Здобутки та проблеми шахів на Закарпатті: відверто з Аркадієм Воровичем

admin 20.07.2016 09:51 СПОРТ

Сьогодні відзначається Міжнародний день шахів. До свята журналісти поспілкувалися з кандидатом у майстри спорту, триразовим чемпіоном області, віце-президентом обласної шахової федерації – Аркадієм Воровичем.

Відомий шахіст краю розповів про тенденції та проблеми цього виду спорту на Закарпатті.

Шахи в області: масовість «+», професіоналізм «-»

Здобутки та проблеми шахів на Закарпатті: відверто з Аркадієм ВоровичемГоворячи про шахи в області варто розділити два важливих напрями: масовий і висококваліфікований спорт. В останнього існують суттєві проблеми через відсутність достатнього фінансування, тому гросмейстерів на Закарпатті небагато (всього чотири) і в підготовці шахістів високого класу нам є куди рости.

Закарпатські професіонали змушені виступати за іноземні клуби та брати участь у закордонних змаганнях задля підтримання форми та розвитку.

А от у плані масового спорту – ситуація сприятлива. В області працюють кілька федерацій, особливо активні Мукачівська та Ужгородська міська федерації. Протягом року в області проводяться багато турнірів, де беруть участь 50-60 учасників. А у Мукачеві нещодавно відбулося наймасовіше змагання в історії незалежної України, де офіційний зареєстрований рекорд одночасної гри становив 370 шахістів.

Велику роль у розвитку цього виду спорту відіграють і традиційні турніри обласного рівня: «Меморіал Кірпи», «Меморіал Ткаченка», дитячий турнір Петросяна, «Кубок ПАДІЮНа», «Біла тура», «Мукачівське літо», «Різдвяне Мукачево», різні дитячі шкільні змагання тощо.

Здобутки та проблеми шахів на Закарпатті: відверто з Аркадієм Воровичем

Наша гордість та наше майбутнє

Зараз на Закарпатті підростає молоде покоління вправних шахістів. Серед них: Ярослав Щербак, Олександр Решетар, Валадіс Пеппас та інші. Особливої уваги заслуговує гра і 9-річного мукацівця Вадима Петровського, який достойно виступив на чемпіонаті України, а на фестивалі «Мукачівське літо» з великим відривом посів перше місце з-поміж учасників-однолітків із різних областей України.

Є в області й шахові активісти, які організовують такі турніри в своїх містах. Серед пропагандистів давньої і мудрої гри варто відзначити: Семена Найгебавера та Юрія Мошака з Ужгорода, мукачівців Олександра Федіва, Миколу Кейка та Михайла Беглого, Степана Бунія з Берегова, Євгена Ярину та Володимира Кобаля з Виноградова.

Відомі гросмейстери беруть участь у міжнародних турнірах, на яких представляють Закарпаття: це олімпійський чемпіон Захар Єфименко, чемпіон світу серед ветеранів Володимир Охотник, Сергій Овсеєвич та Василь Шикула.

До слова, 10 липня у Виноградові відбувся чемпіонат Закарпаття серед збірних команд міст та районів. У турнірі взяли учать15 команд по 4 гравців в кожній - загалом 60 спортсменів. Вдесяте за останні 11 років найсильнішою шаховою дружиною стала команда з Ужгорода у складі: ММ Віктор Бунда, КМС Семен Найгебавер, КМС Олександр Подгорнов та майстер ФІДЕ 13-разова чемпіонка області Ольга Юшко (див. ФОТО).

Здобутки та проблеми шахів на Закарпатті: відверто з Аркадієм Воровичем

Варто відзначити успіх команди з Тячева, яка посіли високе 2 місце, випередивши мукачівських шахістів.

А 30 серпня у фойє залізничного вокзалу відбудеться традиційний меморіальний шаховий турнір ім. Героя України Георгія Кірпи – одне з наймасовіших шахових змагань області.

Тож, як бачимо, шахове життя у нашому краї продовжується. А при великому бажанні завжди знайдеться й можливість займатись улюбленою грою.

Здобутки та проблеми шахів на Закарпатті: відверто з Аркадієм ВоровичемОсередки шахової гри на Закарпатті

Цитадель шахового життя Закарпаття зараз знаходиться в Мукачеві, завдяки серйозній меценатській підтримці відомого мукачівського підприємця Йозефа Реша. Тут діє шаховий клуб, дитячо-юнацька спортивна школа, де підростає талановита молодь.

В Ужгороді шахами з дітьми займаються у відділенні ДЮСШ на базі СК «Юність» та в ПАДІЮНі.

Успішно займаються юними шахістами також у Виноградові, Рахові, Берегові.

На жаль недостатня активність шахістів із таких районів як Перечинський, Великоберезнянський, Міжгірський, які рідко беруть участь в обласних шахових заходах.

Шахи виховують бійців, інтелектуалів та митців

Багато відомих людей всесвітнього масштабу захоплювалися шахами: Наполеон, Ґете, Пушкін, Франклін та інші. Багато з них не просто грали в шахи, але вивчали теорію і навіть брали участь в турнірах – і це хороший приклад для наслідування.

Шахи загартовують до невдач. Життя непередбачуване, треба бути готовим до поразок. Шахи вчать легше сприймати удари долі, учасники знають – після програшу буде перемога. Гра розвиває такі риси як врівноваженість, повагу до партнерів, толерантність, наполегливість, вміння працювати над собою, а також сприяє загальній культурі людини.

Спробуйте і Ви навчитися грати – у шахів немає жодних бар’єрів; це безпечна, інтелектуальна, захоплююча гра, що буде супроводжувати вас усе життя.

Закарпатський кореспондент

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СПОРТ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат