Чому жоден об’єкт культурно-історичної спадщини Закарпаття не потрапив до програми «Велика реставрац

22.05.2021 15:41 СОЦІО

Жоден об’єкт культурно-історичної спадщини Закарпаття не потрапив до урядової програми «Велика реставрація».

Звичайно ж, нам потрібні були державні кошти на реконструкцію тої ж таки синагоги-філармонії в Ужгороді, чи наших замків, або реконструкцію унікальних дерев’яних церков (до конкурсу «Великої реставрації» було подано 6 таких проектів).

Але конкурсна комісія вирішила, що наші пам’ятки не варті уваги.

Голова Закарпатської обласної ради Олексій Петров каже, що сталося це через те, що Кабмін в останній момент вирішив внести у конкурсні умови невеличкі зміни. Мовляв, реконструюватимуть лише ті об’єкти, які не є в комунальній власності регіональних органів влади. На думку Петрова, це безглузде рішення.

Більше того, сам міністр культури Олександр Ткаченко під час перебування на Закарпатті захоплювався нашими пам’ятками і сказав, що щонайменше два об’єкти ми повинні давати до програми «Велика реставрація» (мав на увазі саме ужгородську синагогу-філармонію та Ужгородський замок).

Олексій Петров, який не є закарпатцем, відчув один важливий момент. Він, зокрема, написав: «Краяни мають бачити, що Київ відбудовує місцеві об’єкти, а не лише свої. Мають відчувати, що Президент та Уряд переймаються обласними проблемами».

Ось це і є ключова проблема. Наші об’єкти не пов’язані з історією України. Тому комісія віддала перевагу тим об’єктам, які тим чи іншим чином є виключно українськими. Закарпаття проігнорували.

Якщо переглянути список затверджених конкурсною комісією об’єктів, то тут планують виділити кошти на реконструкцію будівель чи то козацької слави, чи шевченківських місць. Із десяток проектів пройшли конкурс із Києво-Печерської лаври і не менше з Софії Київської. Закарпатські церкви, які будувалися «не за України», не вписувалися в концепцію конкурсної комісії.

А потім ми дивуємося, чому на реставрації історичних пам’яток Закарпаття гроші дає Угорщина. Все просто, місцеві бюджети не витягують такі реставрації через брак коштів, а Київ ці реставрації ігнорує.

Василь Поляк, Prozak.info

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат