Понад тонну ківі зібрав закарпатський селекціонер Генріх Стратон

23.11.2019 13:55 СОЦІО

 

За 5 днів ужгородський селекціонер Генріх Стратон зібрав близько 1,3 тонни врожаю ківі.

Такий врожай щороку дають близько 30 кущів, що ростуть на 4—5 сотинах маточної плантації. Останні 20 років Генріх, біолог за освітою, займається виведенням і вже багато років розведенням морозостійкого сорту ківі «Карпат Стратона Валентайн».

Тому головне завдання цієї плантації — не зібрати врожай, вона використовується для створення саджанців: із цих рослин беруться гілки й вегетативним шляхом створюються саджанці саме цього сорту — «Карпат Стратона Валентайн». Урожай же — свого роду «побічний ефект» роботи селекціонера.

Перші рослини саме на цій ділянці висаджені ще у 2001 році, перший врожай збирається тут стабільно близько тонни в рік із 2008—2009 року.

Те, що ківі ростуть при нашому кліматі — відносно нормально. Генріх розповідає, що багато ківі з Нової Зеландії та інших країн популяризують в Україні, але пишуть про їхню обмежену морозостійкість.

— Більшість із них, — каже селекціонер, — при -15 втрачає здатність плодоношення або гине. «Карпат Стратона Валентайн» виводився саме під умови відкритого грунту, під умови Закарпаття. На Закарпатті, хоч і тепліше, ніж на всій території України, але все ж раз на 5—6 років і тут бувають морози до -26 — -28. І в такому випадку цей сорт не відмерзає, не гине і плодоносить у відкритому грунті вільно.

Зазвичай, після збору врожаю Генріх обирає якусь торгову мережу, врожай після збору калібрується. Середні та крупні плоди промиваються та фасуються в упаковки і надходять у продаж в якусь із торговельних мереж України. Цього року одна київська торгова мережа звернулася з проханням забрати весь урожай на продаж у своїх точках.

По Україні вже є люди, які, так само, як і Генріх, взялися вирощувати цей сорт ківі в умовах України. Є кілька фермерських господарств, які вирішили також створити плодоносні плантації для збору врожаю в промислових масштабах, хоча це поки що невеликі масштаби, не більше 3 гектарів засаджено. Вони є в Черкаській області, Прикарпатті й навесні планується на Київщині.

Ринкової ціни українських ківі поки що нема, за словами Генріха, бо нема ринку українського ківі.

— Їх збирається не така кількість і, як правило, після збору врожаю, якщо викладаю в якусь мережу торговельну оголошення, то вони дуже швидко розходяться навіть за умови, що я рекомендую мережі продавати не більше 2 коробок (по 0,5 кг у коробці) в одні руки. Так мало кому вдається спробувати справжні українські ківі. Я не керуюсь якоюсь ринковою ціною навіть порівняно з іноземними, і навмисне ставлю нижчу ціну. Для мене головне — показати, що українські ківі дешевші в собівартості, аніж привозні. Тут звичайно ж є момент транспортування, але головне — відсутність необхідності використання отрутохімікатів. У нас нема специфічних шкідників і я ніколи не зустрічав хвороб рослини, які змушували б мене використовувати якусь хімію для запобігання хворобам і отримання врожаю.

— Вважаю, що кілограм ківі, вирощених в Україні, має мати і має собівартість нижчу, ніж собівартість яблук, які обробляються в значній кількості отрутохімікатами. Я зазвичай ставлю ціну приблизно 20 гривень за кілограм ківі. За такою ж ціною вони продаються і в магазинах — десь 20 грн.

Після сортування крупні та середні плоди ідуть на прилавки магазинів, а дрібні — на переробку. Переробка цікава тим, що з ківі можна робити будь-які консервації — сиропи, соки, джеми, та навіть паленку. За прикладом традиційних для Закарпаття міцних алкогольних напоїв із фруктів, з ківі Генріх Стратон робить «ківовицю», яку інколи можна побачити на фестивалях.

Зоряна Попович

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат