Нова влада Закарпаття не проти забудови Боржави вітряками

01.09.2019 21:28 СОЦІО

Схоже на те, що активісти-екологи програють у війні щодо забудови вітряками Боржавських полонин.

Як ми розповідали, турецька компанія має намір побудувати на Боржавському хребті вітрові електростанції.

Ці наміри викликали великий резонанс. Забудова не розпочинається, бо активісти чинять їй закономірний спротив. Навіть науковці та викладачі біологічного факультету УжНУ звернулися до міністра екології Семерака з листом, у якому пояснили, чому не можна забудовувати Боржавські полонини.

Активісти намагалися через суд заборонити турецькому інвестору забудовувати Боржавський хребет вітровими електростанціями, однак суд відмовив активістам у позові.

Тим не менше, все більше закарпатських політиків почали виступати проти забудови Боржави вітряками, а згодом і на одній із сесій Закарпатської обласної ради було прийняте звернення до уряду проти цієї забудови.

Варто нагадати, що одним із перших візитів нового Президента України Володимира Зеленського був візит до Туреччини. Крім питань, які виносилися на публіку, були і питання про ведення бізнесу турецькими компаніями в Україні. Можна не сумніватися, що турецькі інвестори, які мають намір будувати вітрові електростанції на Боржаві, також обговорювали свої проблеми.

І ось наслідки. Прес-служба ОДА поширила інформацію про зустріч із турецькими інвесторами і відвідини Боржавських полонин, де буде реалізовуватися проект. Зустріч відбулася у Воловецькій РДА і на ній був також губернатор Бондаренко. Приїхали і заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Михайло Тітарчук, представники турецької компанії GURIS, ТОВ «Атлас Воловець Енерджи».

Інвестори добре підготувалися, бо був там і заступник голови Одеської обласної ради Юрій Димчогло, який переконував присутніх, що вітряки це добре і навів приклад Одеської області, де турки вже побудували подібну вітрякову електростанцію.

При цьому голова ОДА Бондаренко переконував, що нам дійсно потрібні інвестиції. «Потрібно всім спільно докласти максимальних зусиль для того, щоб цей проект був реалізований, але при цьому необхідно враховувати інтереси всіх зацікавлених сторін», йдеться в прес-релізі ОДА.

Щоправда, в ньому також йдеться про необхідність більшої інформативності населення і врахування думки активістів.

Ну а самі активісти були просто шоковані, що ця зустріч взагалі відбулася в напівтаємному форматі і нікого з них не запросили.

Згодом появилася заява відкритого коаліційного об’єднання громадських організацій і науковців «Форум екологічного порятунку Закарпаття». Це об’єднання сформоване з 34 громадських організацій.

У заяві йдеться про те, що «Воловецька зустріч» неформальна і підписанти вимагають протягом 5—10 днів провести справжню робочу зустріч, на яку запросити представників громадських організацій, науковців і провідних експертів-екологів.

Активісти навіть запропонували регламент цієї робочої зустрічі, а доповіді на цій зустрічі запропонували розмістити в пресі, щоб громадськість знала, про які загрози йдеться.

У заяві також йдеться про те, що потрібно не усувати недоліки при реалізації проекту, а перенести побудову вітрової електростанції в інше місце.

Тепер перед владою області постає складне завдання. З одного боку — центральна влада вимагатиме проштовхування проекту з будівництва вітряків. З іншого — голова ОДА опиниться в незручному становищі, бо супротив будівництву вітряків досить потужний. Саме через це вже у четвер прес-служба ОДА оприлюднила виправдання, мовляв, зустріч організовувалася не обласною радою, тому повноважень когось запрошувати чи не запрошувати в ОДА не було. Ну і знову прозвучало те, що до остаточного висновку ще далеко.

Василь Коваль, для Prozak.info

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат