«Їсти» одне одного, особливо   в Піст — це найбільший гріх

09.03.2012 14:24 СОЦІО

У православних і греко-католиків Великий піст. Він триватиме сім тижнів до Великодня, який цього року святкуватимемо 15 квітня.


ПІСТ ПЕРЕДБАЧАЄ ОЧИЩЕННЯ ЗАБРУДНЕНОГО ІНФОРМАЦІЙНОГО ПРОСТОРУ

Окрім утримання від їжі, в деяких родинах традицією стало обмеження також від «інформаційних «харчів»: узагалі не дивитися телевізор під час першого й останнього тижнів Великого посту. У найсуворіші тижні Великого посту діти відмовляються від комп’ютера і соціальних мереж. Але це має бути свідомим рішенням, а не з примусу і під тиском.

Так, на переконання протоієрея Георгія Коваленка, сучасна людина має до посту тілесного і духовного додати ще кілька речей, про які сьогодні дуже важливо говорити. Нам потрібен «інформаційний піст». Бо навколо нас стільки некорисної й неякісної інформаційної «їжі», від якої треба рішуче відмовитися. Треба обмежити вживання зайвих інформаційних продуктів.

З іншого боку, ми живемо в суспільстві споживання і тому піст — це час обмежити власне споживання зайвих речей, зайвих послуг і зрозуміти, що для людини єдиним на потребу є духовне.

Під час посту ми маємо більше молитися, робити добрі справи, знайти час відвідати хворого, того, хто за гратами, відвідати людину, з якою давно не бачилися, відвідати батьків, похресників чи хрещених і намагатися всіма силами власної душі та тіла служити Богові й ближньому. Кожен піст приносить свої випробування, радощі, спокуси, з якими треба навчитися боротися. Якщо ми обмежуємо себе, то не маємо себе обманювати: замінювати звичайне м’ясо штучним м’ясом чи звичайне молоко штучним молоком. Цього робити не треба, не можна обманювати! Ні себе, ні ближнього.

СПРАВЖНІЙ ПІСТ Є ВИДАЛЕННЯМ ЗЛА, ПРИБОРКАННЯМ ЯЗИКА, ВГАМУВАННЯМ ГНІВУ, ПОХОТЕЙ, ПРИПИНЕННЯМ НАКЛЕПІВ, БРЕХНІ

Звісно ж, треба пам’ятати, оскільки піст це час каяття перед Богом, то в нього треба входити, покаявшись перед ближнім, попросивши в нього пробачення. Ми читаємо у Святому Письмі, що Господь радить: коли людина йде, щоб принести дар Богові, а згадала по дорозі, що вона з кимось посварилася, має спершу піти примиритися з цією людиною, а потім приносити дар Богові. Піст — це наш дар Богові, і щоб його почати, треба з усіма примиритися. І тоді дійсно можемо сподіватися, що Господь простить і нам наші провини.

Кожен піст приносить свої випробування, свої спокуси, з якими треба навчитися боротися. І нам набагато легше, ніж ізраїльтянам, які виходили з Єгипту з рабства, йшли до невідомої їм землі й ходили 40 років, не знаючи, що їх там чекає.

Нам набагато легше, тому що ми знаємо, що після 40 днів Великого посту буде ще Страсний тиждень, а потім настане Світле Христове Воскресіння. І Великий піст — це та дорога, яку, завдячуючи Христові, ми долаємо, йдучи до Нього.

У цей період віруючі присвячують вільний час пізнанню Творця, міркуванням про сенс життя, про душу, про добро і зло. Церква закликає зосередитися на своєму внутрішньому стані, боротися з проявами гніву, образи, засудження. А відмова від деяких видів їжі не є головною метою посту. Головне його призначення в тому, щоб духовно підвищити людину

Відомо, що Церква дозволяє не поститися хворим, старим, немічним і тим, хто не харчувався регулярно протягом року (наприклад, малозабезпечені сім’ї). Для людей похилого віку, хворих, маленьких дітей, вагітних і жінок, які годують немовлят, а також мандрівників, військових і ув’язнених піст може бути не таким суворим. Дітям зазвичай рекомендують утриматися від солодощів. У наших предків на період посту скасовувалися звичні розваги. Повсякденний посуд для їжі замінювали «постовим», зробленим із глини.

АБИ ЧОЛОВІКИ ПІД ЧАС ПОСТУ НЕ ЗАДЕПРЕСУВАЛИ...

Для того, щоб недолік м’ясних продуктів не обернувся депресією (особливо це стосується чоловіків), дієтологи рекомендують вживати в їжу горіхи, насіння, багаті білком бобові. Урізноманітнити свій раціон можна ягодами і сухофруктами. І не забувати про перші страви, які завдяки мистецтву наших жінок дуже смачні навіть без м’яса. Також лікарі рекомендують не боятися частих перекусів: пісними хлібобулочними виробами, фруктами, овочами.

Священики запевняють, що якщо ви, обмежуючи себе в їжі, дратуєтеся при цьому, то ви тільки даремно витраєте час і сили. Якщо вже вирішили постити, то робіть це з радістю. Тож нічого напружувати себе та інших й робити в’їдливі зауваження рідним, знайомим і колегам, які не побажали відмовитися від скоромного, бо це також гріховна слабкість.

Багатьох турбує питання дотримання в піст подружніх обов’язків. Досвідчені духівники запевняють, що ухилятися від них, якщо один із членів сім’ї від цього страждає, не варто.Утримання корисні лише за обопільною згодою. А всі розмови про те, що зачаті в піст діти будуть хворими — чистої води марновірство.

...На вулицях столиці України нині висять білборди з написами «Не їжте одне одного». Як сказав патріарх Володимир, можете їсти м’ясо, але їсти одне одного, особливо в піст — це найбільший гріх.

***

ДО ТЕМИ
Під час посту німці їздять громадським транспортом або на велосипеді

Німецький Інститут дослідження громадської думки Forsa провів опитування з метою з’ясувати, скільки німців дотримуються посту. Про свій намір постити, притому осмислено, заявив кожен другий респондент. При цьому обмеження супроводжуються ще й конкретною вигодою. Мовляв, духовність це добре, але й тонка талія — теж стимул.

Шампанське, шоколад і стейки вважаються серед німецьких жінок головними надмірностями. За опитуванням, 65 % німкень мають намір відмовитися від алкогольних напоїв, нехай змучена випивкою печінка відпочине. На другому місці «жіночого» списку, природно, шоколад та інші солодощі: все, що не сприяє схудненню. 46 % німкень спробують прожити ці 45 днів без м’яса, замість якого раціон заповнять овочі та фрукти.

Крім обмежень у їжі, багато жінок висловили намір відмовитися від благ цивілізації. Правда, дуже складно уявити, як сучасна фрау буде півтора місяця обходитися без мобільника. Принаймні саме це пообіцяла приблизно третина респондентів. 31 % спробує провести цей час без куріння і приблизно стільки ж німкень виявили бажання припинити дивитися телевізор. 24 % припускають, що протримаються без комп’ютера і нарешті приділять час книгам, а 13 % будуть добиратися до роботи не на автомобілі, а пішки, щоб заодно спалити пару калорій.

У німецьких чоловіків дещо інший «пісний план», хоча багато їх слідом за жінками також висловили бажання виключити алкоголь, солодощі й сигарети під час посту. Так вирішили 70 % опитаних чоловіків. Кожен другий респондент заявив, що «зав’язує» з солодощами. Куріння на третьому місці: 40 % німців відмовляться в піст від сигарет.

Припинити перекушувати вуличними сосиcками Currywurst — на таку жертву готові піти третина чоловіків. 27 % відсотків опитаних сказали, що постараються хоч зрідка відключати телефони, а кожен п’ятий вважає розумним не сидіти в Інтернеті більше ніж треба.

Церква сучасне трактування Великого посту лише підтримує. 14-й рік поспіль вона закликає прихожан відмовитися на цей період від поїздок на автомобілях. Справжнім християнам, які бажають прожити цей період пісно, рекомендується їздити громадським транспортом або на велосипеді, а якщо недалеко, то просто ходити пішки, або ж об’єднуватися і їхати разом на одному автомобілі.

У туристичній індустрії Німеччини недавно з’явився новий напрям: «пісні прогулянки». Ті, хто дотримується посту, для зміцнення духу беруть відпустку і вирушають на природу: дихати свіжим повітрям, милуватися морем і далеко від мирської суєти втихомирювати гординю. Від довгих піших прогулянок віруючі отримують тільки користь. Багато тих, хто постить, вирушають до Північного моря, де нині безлюдно, тож можна привести до ладу здоров’я духовне, провівши час у роздумах.

Підготувалися до посту і багато німецьких готелів. Пісно провести ніч-другу, поєднуючи це з дієтичними, оздоровчими програмами очищення організму, позбавленням від шлаків та іншими скоромними процедурами — така спецпропозиція є в арсеналі багатьох готелів.

ТЕГИ : великий піст

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат