Свалявський коледж спільно зі Словацькою професійною школою популяризують виноробство Закарпаття

admin 29.10.2012 15:33 СОЦІО

17-18 жовтня на базі Свалявського технічного коледжу НУХТ відбувся семінар «Популяризація виноробства та виноградарства в транскордонних регіонах» проекту «Троянда Карпат», Грантовий контракт №HUSKROUA/1001/041 від 28.03.2012, що реалізується за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Про основні аспекти проекту «Троянда Карпат» розповів менеджер проекту Олександр Бедя: «Проект поєднає два навчальних заклади: Свалявський технічний коледж, що має чудову викладацьку і теоретичну базу, та Середню професійну школу в Требішові (Словаччина), яка має потужну базу для практичних занять в Токайській області Словаччини. І саме інституційне співробітництво та обмін досвідами між цими навчальними закладами є одним з ключових компонентів проекту.
Програма обміну досвідом передбачає 4 тематичні тренінгові блоки для студентів Свалявського технічного коледжу, з яких 2 відбудуться на Україні і 2 навчальні поїздки до Словаччини. Також будуть виїзди на практичні заняття на території України. Крім того, в рамках покращення матеріально-технічної та навчальної бази передбачено закупівлю обладнання для лабораторії коледжу і практичних занять та закладення навчально-дослідної ділянки. Загалом, заплановано провести тренінги, що тематично відповідатимуть різним етапам процесу: від обробки ґрунту, закладання та обробітку виноградника, до вже безпосередньо виробництва вина. Студентів ознайомлять з європейськими ноу-хау у сфері виноробства та дозволять опанувати початкові навички у започаткування власної справи у сфері виноробства. Тож в рамках проекту відбудеться обмін досвідом не тільки на рівні навчальних закладів, а й на рівні співробітництва виноробів та зацікавлених осіб у розвитку регіонального виноробства».
Директор Свалявського технічного коледжу Василь Йовбак прокоментував: «На Закарпатті зберігаються та розвиваються найкращі традиції виноградарства та виноробства. Наш коледж є єдиним в області, який готує фахівців-виноробів. Але, на жаль, навчальний процес більше спирається на теоретичну підготовку, в той час як матеріально-технічна база для практичних занять є недостатньо розвинутою. В той же час, словацька школа-партнер в Требішові має всі умови для навчання безпосередньо роботі з виноградом та виноматеріалами. Ми сподіваємося, що співпраця дозволить підняти престиж цієї професії та зробить підготовку в коледжі ще більш ефективною».
Викладачі з Середньої професійної школи Требішова ознайомили учасників семінару з виноградарством у Токайському краї, що традиційно відомий своїми винами. Представили процес розробки і впровадження навчальних програм для студентів у сфері виноградарства та виноробства із застосуванням європейського досвіду.
Також в рамках семінару було представлено ще один проект   - “ET-struct”, метою якого є створення зв’язків між регіональними політикою, економікою та освітою для регіональної стабільності і зростання. Обидва проекти пов’язані спільною ціллю – підготовка кваліфікованих працівників у сферах, що є актуальними для місцевого ринку праці.
Другу половину дня було відведено екскурсії виноробними районами Закарпаття, під час якої учасники семінару відвідали також Чинадіївський замок Сент-Міклош та місто Ужгород. Завершенням програми дня була презентація досвіду закарпатських виноробів та культури споживання місцевих вин у дегустаційному залі «Шардоне». Очікується, що після завершення проекту учні-винороби Свалявського технічного коледжу отримають не лише базу для навчання, але й приміщення для вивчення правил проведення винних дегустацій.
Наступного дня проект та програму навчання представили студентам коледжу. Викладачі запропонували їм висловлювати свої побажання та пропозиції щодо організації майбутніх тренінгів. Також для студентів представили навчальні модулі «Туризм» та «Організація бізнесу», розроблені в рамках програми «ET-struct», що можуть використовуватися для ознайомлення з різними аспектами започаткування власної справи та налагодження бізнесу.
Під час екскурсії по навчальному закладу учасникам показали лабораторії, де проводять практичні заняття з таких дисциплін, як техно-хімконтроль виноробства, хімія вина. Тут представили першу частину нового лабораторного обладнання, що було придбано в рамках проекту. «Практично коледж забезпечений приладами, але час не стоїть на місці. Тож оновлення обладнання є дуже важливим. Наразі було придбано електронні ваги, електронна центрифуга, фотоелектрокалориметр, мікроскоп та нове хіміко-лабораторне встаткування зі скла», - розповіли викладачі Свалявського технічного коледжу.
В цей же день, в навчальному закладі традиційно відзначався День працівника харчової промисловості, тому студенти підготували виставку та святковий концерт. Учасники семінару взяли участь у святкуванні і поздоровили викладачів та студентів з їх професійним святом.
Загалом на заході були представники Асоціації студентів-економістів Закарпаття (м.Ужгород), громадської організації «Ініціатива регіонального розвитку та транскордонного співробітництва» (м.Ужгород), Свалявського технічного коледжу (м.Свалява), Національного університету харчових технологій (м.Київ), Середньої професійної школи м.Требішова (Словаччина), Віденського управління освіти (м.Відень, Австрія), зацікавлені винороби та студенти, представники районної держадміністрації.


Ужгородський прес-клуб реформ

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат