Україна cтрімко збідніла до рівня 2006 року, – соціологи

admin 21.10.2012 10:01 СОЦІО

До 2008 року рівень бідності в Україні знижувався, проте криза перервала цю позитивну тенденцію й зараз Україна повернулася на рівень 2006 року. Про це повідомила старший менеджер Програми розвитку ООН Катерина Рибальченко, пише газета «День».

«Бідними вважаються ті, хто витрачає більш як 60% родинного бюджету на харчування, – зазначає Катерина Рибальченко. – За минулий рік частка таких людей в Україні зросла до 41,5%».
«За останній рік помітно зменшився рівень бідності серед працюючих осіб – з 23,5% до 19,6%. Проте якщо надалі цей показник не падатиме, він може виявитися критичним», – передбачає завідувачка відділу Інституту демографії та соціологічних досліджень Людмила Черенько. «Робота має страхувати від бідності й знижувати ризик до мінімуму, – вважає вона. – Якщо ми говоримо, що 20% – бідні, то це означає що стандарти оплати праці низькі і їх треба міняти». «Якщо це двоє молодих людей, і в них є дитина, то вже дві зарплати треба розділити на трьох, і тоді вони ризикують опинитися нижче межі бідності», – зазначає соціолог.
Бідність серед тих, хто працює, й бідність серед дітей, як вважає Черенько, взаємопов’язані. Торік було зафіксоване падіння рівня бідності серед тих, хто працює, й це, за її словами, позитивно позначилося на дітях. «Рівень бідності в цій групі торік зменшився з 32,7% до 32%», – констатує експерт. – Проте, – за її словами, – спостерігається погіршення ситуації в сім’ях з двома дітьми, де рівень бідності зріс з 40,7 до 42,0%».
«Поки ми не змінимо принципи розподілу, – продовжує Черенько, – ситуація, наприклад, з відносною бідністю ніколи не зміниться. Підняли соціальні стандарти, мінімальні зарплати й пенсії – вивели, здавалося б, людей з бідності. А з відносною бідністю все набагато складніше».
Відповідаючи на запитання про те, які це мають бути принципи, вона сказала, що їй найближче «модель старої Європи», але додала: «...зараз говорять, що її у зв’язку з кризою спіткав крах». «Я вважаю, що там, де розрив у доходах між людьми менше, менше нерівності між ними, там і прогресу в розвитку суспільства буде більше», – переконана Черенько.
Вона розповідає, що прірва між бідними й багатими зростає в світі неймовірними темпами. Африка, наприклад, віддаляється від цивілізованих країн все далі й далі. Цивілізація, за словами науковця, приходить до безвиході в розвитку, оскільки ніхто не знає економічної моделі, яка допоможе з неї вийти.
Нагадаємо, 17 жовтня світ відзначав Міжнародний день боротьби з бідністю.
Джерело: ZIK

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат