На Великоберезнянщині впорядкували поховання жертв I Світової на Закарпатті

admin 08.10.2012 13:35 СОЦІО

Впорядкуванням місць поховань жертв Першої світової війни у Закарпатському с. Ужок завершився другий етап міжнародного історико-краєзнавчого збору-походу «Слідами забутої війни».

З пропозицією про проведення робіт із благоустрою забутих поховань, від імені громади села, виступила Ужоцька сільська рада. Заклик громади підтримали організації, які вже понад два роки співпрацюють в рамках міжнародного гуманітарного проекту «Memoria Patriae» (Пам’ять Вітчизни), ініційованого Фондом Анатолія Лісіцина (Росія) та Федерацією Скаутів «Галицька Русь».

Додатковим аргументом на корить проведення робіт став той факт, що розташована в с. Ужок «візитна картка» Закарпаття - унікальна церква   святого Архангела Михаїла (збудована 1745 р.) в даний час, разом з іншими 15-ма дерев’яними храмами України та Польщі, є кандидатами на внесення до Списку всесвітньої історико-культурної спадщини ЮНЕСКО.

Благоустрій розташованих поблизу церкви військових поховань був однією з рекомендацій міжнародних експертів, які вони передали громаді села під час інспекції пам’яток, які пропонується внести до списку ЮНЕСКО.

На підставі документів, відшуканих в архівах фахівцями Клубу воєнної історії «Бескиди» (Словаччина), згідно з якими на кладовищі у 4 індивідуальних та одній братській могилах поховані останки 115 воїнів армій обох сторін, галицькі скаути разом зі спеціалістами Ужанського НПП приступили до роботи: розчистили територію, визначили та насипали надмогильні пагорби, виготовили та встановили деревяні хрести, висадили багаторічні квіти. Таким чином місцям поховань, наскільки це можливо, надано первісного вигляду. У благоустрої пам’ятки історії також взяли участь волонтери з Росії – члени Тульского обласного пошукового центру «Іскатєль».

Спеціалісти національного парку завірили, що виготовлені з суцільного брусу твердих порід дерева, пропитані та покриті відповідними розчинами і пропиткою, просмолені в основі, хрести стоятимуть багато років.

Роботи були завершені до ювілейної 430-ї річниці с. Ужок – часу першої відомої згадки про село у писемних джерелах, яку мешканці та гості села відзначали напередодні, у неділю 7 жовтня.

Ініціатори та волонтери гуманітарного проекту «Memoria Patriae» сподіваються, що процес внесення дерев’яних храмів, розташованих в Карпатах на території України та Польщі, до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО успішно фінішує, а село Ужок знову стане відомим курортом, як це було до початку Першої світової війни.



ДОВІДКА: З нагоди свята – 430-річчя першої відомої згадки про с. Ужок у писемних джерелах, у селі відбувся товариський футбольний матч між збірною командою сіл Ужок та Волосянка, якій на полі протистояла команда районного центру смт. Великий Березний. Збірна райцентру здолала оборону ювілярів та завдала їм поразки з рахунком 3:0.

Заходи з нагоди ювілею продовжилися святковим концертом, якій відбувся в залі Ужоцької сільської ради, а також народними гуляннями. Урочистості з нагоди ювілею села відбудуться також в день престольного праздника Архангела Михаїла – небесного покровителя села.


Контакти:                                                                                
Служба інформації
«Федерації Скаутів «Галицька Русь»
конт. тел.: +380 (50) 317 07 71;
e-mail: scouts@ukr.net

Лешко Михайло Іванович,
Голова сільської ради с. Ужок,
конт. тел.: +380 (66) 25 092 75.

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат