Позичте студентові грошей

Наталія Каралкіна 07.09.2012 15:36 СОЦІО

З вересня обіцяють збільшення стипендій, яке може обернутися їх зменшенням.

Якщо у Європі молодь вважають перспективою нації, то в Україні їй дедалі частіше доводиться відстоювати свої права, особливо на освіту і належний рівень її одержання. Майже все літо студенти українських вишів виходили на мітинги проти постанови про збільшення стипендій, яка насправді призвела до їхнього зменшення на суму від 200 до 400 грн. Прем’єр Микола Азаров звинувачує чиновників Міносвіти і нечітке формулювання законів. «З 1 вересня стипендія підвищується. Ніхто не буде отримувати менше, ніж отримує», — констатує глава уряду. Керівники громадських організацій та самі мітингувальники переконують у протилежному.

Річ у тім, що розмір студентської стипендії залежить від економічної стабільності держави. Вже з початку нового року розміри щомісячних виплат мали би сягнути рівня прожиткового мінімуму, який сьогодні складає 1102 грн. Втім, новоприйнята Постанова «Про встановлення розмірів стипендій учнів професійно-технічних, студентів вищих навчальних закладів» навряд чи сприятиме таким крокам.

З 1 вересня уряд обіцяє збільшення академічних та соціальних базових стипендій. За даними Мінсоцполітики, розміри стипендій були підвищені в середньому на 35 % для учнів професійно-технічних навчальних закладів з 200 грн. до 275 грн., для студентів вищих навчальних закладів I—II рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «молодший спеціаліст» або «бакалавр» із 400 грн. до 550 грн., для студентів вищих навчальних закладів III—IV рівня акредитації, які навчаються за освітньо-кваліфікаційними рівнями «бакалавр», «спеціаліст» або «магістр» із 530 грн. до 730 грн.

Однак у скандальній постанові не все так просто, оскільки змінився порядок індексації стипендій. Якщо раніше точка відліку нарахування відсотків подорожчання споживчих послуг була в усіх однакова, приблизно на суму менше одного відсотка, то згідно з новою Постановою КМУ № 526 від 13.06.2012 індексація буде нараховуватися і накопичуватися з того моменту, коли кожен конкретний студент почав отримувати стипендію. Тобто першокурсники, а також ті, хто вступив до магістратури, отримають першу стипендію без індексації. А індексація буде нараховуватися з наступного місяця і «накопичуватися» протягом подальшого часу навчання. Якщо студент складе сесію на середній бал нижче чотирьох і втратить стипендію, то накопичена індексація «обнулиться». Варто сказати, що останні чотири роки вона складала майже 37 % від розміру стипендії.

ЗА ЛІТО НА СТУДЕНТСЬКИХ ВИПЛАТАХ «ЗЕКОНОМИЛИ» БЛИЗЬКО 100 МІЛЬЙОНІВ ГРИВЕНЬ

Такі дані оприлюднює Українська асоціація студентського самоврядування, яка підтримувала студентів під час мітингів. Замість збільшення індексації в сучасних кризових умовах уряд не збільшує її, а навпаки — пропонує «затягнути паски». Останнє підвищення стипендій було у 2008-му. Тоді уряд Юлії Тимо­шенко довів стипендії студентів вишів ІІІ—VІІ рівня акредитації до 530 гривень. За останні 4 роки збільшувалася тільки індексація, що враховує рівень інфляції.

У деяких університетах додаткові кілька сотень частіше нараховують студентам затребуваних державою спеціальностей. Втім, у більшості вишів щомісячні виплати студентів коливаються в межах від 530 грн. (звичайна стипендія) до 590 грн. (за «відмінне» навчання), тоді як через індексацію студенти отримували на руки більші на кількасот гривень суми, з прийняттям нової постанови правила суттєво змінюються. Наприклад, нинішні другокурсники стали студентами у 2011-му. За минулий рік уряд не зафіксував зростання цін. Відповідно, другому курсу вирішили нічого не доплачувати.

В найбільшому виші нашої області — УжНУ — студентських звернень про невиплати не було. Про невеликі проблеми з індексацією стипендій у червні місяці забули вже в серпні, оскільки закарпатцям вперше за більш ніж 10-річний термін «літні» стипендії виплатили влітку. Колишнє керівництво вишу призвичаїло студентів до виплати літньої стипендії вкупі з вересневою, коли на канікулах студенти жили на вільних хлібах, а за перший місяць навчання отримували пару тисяч за раз. Цього року гроші виплачували залежно від їх надходження, оскільки за правилами стипендії, як і відпускні, виплачуються до початку канікул.

Василь Лемак, проректор із науково-педагогічної роботи, розповідає, що стипендійне охоплення УжНУ найвище в державі: «У нас найбільший відсоток студентів отримує стипендію. В середньому виходить, що студенти УжНУ навчаються найкраще. Зараз треба визначати, чи це реальні оцінки або критерії успішності деформовані. Я навчався 20 років тому, але й зараз вважаю, що невиправдано завищені оцінки ображають гідність хорошого студента, деформують освітній процес і спотворюють уявлення про нормальне навчання».

Наразі УжНУ співпрацює з 6 банками. З приводу обсягів вересневих стипендій скарг поки не було. «Виплати стипендій це зобов’язання загального фонду українського бюджету, і наскільки мені відомо, жодних проблем у цьому плані не було», — коментує проректор.

ЧИ ВИСТАЧИТЬ ЗБІЛЬШЕНОЇ СТИПЕНДІЇ?

«Іноді трапляється таке ось явище, коли Міністерство на додаток до рішення уряду вирішує дати якісь роз’яснення, інструкції про те, як застосовувати це рішення. У цій інструкції, наприклад, сказано, що в тих, хто погано вчився, незадовільно, базова стипендія зменшується. Звичайно, довелося розібратися і виправити ці відомчі інструкції», — сказав прем’єр-міністр Микола Азаров. Він також додав, що чиновники, які за це відповідають, будуть звільнені з роботи, і вже звільнив Василя Надрагу, який у Міністерстві соціальної політики відповідав за студентські виплати.

Нагадаємо, раніше прем’єр-міністр України Микола Азаров заявив, що в Україні не зменшували студентські стипендії. Якщо зараз продовжуються розмови про те, що грошей точно не стане менше, то про реальні цифри збільшення краще промовчати: нова підвищена стипендія лише на п’ять із половиною гривень вища за стару з доплатами, підрахували активісти громадських організацій.

До того ж при збільшенні базового рівня зросте і можливість зростання цін на студентські послуги й умови життя. Наприклад, плата за гуртожитки не може становити більше 40 % від звичайної стипендії. Раніше, отримуючи 530 гривень стипендії (доплати до стипендії при встановленні плати за гуртожиток не враховуються), студент мав платити за своє житло не більше 212 гривень на місяць (40 % від 530 гривень). З вересня за гуртожиток зі студентів при цьому можна брати до 292 гривень за місяць (40 % від 730 гривень).

У сучасних освітніх реаліях навіть така «збільшена» стипендія навряд чи значно покращить студентське життя. З витратами на щоденне харчування, проїзд у громадському транспорті студентові все одно доведеться позичати або працювати понад норму, а відтак пропускати пари, завалювати іспити, вимолювати у викладачів перескладання заради того щомісячного бонусу, хоч і заохочувального, зате такого потрібного.

З питань порушення прав студентів щодо розміру стипендій чи їх невиплати можна написати звернення до уряду — 01008, м. Київ, вул. Грушевського,12/2, Кабінет Міністрів України, Міністерству соціальної політики — 01001, м. Київ, вул. Еспланадна, 8/10, тел. (044) 289-54-48 або (044) 226-24-45.

Можна одночасно дублювати звернення і студентським активістам: УАСС — Єлизавета Шепетильникова — issashch@uass.org.ua, Олександр Смирнов — smirnoff@uass.org.ua.

Наталія Каралкіна

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат