В Ужгороді оприлюднили результати перших передвиборчих опитувань

Наталія Каралкіна, Rionews 16.08.2012 09:17 СОЦІО

Результати соціологічного опитування по виборчому округу №68 (м.Ужгород та район) оприлюднив сьогодні Віктор Пащенко, керівник Закарпатського інституту політичних досліджень у прес-центрі “Закарпаття”.

Інститут діє з 2003 року. За цей час співпрацював майже з усіма керівниками області, а також кандидатами з інших регіонів. Дослідження проводяться за кошти інституту. Віктор Пащенко розповідає, що для проведення подібних досліджень у межах області поки що немає фінансових можливостей. Вартість одного такого дослідження становить 300-400 доларів.

Пащенко запевнив у достовірності проведених досліджень по округу № 68. Вибірка загалом відповідає демографічним особливостям регіону. Було опитано 697 респондентів. Серед проблем, які найбільше хвилюють мешканців перші три позиції займає корупція в органах влади, некомпетентність та незадовільний стан доріг. Інші відповіді досить сегментовані в залежності від населених пунктів: проблеми зі сміттям, відсутність каналізації тощо.

Результати опитування про те, за яку партію ви б віддали голос на виборах, показують лідерство Батьківщини (19,7 %), УДАРу (17, 6 %) та Партії регіонів (14,8 %). Четверту позицію займає Україна-Вперед (6,5 %). Віктор Пащенко вважає, що результат Королевської досить великий і незаслужений, але саме на цьому прикладі можна простежити дієвість тривалої рекламної кампанії.

Щодо осіб кандидатів, за яких будуть голосувати ужгородці, найбільший показник у Сергія Ратушняка (15, 1 %) проти 8,2 % у Павла Чучки та 7,7 % у Миколи Жолтані. Керівник Закарпатського інституту політичних досліджень каже, що результати доволі прогнозовані, лідерські позиції займають особи, відомі ужгородцям. Наприклад, Сергій Ратушняк залишив помітний слід в історії Ужгорода, тож у кількості його прихильників нічого дивного немає.

Віктор Пащенко рекомендує не довіряти результатами телевізійних та газетних опитувань, оскільки це виключно пропагандисьтський хід окремих політичних сил.

Потенційними переможцями політолог називає Ратушняка, Чучку, Смоланку, Ковача, втім, констатує, що на подальшому етапі чимало залежатиме від побудови політичних кампаній. Наразі керівник Закарпатського інституту політичних досліджень не бачить в Ужгороді активних дій кандидатів, навіть персональних бігбордів немає.  

Соціологічне опитування показує, що близько 7,5 % виборців округу № 68 не збираються голосувати за певного кандидата. У межах опитування щодо політичних сил показник сягає 8,2 %.   Пасивність ужгородців відома політологу вже давно, зазвичай на вибори приходить трохи більше половини жителів.

Наразі Віктор Пащенко вважає доцільним проведення подібного опитування приблизно через місяць. Він не вірить у можливості фальсифікації результатів, оскільки в Ужгороді багато кандидатів і це практично неможливо.  

Наталія Каралкіна, Rionews

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

СОЦІО

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат