За дерибан майна друкарні на Руській посадовці міськради можуть сісти на 12 років

17.11.2018 16:07 РАТУША

Ми вже писали про відкриття кримінального провадження щодо посадових осіб мерії за фактом незаконного демонтажу шести споруд на вулиці Руській, 13, які перебувають у власності КП «Ужгородська міська друкарня». Двома рішеннями сесії міськради було вирішено передати на викуп три основні будівлі площею 1100 квадратних метрів та демонтувати інші 6 споруд за кошт місцевої казни.

Стан приміщень, які підлягають демонтажу, не свідчить про їх аварійність, і аби запустити їх у звичну роботу, потрібно провести нескладний ремонт, вартість якого значно менша за демонтаж. Крім того, рішення про демонтаж спричинило б прямі збитки територіальній громаді Ужгорода на майже 8,5 млн грн.. На цій підставі прокуратура області відкрила кримінальне провадження за фактами службового підроблення та зловживання владою або службовим становищем.

ЗакІнсайдер пише, що громадські активісти здійснили візит на територію друкарні та виявили, що інші будівлі, які рішенням сесії передали на викуп приватній фірмі, приватизовано незаконно. Підставою для приватизації згадуваних споруд стало нібито поліпшення стану будівель, коли вони були в оренді у ТОВ. Провівши інспекцію, журналісти порталу виявили, що приватна фірма замінила 11 металопластикових вікон та пофарбувала фасадну стіну на основній будівлі друкарні, взагалі оминувши увагою інші дві приватизовані будівлі.

Юрист Олександр Пересоляк ексклюзивно прокоментував цю ситуацію для «Ратуші»: «Мало відомій фірми пощастило купити за 300 тис. грн. 1100 м2 комунальної нерухомості   та 52 сотки землі в центрі Ужгорода. Орендар ТОВ «Торгбудсервіс Плюс» влаштував 13 металопластикових вікон та поштукатурив 100 м2 стіни, тобто поліпшив комунальну нерухомість на 60 тис. грн., а отже вартість викупу, згідно зі ст. 18 Закону «Про приватизацію державного і комунального майна», повинна сладати близько 300 тис. грн.»

Зауважимо, що ціна квадратного метра нерухомості безпосередньо в центрі міста варіюється від 1000 до 1,5 тис. дол. за 1 м. кв. Право на викуп 1100 м. кв. ТОВ «Торгбудсервіс Плюс» могло отримати, здійснивши поліпшень майже на 10 млн. гривень, адже, згідно з Законом України, покращення повинні становити 25 % від вартості комунального майна.

До того ж в разі реалізації цієї схеми ТОВ отримало б право на земельну ділянку площею 0,5 гектара, додає ЗакІнсайдер.

Прямі збитки місту, враховуючи незаконне рішення про демонтаж та приватизацію, сумарно становлять майже 50 мільйонів гривень.

Прокуратура Закарпатської області врахувала звернення громадських активістів та зареєструвала відповідне кримінальне провадження за попередньою правовою кваліфікацією — «Незаконна приватизація державного, комунального майна». Санкція цієї статті передбачає позбавлення волі на строк від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат