Містобудівна рада Ужгорода хоче мостити історичну набережну новою гранітною плиткою

09.11.2018 21:27 РАТУША

Історичну набережну в Ужгороді таки вирішили модернізувати.

В міськраді Ужгорода засідала містобудівна рада. Обговорили питання набережної Незалежної. Архітектор Петро Сарваш зачитав лист Міжнародної ради з охорони пам'яток та історичних місць, яка не рекомендувала проводити реконструкцію історичної набережної згідно з представленим проектом. Зрозуміло, що набережній потрібно максимально зберегти історичного виду.

Однак містобудівна рада не погодилася з архітектором. Її члени пішли на набережну і було остаточно вирішено, що її потрібно стелити новою мармуровою плиткою. Старі кам'яні бордюри також вирішили замінити. Як кажуть в оточенні мера Ужгорода на це "До нового одягу не личать старі черевики". Своє рішення містобудівна рада зафіксувала відповідним протоколом.

Фактично дано старт модернізації набережної з повною втратою автентичності та історичної аури.

Ось що з цього приводу написав нам відомий закарпатський еколог Генріх Розман.

"Це не моя тема, як еколога, але це моя тема, як громадянина і мешканця цього міста. Прагнення до оновлення не є негативом. Але, схоже, цього разу мер Андріїв переплюнув сам себе. Ця несамовита жага до приватного матеріального зиску, той невгамовний апетит наживи, жене Андріїва до відвертого злочину проти історії нашого міста. До реконструкцій та оновлень варто відноситися з великою обережністю, щоб не втратити історичну ауру. Ми повинні передати нащадкам хоч якусь історичну частину міста, яку б не чіпали модернізатори. В Італії історичні будинки не дозволяють навіть штукатурити. Та у тій же Литві будинки в історичній частині міст штукатурити дозволяють, але все одно діє закон, за яким частина стіни такого будинку не штукатуриться, щоб було видно первісну штукатурку. А у нас все замальовують і зафарбовують і готові зняти історичну бруківку та бордюри, щоб замінити їх незрозуміло чим.

Це, звичайно, сарказм, але я не здивуюся, якщо на тій же набережній примітиви від мерії накажуть встановити кам'яних левів, або фонтани з лебедями. Це ж гарно, чи не так, пане Андріїв? А ще можете знищити бруковану каменем дорогу до замку. Та й взагалі, чому б вам не заштукатурити мури замку і не встановити на замкових будівлях пластикові вікна. А знаєте скільки можна відкатів отримати, якщо на будиночках скансену замінити солом'яні стріхи на металочерепицю? Це ж так, по-вашому, естетично і сучасно!

Одним словом, ви повинні зрозуміти, що вбиваючи історичну ауру Ужгорода, ви вписуєте своє прізвище в ганебний список ворогів цього міста".

prozak.info

Коментарі :


15.11.2018 13:05 vvv

Та до лампочки Андріїву історична аура Ужгорода. Він спить і йому сняться відкати від того ремонту. Бачите, якою бульдожою хваткою він схопився за реконструкцію набережної. Таке враження, що даже загроза життю йому не перешкодить відмовитись від цієї афери.


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат