Мешканців 7500 квартир, які користуються ліфтами, змусять платити за їх ремонт, а також створювати О

15.02.2013 16:42 РАТУША

В Ужгородській міській раді відбулася нарада за участі керівництва міста, начальників управлінь та відділів міської ради, а також керівників ЖРЕРів стосовно стану ліфтів у міських багатоповерхівках відповідно до «Програми модернізації, ремонту та заміни ліфтів і диспетчерських систем».

Як зазначив директор Департаменту міського господарства Олексій Касперов, ця програма діятиме при залученні і сприянні мешканців багатоквартирних будинків. Загальна кількість ліфтів у місті — 450 одиниць. Термін їх експлуатації 25 років, після чого має проводитися експертно-технічне обстеження стану ліфтів щодо необхідності проведення ремонту, модернізації чи заміни.

У поточному році передбачається виконати роботи з капремонту ліфтів у 12 житлових будинках міста. На оновлення 32 будинкових підйомників із бюджету міста хочуть виділити 1 млн. 100 тис. грн. Однак, як наголосив начальник Департаменту, роботи виконуватимуться тільки за умови участі мешканців у виконанні робіт, а саме співфінансування робіт у встановленому відповідним положенням розмірі: на 2013 рік — 10 %, на 2014 рік — 15 %, а також за умови реєстрації у будинку об’єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ). На переконання п. Касперова, це нормальна практика, яка існує в європейських державах. Мешканці, як господарі будинків, мусять належно ставитися до експлуатації ліфтів.
На сьогодні на технічному обслуговуванні КП «Ужгородліфт» 303 ужгородські ліфти, з яких 263 ліфти — у ста будинках комунальної власності, 8 — у трьох будинках ЖБК, 12 — у трьох будинках ОСББ та 20 ліфтів належать до відомчої власності.

Загалом ліфтами в Ужгороді користуються мешканці 7500 квартир. За інформацією директора КП «Ужгородліфт» Сергія Сороки, минулого року підприємству вдалося провести капітальний ремонт у 67 ліфтах, які Держгірпромнагляд вимкнув ще у червні 2011 року, коли закінчився термін їх 25-річної експлуатації. Місто виділило на ці капремонти 716 тис. грн.

За словами директора, наразі майже всі ужгородські ліфти працюють, однак у поточному році закінчується термін експлуатації інших 170 ліфтів. Через це зовсім скоро можуть припинити роботу всі ліфтові кабіни, наприклад, в ужгородському «хмарочосі», 16-поверхівці на проспекті Свободи.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат