Куплений вибір  

02.11.2012 14:55 РАТУША

Вибори позаду. А ось післясмак після них ще буде тримтися довго... Недарма парламентські вибори-2012 Європою визнані найбруднішими і найпродажнішими з усіх, які ми пережили. Голоси (себто людей) купували, як дрібну худобу, за
200 гривень.


Ходили по квартирах у спальних районах. Від «презенту від Ковача» відмовлявся мало хто. Родина з двох-трьох осіб могла поповнити сімейний бюджет на 400—600 грн. разово! Студенти в гуртожитках отримували вже менше, по 130 грн., оскільки «ходоки» теж користувалися моментом підзаробити. Десь давали по 100, але люди купувалися і на менші гроші, які можна було взяти безпосередньо під виборчою дільницею «на децу». Там же можна було взяти участь у «каруселі»: пронести вже заповнений бюлетень, а потім повернути свій, незаповнений. (Тож, може, з часом на дільницях ставитимуть і спеціальні пристрої для виявлення прихованих під одягом «лівих» бюлетенів). Роми масово голосували під пильним оком своїх баронів, які, безперечно, якщо й не забирали все, то видавали якийсь мізер за те, щоб «добре поставив» галочку у бюлетені. Аби не помилитися, на руці писався номер, біля якого треба було поставити хрестик чи «галочку». Хтось доводив, що «чесно» відробив узяті гроші, фіксуючи фотоапаратом позначку в бюлетені.

З огляду на це показово красномовною була ситуація в с. Середнє. Так, на одній із дільниць села, розміщеній у школі по вул. Л. Українки, де прийшло проголосувати 310 виборців, «за» Ковача 306 голосів, 3 — за Казьмірову й 1 голос за Ратушняка. Так само «демократично» голосували і в с. Пацканьово, де тільки один виборець проявив свою незалежну позицію і проголосував за Ратушняка на противагу 585 сельчанам, «прикупленим» Ковачем.

Ще напередодні виборів місцеві ЗМІ розповсюдили інформацію про те, як у с. Середнє безпосередньо в будівлі сільради ведеться прямий підкуп виборців. Там же було вчинено бандитський напад на представника кандидата в депутати С. Ратушняка О. Подебрія, який намагався зустрітися з головою села й отримати від нього коментарі стосовно підкупу виборців. Закарпатський «УДАР» заявив, що в с. Середньому в кабінки для голосування заходили по двоє і цьому ніяк не можна було перешкодити. Голова комісії відмовлявся підписувати акти спостерігачів і виганяв журналістів із дільниці.

Спостерігачі від партій виявили порушення біля Ужгородської ЗОШ № 20 й викликали мідіцію, оскільки біля дільниці курсував автомобіль одного з депутатів міської ради й до машини регулярно групами підходили люди. Було знято на відео номери ще двох машин, які кружляли поблизу дільниці, а особи ромської національності домовлялися про щось біля машин. Цікаво, що майже на всіх дільницях, де роздавали гроші, присутніми були машини зі словацькими номерами.

Слід зауважити, що виборці проявляли дещо дивну непослідовність. Так, голосуючи за регіонала Ковача, одночасно могли масово підтримувати опозиційні партії. Скажімо, на дільниці № 210768 у м. Ужгороді, де проголосували 1128 виборців, 290 бюлетенів були вкинуті за регіонала Ковача, який тут переміг, а також 375 — за ВО «Батьківщина», 251 за «УДАР» та 154 за ВО «Свобода».

За повідомленням прес-служби Закарпатської ОО ВО «Свобода», їхній спостерігач на цій дільниці зафіксував, що після 12.00 перед дільницею перехоплювали виборців, пропонуючи за голос гроші при умові, якщо будуть голосувати за Партію регіонів та їхнього мажоритарника Василя Ковача. Спостерігач запросив співробітника міліції, після чого стороння особа покинула дільницю. Група «підтримки» регіоналів, покрутившись навколо виборчої дільниці протягом години, змінила дислокацію в невідомому напрямку.

28 жовтня до будівлі обласного управління МВС припаркувалися автобуси з невідомими, які згодом розійшлися по окремих дільницях міста. Невдовзі на дільниці № 210724 деякі з цих людей були помічені в організації «каруселі». Люди виносили бюлетень із «потрібною» позначкою і отримували за це гроші. Деякі спостерігачі зафіксували це порушення і склали акти в міліцію.

Якщо зважити на те, що автобуси організовано припарковувалися саме біля будівлі міліції, то «карусельники» відпрацьовували на владу, а міліція буде ігнорувати порушення. За інформацією УМВС України в Закарпатській області, протягом 28 жовтня до УМВС області надійшли 24 заяви і звернення щодо порушення виборчого законодавства. 16 заяв стососувалися підкупу виборців, міліціонерами складено 2 адміністративні протоколи. Однак доказів порушень про підкуп виборців недостатньо, більшість заяв стосувалися підозри, а тому подальша юридична перспектива цих заяв є низькою, вважає міліція.

Більше того, очевидці розповідають, що агітаторів Ковача, які ходили по квартирах із грошима, неподалік ненав’язливо охороняла саме міліція. Тож аж аніяк не дивно, що внаслідок такого голосування, купленого наперед і «прикритого» міліцією, переміг регіонал Ковач.

Наступного ранку після виборів ми не прокинулися, на жаль, у якісно іншій країні. Тільки Росія схвально оцінила хід парламентських виборів. Купившись на 100—200 гривень, уже зовсім скоро ми відчуємо, як затягується зашморг на шиї через тотальне беззаконня, правову і соціальну незахищеність, здорожчання харчів, комуналки, загальне зубожіння й повернення суспільства назад у регрес і загальну деградацію.

***

Кандидат по 68-му одномандатному виборчому округу Сергій Ратушняк на своїй сторінці у Facebook коротко прокоментував результат голосування: «Вітаю представників так званої опозиції в Ужгороді — А. Сербайла («Батьківщина»), Р. Буланова («УДАР») і М. Жолтані («Україна — Вперед!»), які мужньо і самовіддано провели до ВР представника ненависної влади. Ужгород був єдиним, де цей реальний шанс був у невладного кандидата. Всі інші округи — змагання між провладними ПР і бандою «Барва». А продажному населенню, яке отримало по 20 гривень за рік на п’ятирічну парламентську каденцію від кандидата, який на державній службі заробив статки в 10 млн. доларів, можна побажати використати політичний хабар із користю і тихенько спостерігати, як їх грабуватимуть протягом цих 5 років обрані ними ж нардепи».

Photobucket

ТЕГИ : вибори 2012

Коментарі :


02.11.2012 22:11 рлорвчт

Ратушняк ніяк не заспокоїться


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат