Рада «потопталася» по регламенту й позбулася свого секретаря  

12.10.2012 15:28 РАТУША

Третє пленарне засідання XIV сесії Ужгородської міської ради, що відбулася 5 жовтня, внесло кілька кардинальних змін у майбутню діяльність, зокрема щодо прозорості влади, вивільнило
з посади секретаря ради тощо.


34 ДЕПУТАТИ ПОСТАВИЛИ ХРЕСТ НА ПОНЯТТІ «ДЕМОКРАТІЯ» В УЖГОРОДСЬКІЙ МІСЬКРАДІ

Йшлося про те, щоб поіменне голосування депутатів бачив тільки мер, а голови фракцій, як це було раніше, не мали до нього доступу. І хоча регламентна комісія з цього питання не засідала, міський голова вніс пропозицію до порядку денного першим питанням і поставив на голосування. На знак незгоди опозиційні депутати вийняли картки і процедуру голосування проігнорували. Однак у підсумку 34 голосів «за» вистачило для того, аби «протягнути» зміни до регламенту.

Відтак, згідно з рішенням про «Зміни до регламенту Ужгородської міської ради», ніхто крім голови міської ради не матиме доступу до інформації про те, як голосували депутати поіменно за те чи інше питання. Тим самим рада остаточно втаємничила свою діяльність від міської громади і ЗМІ, а також і від самих депутатів, що суперечить Законам України «Про доступ до публічної інформації» та «Про місцеве самоврядування».

Без жодного доступу до результатів голосування громада позбавлена будь-якої можливості якось впливати на резонансні рішення, ухвалені депутатами і міським головою, які таким чином повністю закрилися від публічності.

Нагадаємо, міська рада програла справу за позовом депутата В. Гнатківа, який оскаржив у Ужгородському міському суді один із пунктів регламенту міськради, що обмежив отримання інформації за результатами голосувань, дозволивши її отримання тільки керівникам депутатських фракцій. Наразі «регламентне» питання перебуває на розгляді Апеляційного суду в м. Львові.

В. ЩАДЕЙ УЖЕ НЕ СЕКРЕТАР МІСЬКРАДИ

На цьому ж пленарному засіданні вирішилася доля секретаря ради В. Щадея. Майже жодне з попередніх пленарних засідань не обійшлося без виступів Белякова з критичними зауваженнями на адресу секретаря ради. 21 вересня депутати вже робили спробу винести на розгляд питання про звільнення Щадея, але не набрали достатньої кількості голосів і сесію закрили, навіть не приступивши до розгляду порядку денного. Тоді ж міський голова В. Погорєлов повідомив ЗМІ, що секретар написав заяву про відпустку, а також про звільнення від 1 листопада.

До відпустки, вочевидь, так і не дійшло, оскільки 5 жовтня депутати проголосували за дострокове припинення повноважень секретаря міськради і виведення його зі складу комісії в таємному режимі 36 голосами «за» (всього на сесії були присутні 54 депутати). Однак ця політична пертурбація всередині міської ради зовсім не вказує на те, що остаточної мети досягнуто — передвиборне розчищення ради триває. Слід додати, що саме Щадей свого часу прикладав максимальних зусиль, аби привести Погорєлова до влади, газетами з наклепницькими статями проти Ратушняка були закидані всі поштові скриньки. І ось тепер свої ж від нього і відмежувалися.

Депутати також розглянули питання про надання грошової допомоги ужгородцям, котрі постраждали від буревію, а також про зміни до бюджету міста на 2012 рік, що викликані перевитратами коштів на газ через холодну весну, тощо.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат