Першовересень: свято чи ярмо на шию?

М. Олесин, м. Ужгород. 17.08.2012 18:24 РАТУША

У вкрай скрутному становищі опинилися нині майбутні першокласники Ужгородської ЗОШ № 5 та їхні батьки. Усього за кілька тижнів до початку нового навчального року вони поставлені перед фактом, що розпочнуть навчання не у відомому всім приміщенні на Київській набережній, а у спеціально виділеній для новачків будівлі на пл. Петефі.

Робиться це нібито керівництвом навчального закладу та міськвно винятково з благими намірами: для розвантаження основного приміщення школи й створення відповідних умов для діточок, які лише розпочинають мандрівку Країною знань.
Подібні прагнення освітян можна було би лише вітати, якби не кілька суттєвих але… По-перше, потенційна альма-матер для початківців «прогуляла» у вкрай занедбаному стані майже все літо; до ремонту майбутньої школи за всіма напрямками (окрім даху) будівельники з незрозумілих до кінця причин взялися лише в десятих числах серпня. Про жодну якість робіт у подібних умовах говорити, зрозуміло, не доводиться. Фарба, зокрема, нашвидкуруч кладеться не на підготовлені поверхні, а поверх старої. Можна лише здогадуватися, якими «післяремонтними» міазмами зустріне малюків внутрішня атмосфера навчальних і підсобних приміщень, тобто, чим вони дихатимуть і що нюхатимуть. Цікаво, чи зміг би хтось із ініціаторів подібної «темпової» новації без шкоди для власного здоров’я годинку-другу подихати отруйними хімічними випарами?

По-друге, у зв’язку з цією справді екстремальною ситуацію, помноженою, судячи з усього, на реальні проблеми з фінансуванням, спостерігається психологічний і моральний тиск на батьків. Зокрема, на екстрено зібраних зборах татам і матусям педагоги розпочинають розповідати, скільки і чого потрібно для того, щоб їхні дітки нормально навчалися у новому-старому приміщенні. А потрібно, по суті, все: дошки, парти, шафи, не кажучи вже про гардини та доріжки на підлогу. Конкретні суми не називаються; висновки дорослі повинні зробити самотужки та з допомогою батьківського комітету. Проте цифри «добровільних внесків», судячи з усього, повинні значно, скажемо так, перевищити місячні зарплати молодих батьків.

Отож і виходить, що справжнього свята у цьогорічних першокласників Ужгородської ЗОШ № 5 першого вересня вочевидь не буде. Тож подібна надзвичайна ситуація не може не викликати закономірного запитання: невже чиновники від міської освіти не усвідомлюють, що ось такі вчинки та рішення закономірно призведуть до зменшення кількості прихильників діючої влади на майбутніх парламентських виборах?

М. Олесин, м. Ужгород.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

РАТУША

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат