Чи буде перезавантаження

29.01.2021 12:27 ПОЛІТИКА

Угорщина не розуміла, чому влада України почала тиск на закарпатських угорців. Хто дав команду силовикам йти з обшуками в офіси культурних та освітніх закладів закарпатських угорців?

Невже угорці на Закарпатті є небезпечними для держави? Якщо так, то чим саме? Невже ще є настільки примітивні політики в Україні, що поняття не мають про специфіку Угорщини як держави-члена НАТО та Євросоюзу? Хіба не зрозуміло, що країна НАТО і член Євросоюзу дотримується законодавства та правил колективізму і не може мати територіальних претензій?

І невже в Україні не розуміють, що з сусідами краще мати добропорядні стосунки, а не намагатися постійно провокувати.

Здається, українська верхівка таки починає визнавати помилки. Це не афішується, але спецоперація силовиків проти угорців була ініціативою деяких доморощених політиків у зв’язці з доморощеними силовиками. Тобто, Київ не давав наказ на спецоперацію.

Щоб зам’яти конфлікт і почати знову дружити, Міністр МЗС України Дмитро Кулеба щиро запросив до Києва свого угорського колегу Петера Сіярто. Той погодився. Комусь цей візит явно зіпсував настрій і почалися чергові провокації, але Сіярто таки прибув до Києва і між міністрами відбулася справжня чоловіча розмова.

Сіярто запевнив, що Угорщина друг і від обіцянок не відмовляється. Допомагали, допомагаємо і будемо допомагати, сказав глава дипломатії Угорщини і пообіцяв, що за сприятливих умов усе, що було обіцяно ще в 2016 році, буде виконано.

Звичайно, що головним чином це кредитування, будівництво та інвестування, яке стосується Закарпаття. Недарма на цю зустріч поїхали і керівники нашої області.

Закарпаття має шанс отримати від Угорщини значні інвестиції на прикордонні проекти

Глава дипломатичного відомства Угорщини Петер Сіярто здійснив візит-примирення до Києва. Останнім часом відносини між Україною та Угорщиною вкрай напружилися. Україна почала незрозумілий тиск на представників угорської нацменшини на Закарпатті. Силовики здійснили ряд обшуків у офісах культурних та освітніх установ закарпатських угорців, а керівник Товариства угорської культури Закарпаття (КМКС) Василь Брензович змушений був втекти від переслідування до Угорщини, де і перебуває наразі в політичному екзилі.

Ну і найбільше обурення в Угорщини було після того, коли закарпатські прикордонники не пустили в Закарпаття уповноваженого міністра Угорщини Іштвана Грежу. Угорщина натякнула українській владі, що блокуватиме всі наміри України інтегруватися в євро-атлантичні структури.

В Україні розуміли, що десь перегнули палку, і глава дипломатичного відомства України Дмитро Кулеба запросив свого угорського колегу до Києва, щоб утрясти всі непорозуміння і далі рухатися лише в руслі добросусідства та взаєморозуміння.

Зближення України та Угорщини не входить у плани Кремля, тому перед самим візитом російські пропагандисти розіслали до консульств Угорщини листи-погрози нібито від українських націоналістів. Те, що це були не українські націоналісти, говорить навіть той факт, що в «посланні» у слові Україна було зроблено дві помилки. «Ми патріоті Украині», — йшлося в листі, який могли написати лише росіяни. Цими погрозами вже займається поліція.

А от візит Сіярто до України був таки ефективним. Петер Сіярто сказав, що Угорщина не відмовляється від реалізації інвестиційних проектів на Закарпатті. Адже саме через не зовсім теплі стосунки між нашими країнами було призупинено проекти, які були заплановані ще в 2016 році й обговорювалися між тодішнім главою уряду України Володимиром Гройсманом та главою уряду Угорщини Віктором Орбаном.

Ба більше, через те, що Україна відмовилася від співучасті в реалізації проектів, Угорщина навіть демонтувала обладнання на так і не відкритому ПП «Велика Паладь — Нодьгодош».

І ось зараз Сіярто підтвердив, що Угорщина надасть обіцяні кошти і на реконструкцію дороги, і на новий прикордонний перехід, і на ремонт мосту на ПП «Тиса». Все залежить від України, наскільки оперативно вона готова підготувати ґрунт для отримання цих інвестицій.

На зустрічі були присутні і голова Закарпатської ОДА Анатолій Полосков, і його заступник Іштван Петрушка. Сіярто зазначив, що призначення Петрушки заступником голови ОДА є хорошим знаком.

«Це рішення безперечно зробить двосторонню співпрацю більш ефективною та позитивно впливатиме на суспільно-політичну ситуацію в регіоні», — сказав Петер Сіярто.

Нагадаємо, що Іштван Петрушка тривалий час очолював Берегівську РДА і нещодавно був призначений на посаду заступника голови ОДА.

Звичайно, що на зустрічі Кулеби та Сіярто обговорювалися і питання забезпечення прав представників угорської нацменшини, тому можна сподіватися, що нещодавні акції силовиків проти угорців Закарпаття були лише непорозумінням і більше не повторяться.

Тепер дуже важливо, щоб Україна знову не зробила крок назад у цих стосунках. Нам потрібні угорські кошти, які можуть значно покращити інфраструктуру Закарпаття. А Угорщині потрібно, щоб на Закарпатті поважалися права місцевих угорців, які є корінним населенням Закарпаття.

Василь Поляк, Prozak.info.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат