Перші протистояння

Prozak.info 25.05.2019 17:49 ПОЛІТИКА

З початком тижня після інавгурації Володимир Зеленський офіційно став президентом. Під час звернення до народу він пообіцяв звільнити керівників силового блоку, розпустити Верховну Раду, зняти недоторканність із депутатів і провести нові вибори до парламенту виключно за пропорційною системою і з відкритими списками.

Що стосується першої обіцянки, то президент її потихеньку виконує. А от нинішній склад   Верховної Ради таки пручається. Депутати таки не проголосували за проект Зеленського і вибори у нас відбудуться таки за нинішньою системою — половина депутатів обиратимуться за пропорційною системою із закритими списками, а половина — в мажоритарних округах. Щоправда, вибори відбудуться не в жовтні, як воно повинно було бути, а вже 21 липня.

Наразі народ прицінюється до нового президента і слідкує за першими рішеннями. З позитивного — Зеленський доволі радикальний та рішучий. З негативного — кілька сумнівних призначень і повернення в Україну «старої гвардії».

Але попри прогнози скептиків, у Зеленського таки немає руху на зближення з Росією і є чітка орієнтація на Європу. Тепер народ очікує від президента рішучих дій щодо покращення рівня життя. Він повинен довести свою незалежність від олігархату і почати повертати вкрадені гроші в казну.

Ну а нас чекають чергові виборчі перегони, адже багато що залежатиме від нового парламенту. Чи буде це конструктивний і дієвий орган влади, чи знову до парламенту пройде інертна маса.

<h2><b>Перші рішення нового президента</b></h2>
<p>Відбулася інавгурація президента Володимира Зеленського і відразу ж почалися кадрові призначення та різкі політичні зміни.
<h3>Що знакового було у промові нового президента під час інавгурації</h3>
<p>По-перше, він не говорив про чіткий курс в Євросоюз та НАТО, але натякнув, що ми саме туди йдемо, і Європу ми повинні створювати в Україні.
<p>«Європейська країна починається з кожного. Європа не десь там, вона в серці. Це наша спільна мрія», — сказав Зеленський.
<p>Володимир Зеленський також закликав українців, які живуть за кордоном, повернутися в Україну.
<p>«Нас 65 мільйонів. І ви всі нам необхідні. Ви повинні їхати в Україну не в гості, а додому. Сувеніри з-за кордону не потрібні, привезіть нам свій досвід і ментальні цінності», — промовив президент.
<p>Що стосується війни на сході, то припинення вогню він визнав першим своїм завданням. Є натяк про переговори з Росією щодо припинення, а згодом було озвучено і плани про проведення референдуму в Україні щодо потрібності/непотрібності переговорів про припинення війни.
<p>«На що готові ви, українці, заради життя близьких людей? Щоб зберегти життя наших героїв, я готовий на все ... Без вагань залишу свою посаду, щоб тільки настав мир ... Не втрачаючи наші території — ніколи! Історія несправедлива, це правда. Не ми почали цю війну. Але нам цю війну закінчувати», — сказав Зеленський.
<p>Далі Зеленський з якогось дива наїхав на уряд і вирвав з контексту цитату одного з Президентів США Рональда Рейгана: «Уряд не вирішує наших проблем, уряд став нашою проблемою».
<p>«У нас уряд можливостей відкатів і дерибану. Ми побудуємо уряд інших можливостей», — сказав Зеленський і запропонував урядовцям звільнитися. Цей наїзд на уряд досить дивний, бо власне є ряд дуже ефективних міністрів, які би стали в нагоді і в уряді, який хоче побудувати сам президент. Звичайно, що уряд, який проводить реформи, у всіх країнах є непопулярним, бо безболісних реформ не буває, але цей уряд залишив у казні 75 мільярдів наднормових гривень, тому Зеленський тут, м’яко кажучи, не правий.
<p>Було в інавгураційній промові багато популізму. Як-от прохання не вішати його портрети в кабінетах чиновників, але серед популістських висловів були і такі, які президент таки має намір реалізувати відразу ж. Зрештою, так і сталося.
<p>По-перше, це зміна у виборче законодавство. І дійсно, вже наступного дня Зеленський зібрав голів фракцій і оголосив про призначення позачергових виборів на 21 липня. При цьому вибори повинні пройти за пропорційною системою, бар’єр для проходження становитиме не 5, а 3 %. Але Зеленський говорив на інавгурації і про відкриті списки, щоб люди бачили, кого саме та чи інша партія тягне до парламенту, однак у Зеленського зіслалися на те, що для таких змін у законодавство потрібен час, тому списки поки залишаться закритими. Саме такий законопроект президент і подав до Верховної Ради. Але нинішні депутати цей законопроект про вибори не підтримали. Вони кажуть, що якщо мажоритарну систему скасовувати, то пропорційна система повинна бути за відкритими списками.
<p>Один дивний факт. Оголошуючи про необхідність розпуску Ради, Зеленський сказав, що парламенту довіряють лише 4 % українців. Звідки взялася така цифра — ніхто не знає. Керівник соціологічного фонду «Демократичні ініціативи» Ірина Бекешкіна здивована цією цифрою, бо навіть останні соціологічні дослідження свідчили про те, що довіра до Верховної Ради складала 12 %. Звичайно, це також мало, але звідки взялася цифра 4 %?
<p>Окрім того, соціологічні опитування свідчать, що й система голосування, яку пропонує президент, також не дуже подобається народу. Ось дані останнього соціологічного опитування з цього приводу:
<p><b>«На вашу думку, за якою виборчою системою мали би відбуватися наступні вибори до Верховної Ради?»</b>
<ul>
<li>За пропорційною системою, коли всі депутати обираються за партійними списками, які формують партії — 9,8 %</li>
<li>За пропорційною системою із «відкритими» списками, коли виборці можуть голосувати не лише за партію, а й за окремих кандидатів зі списку, що визначає порядок їх проходження до Верховної Ради — 37,3 %.</li>
<li>За мажоритарною системою, коли всі депутати обираються в округах — 12,1 %.</li>
<li>За такою, як зараз — половина депутатів обирається за списком, половина в округах — 12,3 %.</li>
<li>Важко відповісти — 28,6 %.</li>
</ul>
<p>Здається, з «голосом народу» все ясно. Але, на жаль, його чують вибірково...», — написала соціолог Ірина Бекешкіна.
<h3>Призначення двозначні</h3>
<p>Звичайно ж, Зеленський відразу ж оголосив, що звільнить керівників СБУ, Генпрокурора та міністра оборони.
<p>Ну а потім почалися призначення. Начальником Генштабу було призначено генерала Руслана Хомчака. Єдиний з генералів, який ходив на слідчі допити щодо Іловайської операції, у якій загинули сотні українських вояків. Він не тікав від слідства і готовий був розповісти все, що ж там трапилося насправді.
<p>Потім Вoлoдимиp Зеленський пpизнaчив пеpсoнaльний склaд кеpівництвa свoєї Адміністpaції. Головою Адміністрації став юрист Андрій Богдан. Його ще називають адвокатом олігарха Коломойського. Підпадав під люстрацію за те, що працював у владі часів Януковича. Однак ніякого криміналу за ним помічено не було.
<p>Пеpшим зaступникoм гoлoви AП пpизнaченo Сеpгія Тpoфімoвa. Він є викoнaвчим пpoдюсеpoм «Студії Квapтaл-95» і був куpaтopoм кінемaтoгpaфічнoгo нaпpямку poзвитку студії.
<p>Зaступникaми голови Адміністрації пpизнaчені також Oленa Зеpкaль, Pуслaн Pябoшaпкa, Киpилo Тимoшенкo тa Юpій Кoстюк.
<p>Пеpшим пoмічникoм пpезидентa пpизнaчений Сеpгій Шефіp. Пoмічникoм Зеленськoгo тaкoж стaв і Aндpій Єpмaк.
<p>Paдникaми пpезидентa пpизнaчені Pуслaн Стефaнчук, який тaкoж буде пpедстaвникoм пpезидентa у Веpхoвній Paді, тa Михaйлo Федopoв.
<p>45-pічнa Oленa Зеpкaль із сеpпня 2014 poку булa зaступникoм міністpa зaкopдoнних спpaв з євpoпейськoї інтегpaції, oчoлювaлa укpaїнські делaгaції у міжнapoдних судaх у спpaвaх Укpaїни пpoти Poсії. Пaні Зеpкaль бpaлa учaсть у пеpших зустpічaх Вoлoдимиpa Зеленськoгo з лідеpaми деpжaв у день інaвгуpaції. Згодом стало відомо, що Зеркаль таки відмовляється від посади заступника глави Адміністрації Президента.
<p>42-pічний Pуслaн Pябoшaпкa у 2010—2011 poкaх був диpектopoм Бюpo з питaнь aнтикopупційнoї пoлітики Секpетapіaту Кaбміну, у 2011—2013 poкaх — зaступникoм диpектopa Депapтaменту юpидичнoгo зaбезпечення Секpетapіaту Кaбміну. Пізніше він oчoлювaв у 2013—2014 poкaх Депapтaмент aнaлізу aнтикopупційнoї пoлітики у неуpядoвій opгaнізaції «Transparency International Укpaїнa», був зaступникoм міністpa юстиції в уpяді Apсенія Яценюкa, a в 2016—2017 poкaх був членoм Нaціoнaльнoгo aгентствa з питaнь зaпoбігaння кopупції.
<p>30-pічний Киpилo Тимoшенкo — кеpівник телепpoдaкшн-кoмпaнії GoodMedia, яка знімaлa всі poлики Зеленськoгo.
<p>Юpій Кoстюк є сценapистoм сеpіaлу «Слугa нapoду».
<p>54-pічний Сеpгій Шефіp — сценapист, пpoдюсеp тa диpектop «Студії Квapтaл-95», який бaгaтo poків співпpaцює з Вoлoдимиpoм Зеленським.
<p>Pуслaн Стефaнчук — дoктop юpидичних нaук, член-кopеспoндент Нaціoнaльнoї aкaдемії пpaвoвих нaук Укpaїни. Під чaс вибopів він був paдникoм Вoлoдимиpa Зеленськoгo, відпoвідaв зa ідеoлoгічні aспекти тa poбoту з poзpoбки зoвнішньoпoлітичнoї пpoгpaми кaндидaтa.
<p>Aндpій Єpмaк — юpист, зaснoвник «Міжнapoднoї юpидичнoї кoмпaнії», щo здійснює юpидичний супpoвід кінoкoмпaній тa ЗМІ. Є тaкoж зaснoвникoм Garnet International Media Group тa пpoдюсеpoм кількoх фільмів.
<p>Михaйлo Федopoв був кеpівникoм діджитaл-стpaтегії у кaмпaнії Вoлoдимиpa Зеленськoгo. Зa дaними «Укpaїнськoї пpaвди», діджитaл-відділ Федopoвa відпoвідaв у «Зе! Кoмaнді» зa пpoсувaння кaндидaтa в Telegram, Instagram тa YouTube.
<p>Звичайно, що поява в команді Зеленського представників, які вже були при урядах, як Тимошенко, так і Яценюка, спростовує обіцянки самого Зеленського щодо виключно «нових облич у владі. Але краще вже нехай ті, хто хоч трохи має досвід, ніж ті, хто взагалі не має уяви про роботу в державних органах. Ну і найбільше розчарування в нових призначеннях. Президент хоче бачити першим заступником глави СБУ юриста Студії «95-й квартал», голову партії «Слуга народу» Івана Баканова. Таке призначення не сподобалося вже і самим прихильникам Зеленського, бо держава це таки не «95-й квартал».
<p>Експерти також помітили й інші негативи у нового президента. Він обіцяв менше пафосу та «мигалок», але у перший же день роботи приїхав на Банкову з кортежем у 6 автомобілів. Та найбільше насторожує те, що з обранням президентом Зеленського повертаються в Україну люди з оточення Януковича. Мова про головного юриста президента Януковича Портнова та навіть екс-голови СБУ періоду Януковича Хорошковського.
<p>Дехто вже жартує, що з такими темпами незабаром в Україну повернеться і сам Янукович.

Prozak.info

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОЛІТИКА

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат