Миколу Шугая тепер можна побачити і в Ужгороді (ФОТО)

Rionews, фото Я. Немеша 02.02.2015 15:37 ФОТОРЕПОРТАЖ

 

Чергова міні-скульптура віднедавна стоїть в Ужгороді на вулиці Ольбрахта. Миколу Шугая - відомого опришка поставили на перилах при вході до кафе "Під замком".

Це другий пам’ятник на Закарпатті народному герою. Перший, великий Шугай стоїть при вході до музею в Колочаві, де він колись жив.

Автор міні-скульптурки - Михайло Колодко.

Довідка

Микола Шугай насправді Микола Петрович Сюгай (*3 квітня 1898 Нижня Колочава — †16 серпня 1921 полонина Жалопка) був з однієї точки зору український закарпатський народний герой, з іншої точки зору — злочинець. Завдяки книзі Івана Ольбрахта, вперше виданої 1933 року, став легендою.

Микола Шугай народився 1898 року в Нижній Колочаві в сім'ї Петра та Гафії Сюгаїв. В 1917 році був призваний в угорську армію. Але на фронт так і не потрапив; втік і до кінця Першої Світової війни переховувався в околицях Колочави. Послідовно був переслідуваний угорською, румунською, а після входження Закарпаття в 1919 році до складу Чехословаччини, чеською поліцією.

Певен час Микола Шугай вів спокійний спосіб життя, оженився на Ержіці Драч, через котру втік з армії, але через деякий час знову повертається до розбійницького життя.

В 1921 році за захоплення Миколи Шугая була обіцяна винагорода в три тисячі крон. 16 серпня 1921 Шугай (і його брат Юрій) був вбитий трьома своїми колишніми товаришами. В грудні 1921 Ержіка Драч народила доньку Анну, в заміжжі Штаєр. Ержіка через якийсь час вийшла заміж за сусіда Дербака. Померла в 1988 році і похована на цвинтарі в Колочаві.

Rionews, фото Я. Немеша

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ФОТОРЕПОРТАЖ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат