Словацький професор Петер Джупа став Почесним доктором УжНУ

admin 22.02.2013 11:23 ФОТОРЕПОРТАЖ

Ректор УжНУ, доктор технічних наук, професор Федір Ващук вручив почесну відзнаку – звання Doctor Honoris Causa – професору із Словацької республіки Петеру Джупі, який викладає на стоматологічному факультеті УжНУ та допомагає студентам у здобутті знань в Україні і за кордоном, - інформує офіційний сайт УжНУ.

Вручення відповідного документу стало одним із найурочистіших моментів міжнародної конференції молодих вчених, що відбулася в Ужгороді цього місяця.

Професор Петер Джупа здійснив неоціненний вклад у розвиток стоматологічного факультету УжНУ, сприяв проходженню практики ужгородських студентів у Словаччині, допоміг вченим у виданні монографій, профінансував відкриття комп’ютерних класів на стоматфакультеті, є доцентом УжНУ, доктором філософії, визнаним фахівцем-стоматологом, має приватну клініку у Словаччині.

«Упродовж 17 років я вже неодноразово вручав такі відзнаки. І хочу відзначити, що майже 80 % людей, які їх отримали, були представники наукової школи саме Словаччини, - розповів проф. Федір Ващук. - Це свідчить про найтісніші зв’язки між вищими школами нашого краю і Словаччини, чому сприяє відсутність мовного бар’єру. Чітко простежується результативність такої співпраці».

Водночас ректор зауважив, що в УжНУ працюють більше професорів, ніж загалом у всій Словаччині, крім того, ужгородські професори виступили гарантами для отримання ліцензій кількома словацькими вишами.

Також проф. Федір Ващук розповів присутнім: «Торік було накладено мораторій на присвоєння звання Doctor Honoris Causa українськими університетами, оскільки не було єдиного підходу до цього. Наразі у Кабміні розробляється відповідне положення, спільне для усіх університетів. Але у наказі про мораторій була фраза про можливість присвоєння звання за особливі досягнення — за спеціальним дозволом міністра. Так от, таких дозволів за цей час було видано усього два. Один – Донецькому університету, який присвоїв звання почесного доктора Леоніду Кучмі, екс-президенту України. І другий дозвіл надано на моє клопотання — щодо присвоєння звання Петеру Джупі».

Сам Петер Джупа подякував за честь та зауважив: «Тут, на Закарпатті, я зустрів людей з великим серцем і розумом. Та зрозумів, що немає іншої дороги, як співпраця з факультетом. Сьогодні я з гордістю хочу сказати, що після Кошицького університету імені Павла Йосифа Шафарика, УжНУ – моя друга альма-матер».

http://zaholovok.com.ua

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ФОТОРЕПОРТАЖ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат