Висока вода вчергове налякала іршавців та виноградівців (ФОТОРЕПОРТАЖ)

Євген Свищо 08.02.2013 16:03 ФОТОРЕПОРТАЖ

 

У неділю, 3 лютого, я планував вчергове побувати на іграх зимової першості з футболу. Однак, побачивши в якому стані перебуває одне з полів, я змінив свої плани. Газон походив скоріше на майданчик для водного поло, тому прийняв рішення глянути на високу воду в річках Іршавщини та Виноградівщини.

Головна притока річки Боржави, Іршавка, в межах райцентру, обідньої пори 3 лютого, виглядала вражаюче. Рівень на виході з міста майже сягав підвісного мосту, чого давно спостерігалось. Струмки в місті стали невеличкими річками, які без рибальських чобіт годі було подолати. В окремих з п’ятиповерхівок вода в підвалах сягала критичного рівня. У вихідний день Жека (так назвемо місцеві житлово-комунальні служби) спав, тому мешканці самі шукали насоси і викачували воду, від гріха подалі, за межі дворових територій.  

Ближче до другої половини дня Іршавка, на ділянці автодороги Свалява — Виноградово між Іршавою та Сільцем почала виходити за межі русла. “Невеличкі потічки” (на фото), які беруть свої початки у місцевих лісах потекли у зворотньому напрямку і до сутінок перетворили земельні ділянки мешканців сіл Сільце, Заріччя та Лоза на озеро із невеличкими припливами. Вночі на в'їзді в село та біля автостанції села Сільце вода зупинилась за півметра від дорожнього полотна. На щастя ввечері дощ змінився на сніг і рівень пішов на спад.

Мешканці сіл Заріччя, Камянське, Хмільник та Вільхівки також перебували у тривожному стані. У Заріччі вода стала перепоною для водіїв. На майже найгіршій ділянці автодороги Свалява – Виноградово по вулиці Леніна вода вийшла на простори, перетворивши “асфальтне” полотно на русло річки (на фото). Причина банальна: придорожні канави надто вузькі (мешканці не бажають поступатись жодним метром родючої землі), по яких корабликами пливуть пластикові пляшки, пакети та інший непотріб. Зупинка дощу прибрала водні бар'єри, однак залишила по собі польову дорогу.  

Річка Боржава також налякала мешканців Іршавщини, Виноградівщини та Берегівщини. Ще в суботу вода накрила дорогу місцевого значення між селами Велика Розтока та Нижнє Болотне, а в неділю ділянку шляху Мукачево – Чернівці між селами Гребля та Вільхівка і залила найближчі теплиці мешканців сіл Вільхівка та Боржавське. Вночі з неділі на понеділок Боржава через зрошувальні канали винесла води на правобережні поля і накрила теплиці мешканців Заріччя. Вночі вода ледь вміщалась під мостом у Великих Комятах, який в народі іменують “Біля млина”.  

У Великих Ком’ятах та присілку Завадка обійшлось без суттєвих затоплень. Вже кілька років вони, а також Малі Ком’яти захищені досить якісними дамбами. Хоча окремі малоком’ятці могли опинитись заручниками цих укріплень. Вода із численних струмків (на фото) не встигала витікати із меж села. Біля окремих домівок утворювались незаплановані водосховища. Зокрема у крайній хаті, на виїзді із села в сторону села Шаланки, вода в неділю відрізала хату від зовнішнього світу (на фото). При цьому туалети місцевих мешканців безпровідні, тому можна спрогнозувати, що вода в криницях могла стати непридатною для вживання. Традиційно під водою у кількох місцях опинився автошлях місцевого значення між Малими Комятами та Шаланками. Ближче до сутінок легковим авто стало ризиковано їхати там. Мені довелось стати свідком, як місцеві дівчата, що йшли пішки додому з вереском долали водні перепони. Поля вздовж русел Боржави та Іршавки, і особливо в місці об'єднання вод біля села Хмельник протягом трьох днів походили на велике водосховище із острівцями сміття. Було видно як невеличкі земляні тварини, яких стихія вирвала з їх обійсть, долають водні простори, у пошуку безпеки.

Цього разу вода тільки налякала іршавців та виноградівців, вказавши на недоліки. Їх усунення стане запорукою попередження та мінімізації шкоди від стихійних лих, а можливо й збереження людських життів.

Євген Свищо

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ФОТОРЕПОРТАЖ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат