40 років поспіль у Закарпатті проходить свято проводів отар на полонини (ФОТОРЕПОРТАЖ)

admin 27.05.2013 10:44 ФОТОРЕПОРТАЖ

 

Скільки століть поспіль закарпатські вівчарі виганяють овець на високогірні пасовиська — краще знають краєзнавці. Та уже традиційно понад 40 років на Міжгірщині відбувається свято проводів отар на полонини.

Цьогоріч осторонь цього свята не залишилися обласні посадовці. У святковому дійстві взяли участь очільник краю Олександр Ледида, його заступник Антон Громовий, заступник голови обласної ради Андрій Сербайло, голова Міжгірської районної адміністрації Василь Щур, численні мешканці Міжгірщини та туристи.
Святкову колону учасники свята сформували ще у селищі Міжгір’я. Народні музики, танцюристи, мешканці навколишніх сіл припрошували усіх охочих приєднатися до святкової ходи.
Основне дійство відбулося на Синевирському перевалі, де на гостей свята уже чекали вівчарі. Пастухи охоче розповідали про своє ремесло. Як розповів вівчар Василь Оробець із Буковця, ця професія потребує, передусім, охоти до роботи:
Я дуже люблю вівчарство. Інакше не можна займатися цією справою, як і будь-якою роботою.   Мій батько і дід, та й прадід були вівчарями. Наразі уже 7 років воджу отари на полонини.
Вівчар з 20-річним стажем Михайло Вегеш дододає:
Без хорошої витривалості тут не обійтися. Трохи менше, ніж півроку перебуваємо разом із вівцями на полонинах. Встаємо о 5-й ранку, доїмо овець(тричі на день), виганяємо пастися. З надоєного молока робимо сир. Чим ближче до осені, тим все менше молока стає. Щоб вигідно цим було займатися, сир треба продавати не менш ніж за 45 гривень за кілограм.
Спробували зробити сир (молодий буц) сьогодні і гості свята. Не вперше вже за цю справу взявся і Олександр Ледида, який щороку відвідує свято.
Вівчарство, проводи на полонини пастухів з отарами, виготовлення овечого сиру - це традиції, які ми повинні берегти. Сир, вироби з овечої вовни – користуються неабияким попитом, як у краян, так і у туристів Зараз на Закарпатті – понад 229 тисяч овець та кіз. З них 27 тисяч – на Міжгірщині. Вівчарство - давній промисел, що годував карпатські сім’ї. Нині ж за утримання овець закарпатці отримують державні дотації, що допомагають людям утримувати тварин, - розповів Олександр Ледида.
Не залишилися цього дня міжгірці і без відзнак. Зокрема, почесною грамотою за вагомий внесок у розвиток вівчарства отримали приватний підприємець Василь Дудіш та вівчар Михайло Цендра.

admin


За матеріалами прес-центру Закарпатської ОДА

ТЕГИ : свято проводів отар на полониниЗакарпаттявівчаріолександр ледида

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ФОТОРЕПОРТАЖ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат