Підтримуюча терапія при онкології: які заходи включає та скільки коштує

31.03.2021 11:09 НОВИНИ ПАРТНЕРІВ



Коли родина стикається зі страшним діагнозом “рак”, всі наявні кошти зазвичай спрямовуються на дорогі препарати, які можуть врятувати життя. Та, крім безпосередньо хіміотерапії, пацієнтові потрібні медикаменти, що підтримують якість життя під час складного та тривалого лікування. І вони істотно збільшують вартість терапії. Скільки це обійдеться родині, важко сказати, адже для кожного пацієнта використовують різні медичні протоколи.

Якщо ви вже знаєте схему хіміотерапії, розрахувати вартість лікування допоможе спеціальний онлайн калькулятор. Його створили на сайті Центру персоналізованої фармації “Хемотека”. Від експертів цього центру ми і дізналися детальніше про супроводжуючу терапію для онкохворих. Віднедавна така допомога обов’язково входить до загального курсу лікування.

Що входить до підтримуючої терапії

Організм зазнає великого фізичного та психологічного стресу, коли бореться з пухлиною. Саме тому, крім надважких ліків, пацієнтові прописують супутнє медикаментозне лікування.

Мета підтримуючої терапії:

  • усунути наслідки хвороби та серйозного лікування;
  • прискорити реабілітацію після хімії;
  • зменшити больові відчуття;
  • попередити рецидив;
  • уповільнити зростання пухлини;
  • контролювати рак на останній стадії, який вже не можна вилікувати;
  • збільшити тривалість життя.

Медикаменти мають послабити інтоксикацію організму, якої він зазнає під впливом хімії. Це можуть бути проносні засоби та сорбенти, анельгетики, заспокійливі препарати тощо. Але позбутися депресії після виснажливого лікування допоможе лише професійна психологічна підтримка та підтримка близьких.

Як заощадити на лікуванні

Дієві препарати мають силу боротися з раком, але з цим велику кількість побічних ефектів для здоров’я пацієнта. Тому разом із протипухлинними препаратами людині приписують антидоти (“протиотруту”), які вартують недешево. Через брак коштів чи примарну економію пацієнти відмовляються від додаткових медикаментів, через що процес лікування та реабілітації приносить багато болю та труднощів.

Але експерти Центру персоналізованої фармації наголосили: “Завдяки появі відтворених ліків (дженериків) вдається зменшити вартість терапії та зробити її доступною для всіх пацієнтів”. Запитайте свого онколога про нову методику супутнього лікування. Можливо, у вашому випадку є доцільність використання дешевших відтворених препаратів.

Зміна харчових звичок

На етапі, коли всі сили організму спрямовані на протидію ракові, особливо важливо правильно харчуватися. Хоча зазвичай сильного апетиту у онкохворих немає. І більшість ускладнень спостерігаються саме з боку травної системи: нудота, блювання, розлади шлунку та кишечника, анемія, анорексія.

Завдяки супутньому лікуванню та дієті лікарям вдається покращити стан здоров’я пацієнта, а саме:

  • позбутися блювотного синдрому;
  • підвищити гемоглобін;
  • покращити стан печінки;
  • скоригувати білковий склад плазми тощо.

Експерти радять зібратися силами та виконувати всі лікарські приписи, і в жодному разі не нехтувати прийомом підтримуючих ліків. Вони пом’якшують дію агресивних протипухлинних засобів та допомагають повернутись до нормального життя швидше.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат