У поточному році зареєстровано 4 колективних трудових спорів

admin 22.07.2014 16:11 НОВИНИ ПАРТНЕРІВ

Підсумки роботи Відділення НСПП в Закарпатській перше півріччя 2014 року.

На виконання завдань, поставлених перед Національною службою
посередництва і примирення, Відділення НСПП в Закарпатській області максимально сприяло забезпеченню належного стану соціально-трудових відносин задля забезпечення соціального спокою в трудових колективах області.
На виконання завдань, поставлених перед Національною службою посередництва і примирення, Відділення НСПП в Закарпатській області максимально сприяло забезпеченню належного стану соціально-трудових відносин задля забезпечення соціального спокою в трудових колективах області.
У першому півріччі 2014 року Відділення всебічно працювало над вирішенням колективного трудового спору між найманими працівниками та роботодавцем Закарпатського обласного комунального підприємства «Міжнародний аеропорт Ужгород», який зареєстрований Національною службою посередництва і примирення у 2012 році. На початок поточного року по даному колективному спору (конфлікті) не задоволеною залишалася одна вимога найманих працівників «дотримуватися вимог законодавства праці з питань регулювання режиму роботи і тривалості робочого часу», яка на протязі звітного періоду була виконана та колективний трудовий спір (конфлікт) знятий із реєстрації.   Крім цього,   в поточному році зареєстровано 4 колективних трудових спорів між найманими працівниками та роботодавцями:
1.Мукачівського об’єднаного спортивно-технічного клубу Товариства сприяння обороні України міста Мукачево Закарпатської області із трьома вимогами найманих працівників (реєстраційний номер 006-14/07-В);
2.Управління соціального захисту населення Виноградівської районної державної адміністрації міста Виноградів Закарпатської області із чотирма вимогами найманих працівників (реєстраційний номер 028-14/07-В);
3.Закарпатського обласного комунального підприємства «Міжнародний аеропорт Ужгород» міста Ужгород Закарпатської області із двома вимогами найманих працівників (реєстраційний номер 030-14/07-В);
4.Державному підприємстві «Виробничої дирекції з ліквідації Солотвинського солерудника» з однією вимогою найманих працівників (реєстраційний номер 031-14/07-В),
задля врегулювання яких, Відділення   всебічно сприяє взаємодії сторін соціально-трудових відносин та розвитку соціального діалогу, надає необхідні консультації та рекомендації для цивилізованого правового вирішення цих спорів, в межах своєї компетенції   взаємодіє з органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, незалежними профспілками.
Одним із пріоритетних завдань Відділення являється здійснення заходів по запобіганню виникнення колективних трудових спорів (конфліктів) на доконфліктній стадії розвитку, адже своєчасне реагування на загострення стану соціально-трудових відносин дуже часто дає можливість врегулювання відносин, не доводячи ситуації до критичного розвитку.   Практика роботи Відділення показує, що своєчасне та юридичне обгрунтування чинників, що призвели до дестабілізації СТВ та посередництва Відділення між сторонами трудових відносин призводить до ефективного діалогу та обговорення чинників між роботодавцем та найманими працівниками, що в кінцевому результаті дає свій позитивний результат. Саме таку роботу на 38-ми підприємствах проводило Відділення у звітному періоді, із яких на 9-ти підприємствах   стан соціально-трудових відносин залишався не врегульованим з 2013 року. Наслідком проведеної Відділенням роботи   являється врегулювання стану соціально-трудових відносин на 6-ти підприємствах області. Проте не вдалося уникнути виникнення колективних трудових трудових спорів на 4-х підприємствах. Особливу увагу приділяло Відділення стану СТВ на підприємствах, підпорядкованих ДП «Закарпатському облавтодору», на яких обласним керівництвом скривається дестабілізація та конфліктна ситуація в трудових колективах, а наймані працівники близькі до проведення кардинальних мір у вигляді акцій соціального протесту, в зв’язку із зростаючою заборгованістю із виплати заробітної плати.
Упродовж першого півріччя 2014 року надано 3 методичні допомоги підприємствам по складанню колективного договору, проводилося вивчення стану соціально-трудових відносин на 37 підприємствах області.
Відділенням організована робота по вивченню та обговоренню з громадськістю Нової моделі вирішення трудових спорів в Україні.
З метою підвищення рівня правової культури сторін соціально-трудових відносин та розповсюдження інформації про діяльність НСПП проводиться   робота по   інформуванню громадськості через засоби масової інформації шляхом публікації статей у періодичних виданнях (надруковано 3 статті) та розміщення офіційної інформації у мережі інтернет (WEB-сторінка Відділення та офіційний сайт НСПП) (надруковано 21 статтю), заступник начальника відділення - завідувач сектора правового забезпечення Пазяк В.Ю. прочитав лекцію у Закарпатському обласному центрі перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування перед слухачами курсів працівників Ужгородської міської ради на тему: «Основні завдання, компетенція та права НСПП. Взаємодія НСПП з органами виконавчої влади та місцевогго самоврядування при запобіганні виникненню колективних трудових спорів (конфліктів) та їх вирішенні», « Порядок оцінки відповідності критеріїв репрезентативності та підтвердження репрезентативності суб’єктів сторін профспілок та організацій роботодавців відповідно до Закону України «Про соціальний діалог в Україні».
Зусилля роботи Відділення НСПП в Закарпатській області спрямовані на пошук нових форм   взаємодії сторін СТВ в процесі врегулювання колективних трудових спорів (конфліктів), на досягнення максимальної довіри сторін соціального діалогу, вироблення та прийняття компромісних рішень з урахуванням економічних реалій та потреб сьогоднішнього дня в трудових колективах області.

admin


За матеріалами Сенько Н.І. – завідувач сектора аналітично-інформаційної роботи та прогнозування

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат