Що таке Православ'я? - думка політолога

Дмитро Долинич, політолог 04.02.2013 17:00 НОВИНИ ПАРТНЕРІВ

Не задумуючись, більшість із нас впевнені,   що Православ’я – одна із течій християнства. Однак не все так однозначно, як здається на перший погляд.

Знаючи з історії, що християнство не є рідним віруванням слов'янських народів, варто уважніше розглянути значення даного поняття.
В результаті розколу 1054 року християнська церква розділилась на Католицьку і Ортодоксальну. От звідси і починаються дивні перетворення.
У перекладі з грецької «ортодоксія» означає «правовір'я». «Ортос» перекладається як «правильне», а «доксос» – «переконання», «віра».
А що означає Православ'я?
Переклад слова «ортодокс» як «православ’я» звучить дуже дивним. «Слава» вимовляється грецькою «кюдос», тому на Заході християн східного обряду мали б називати «ортокюдосами».
Більш того, існує ортодоксальне мусульманство, ортодоксальний іудаїзм, ортодоксальний марксизм, ортодоксальна медицина та ін. Та чи правомірно перекладати це як «православне» мусульманство чи «православний» іудаїзм? Однозначно – ні!
Ортодоксія – правильна віра, правовірність. Слово «правовірний» означає «той, що суворо дотримується догматів певної віри, релігії» (великий тлумачний словник сучасної української мови). Той же словник слово «православний» тлумачить, як «той, що сповідує православ’я».
Отже, стає остаточно зрозуміло, що Православ'я і правовір’я (ортодоксія) – зовсім різні терміни.
Докази цього можна знайти у давніх рукописах. У «Житії і хождєнії ігумена Даниїла», датованому початком XII століття, йдеться: «І повъл князь ігумену Святаго Сави стати над гробом со своіми черниці і съ правовірними попи». А «Слово про загибель Руської землі», датоване XIII століттям й за духом близьке до «Слова о полку Ігоревім», пише: «…Всім ти переповнена, земле Руська, о правовірна віро християнська».
За наказом патріарха Никона у 1654 році термін «Правовірне християнство» замінили на «Православне християнство», вносячи відповідні корективи у писання. Частина християн відмовлялася приймати слово «православний», кинувши виклик Никону: «Ми не хочемо бути, як язичники!»
Виявляється «язичництвом» християни називали Православ'я? А до XVII ст. на Русі було дві віри – Православ'я і правовірне християнство. Никон пішов на хитрість додавши «православне» до християнства , і тим самим заборонив Православ'я як окрему, споконвічну віру на Русі.
Однак, не дивлячись на те, що рідна віра була заборонена, православні свята, звичаї і традиції так і залишились у культурі і побуті, а християнська церква прийняла їх як «свої», надавши їм власні назви і тлумачення.
Тож нам ще доведеться розібратись у нашій духовній спадщині, і віднайти відповіді на багато духовних питань. В першу чергу – що таке Православ'я?

Дмитро Долинич, політолог

Коментарі :


03.11.2015 13:57 Menes

Православя-Світ Праві (Богів) існувало сотні тисяч років: Как выяснили учёные из ОАЕ, календарь Майя был создан на территории проживания Святорасов, Расенов, до Арийцев, х Арийцев. Этот календарь славянские племена передали жрецам Майя…

«…сколь сильно не спорили бы ученые и сколь яростно не доказывали они свою правоту, эту правду они больше скрывать уже не смогут… календарь древних славян по своей дотации сильно опережает все остальные и уходит корнями в глубину веков, до такой степени, которая до сих пор и не снилась приверженцам теории Ч.Дарвина.

Истинное наименование календаря Древних славян – Каляды Даръ Да’Арийский Круголетъ Числобога.

Интересно, что славянский календарь ведёт свое летоисчисление сразу от многих дат, к примеру сегодня 2012 год. Этот год именуется как:

    Лето 7520 от Сотворения Мира в Звёздном Храме
    Лето 13020 от Великого Похолодания
    Лето 44556 от Сотворения Великого Коло Рассении

И не останавливается на этом, а считает сотни тысячелетий (!)

    Лето 106790 от Основания Асгарда Ирийского
    Лето 111818 от Великого Переселения из Даарии
    Лето 140002 от периода Трёх Лун

Это еще не всё. Славяне углубляются дальше…

    Лето 153378 от Асса Деи
    Лето 185778 от Времени Туле
    Лето 604386 (!!!) от Времени Трёх Солнц


30.05.2013 15:07 Кан

Більшість, але не всі. Наприклад не я. І з Вами солідарний.


Додати коментар

 

 

 

Погода

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат