Закарпатці побували в Європі у творчому турне

admin 28.12.2012 12:30 НОВИНИ ПАРТНЕРІВ

З 18 по 26 грудня 2012 року Ужгородські дитячі творчі колективи побували в Чехії з культурними програмами «В Прагу до Святого Миколая» та «Європейське Різдво у Празі».

Такому творчому турне посприяли громадські ініціативи МАЛіЖу (Василь Тарчинець) у співпраці з ГО «Українська Ініціатива в Чеській Республіці» (Віктор Райчинець), які за останні роки набули активного розвитку в Україні, а також у тісній співпраці із Закарпатськими організаціям ВГТ «Бойківщина XXI століття» та МГО «Світовий Конгрес Бойків».

Ужгородський Миколай у Празі

Святковий концерт для української діаспори відбувся у день Святого Миколая в Домі народних меншин Праги за участі центру творчого розвитку «Едельвейс» (Галина Ігнацевич), зразкового танцювального ансамблю «Веселка» (Людмила Петрецька) та учасників «Студії сучасного танцю «Бліц» (Олена Камінська). Керівники дитячих колективів відгукнулися на пропозицію голови товариства «Бойківщина ХХІ століття» Галини Ігнацевич і своїми виступами наповнили зал справжніми емоціями. Дитячий ансамбль «Веселка» з групою вокалістів із «Юності Закарпаття» показали прекрасні зразки танцювального мистецтва –– танець «Бубнарський», «Гуцульську величальню», український танці та Закарпатську «Карічку». «Бліц» потішив українців в Чехії сучасними постановками. Дуже теплою і цікавою була програма до свята Миколая, в якій прозвучала повчальна історія про добрих і не слухняних дітей, підготовлена творчим центром «Едельвейс». Діти виконали різноманітні мелодії чудотворцю Миколаю, написані музичним керівником Вікторією Ковач.

На концерт прийшли багато молодих сімей з малими дітками, також учасники суботньої школи при українській діаспорі. Це свідчить про те, що українці за кордоном навчають дітей українським традиціям і продовжують їх в родинах. «Українська ініціатива» зазначає, що українська діаспора в Чехії стала згуртованішою у порівнянні із 90-ми роками. В Чехії працює понад десять українських громадських організацій, а «Українська ініціатива» поставила собі за мету не тільки бути постійно на культурному зв’язку з Україною, але й ознайомлювати українців з життям і культурою Чехії, як зазначив референт з культури ГО «Українська ініціатива в ЧР» Александр Андерс.

Українську ініціативу створили понад десять років тому Лідія та Віктор Райчинці родом із Закарпаття (с. Верхня Грабівниця Воловецького району). Пані Ліди нестало кілька років тому, а справу батьків активно підтримує син Богдан:

«У мене це з малих років, коли мене мої батьки привчали до української справи. Ми знайшли багато спільного з українцями, які живуть у Празі та співпрацюємо з різними українськими організаціями у Чехії. Передусім, приїжджають до нас третя і четверта хвиля еміграції, тому роботи вистачає. Ми проводимо не тільки культурні акції, але й намагаємося підтримувати один одного. Нині у Празі проживає більше 30 тисяч українців, а в Чехії –– 160 тисяч, які вважають себе її громадянами. Українці справляють тут великі свята –– День Незалежності, Різдво, відзначають Шевченківські дні тощо».

Також свято було цікавим тому, що до українських дітей Праги завітав не тільки Ужгородський Миколай, але і європейський з подарунками. Українська діаспора була приємно вражена нашою програмою. Організатори культурних турів продемонстрували українцям Чехії телефільм про V Міжнародні Бойківські Фестини, які відбулися цього року в м. Турка на Львівщині, щоб ближче познайомити українців із Бойківським краєм. До речі, багато членів української діаспори є вихідцями з Бойківщини –– Львова, Трускавця, Івано-Франківська, Волівця, Хуста тощо.

Різдвяний концерт у кафедральному соборі Святого Климента

В неділю 23 грудня у соборі святого Климента відбувся Різдвяний концерт за участі дитячих колективів Ужгорода і Львова. Після української Служби Божої львівські маліжани поставили Вертепне дійство, а потім виступив хор молодших класів Ужгородської музичної школи №1 ім. П.Чайковського (керівник Валентина Зелінка). Діти виконували автентичні закарпатські колядки, зокрема "Тиху ніч"– українською і німецькою мовами, а також прозвучав твір «Ave Maria!».

Греко-католицький храм святого Климента –– пам’ятник архітектури початку XVIII ст., створений у стилі барокового мистецтва. Він з першого погляду нас вразив розкішними розписами. До того ж, в його архітектурі закладені акустичні можливості. У 1931 р. собор передали греко-католицькій церкві Чехії, в якій 90 відсотків прихожан –українці.

«В цьому храмі надзвичайна акустика. – Поділилася після концерту пані Валентина. – Коли діти співали «Ave Maria!» у мене в самої бігали мурашки по тілі. У залі навіть плакали, потім підходили до мене і ділилися враженнями».

Настоятель собору отець Василій, родом з Івано-Франківщини, поблагословив дітей за колядки, за те, що славлять Бога. Він також зазначив, що у соборі виступають різні колективи, не тільки з України. Однак між Прикарпатськими і Закарпатськими колядками він завжди відчуває різницю.

Учасники культурного турне мали оглядову екскурсію по старовинній Празі, де зібрано безліч скарбів світового мистецтва, побували в родовому замку Штернберґів, який є одним з найгарніших в Чехії. Також відвідали культурну столицю Німеччини Дрезден та всесвітньо відому картинну галерею. До речі, цього року виповнилося п’ятсот років з того часу, як у 1512 році Рафаель розпочав писати свій шедевр «Сікстинська Мадонна».

Ярміла Гармасій, студентка відділення журналістики УжНУ

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат