Дитяча сором’язливість перетворюється на комплекси у дорослому житті

admin 05.12.2012 17:35 НОВИНИ ПАРТНЕРІВ

"Моя дитина стала сором'язливою, відколи пішла у дитячий садок. Одного дня забрала сина раніше. Взяла до себе на роботу, а він чомусь не попросився до туалету і навалив у штани. Потім стало ще складніше, коли запах рознісся по кабінету. Хлопчик вперся, забився в куток і не дозволяв до себе торкнутися. Колеги допомогли переконати дитину вийти до туалету", — розповідає вінничанка 28-річна Олена Мельник.

Сором'язливість виникає у 3 роки, коли діти починають ходити до дитячого садка чи у школу, кажуть психологи. Через це дитина не може нормально ввійти в колектив, стає мовчазною і невпевненою.
"Від цього дитині стає некомфортно і вона замикається в собі, надягає на себе маску напруження. До таких дітей дуже тяжко достукатися як батькам, так і психологу" — каже дитячий психолог 28-річна Оксана Прозірай.
Такі діти не люблять привертати до себе увагу. Якщо з ними починають спілкуватися, вони ніяково посміхаються або відвертаються від оточуючих. Ховаються за батьків чи вихователів.
"Згадую першокласника, який думав, що весь світ проти нього. У нього впав зошит з парти посеред уроку, а він вже червоніє і не знає куди подіти свої очі. Це ж ненормально. З цією дитиною місяць спілкувалася, а потім нарешті з'ясувала, чого так себе веде. Його старший брат постійно йому докоряв, що він недотепа, звинувачув його у всьому. Через це дитина відчувала себе непотрібною, себе ж винуватила у всіх бідах, які не вчиняла" — згадує психолог.
Батьки мають говорити дітям, що вони потрібні їм, родині, дитсадку, школі.
"В таких ситуаціях краще забути про критику їхньої поведінки. Зараз почнуться новорічні ранки у дитячих садках. Таких дітей краще не змушувати вчити вірші, щоб потім, не дай Бог, не згорів із сорому посеред зали, бо забув вірша. Краще їх згуртувати у масовці" — радить Оксана Прозірай.
При цьому дитину треба стимулювати до будь-якої роботи в дитячому колективі, але не змушувати. Вона має сама того захотіти. За кожну виконану роботу обов'язково треба похвалити.
"Якщо дитина не зможе справитися зі своєю сором'язливістю ще в дитинстві, то дорослою так і залишиться невпевненою і з безліччю комплексів" — наголошує психолог.

Тетяна САРАХАН, Gazeta/ua

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат