Панчакарма, або Де і як краще очистити організм від токсинів та шкідливих шлаків

19.08.2019 15:40 ЗДОРОВ'Я

Людство повертається до витоків у профілактиці та лікуванні. Здавалося б, медицина зробила величезні кроки у своєму розвитку. Однак у всьому світі наразі є надпопулярними аюрведичні методи профілактики та лікування.

Аюрведа — це найдавніша на Землі система природної медицини. Її часто називають праматір’ю медичної науки, оскільки Аюрведа мала величезний вплив на розвиток більшості відомих в історії стародавніх систем відновлення здоров’я: грецької, китайської, арабської, тибетської та інших. Принципи аюрведичної медицини застосовували найвидатніші лікарі всіх часів і народів, як-от Гіппократ і Авіценна.

Найдавніші трактати Аюрведи — «Чарака Самхіта» і «Сушрута Самхіта» — були написані відповідно в 700 і 350 р. до н. е. і на сьогодні є, мабуть, найстарішими з усіх відомих документально зафіксованих наукових праць у сфері медицини. Найстарішими, проте не застарілими! Адже сьогодні Аюрведа є одним із найперспективніших напрямків розвитку сучасної природної медицини завдяки універсальному підходу, який вона застосовує. Основним принципом цієї науки є принцип «деша, кала, патра», тобто «місце, час і обставини».

Згідно з Аюрведою, кожен із нас є індивідуальною, неповторною особистістю. А отже, і підхід до підтримання або відновлення здоров’я також повинен бути індивідуальним.

Основу цього підходу становить вчення про Пракріті — індивідуальну конституцію людини, яка включає в себе її анатомічні, фізіологічні і психічні особливості. Згідно з Аюрведою, Пракріті формують три складові або конститутивні принципи — Вата, Пітта і Капха, які на санскриті називають дошами.

Вата — це принцип руху, Пітта — трансформації, Капха — зв’язку і стабільності. Залежно від домінуючої доші кожна людина буде відрізнятися від інших. Причому в нашому організмі можуть домінувати як одна, так і дві доші, а можуть бути представлені і всі три. Таким чином, залежно від домінуючої або домінуючих дош, усіх людей можна розділити на десять конститутивних типів. Фахівці Аюрведи визначають ваш індивідуальний тип і вже потім назначають вам профілактичні та лікувальні процедури.

В основі таких профілактик та лікувань лежить не лише відповідне харчування та вживання природних препаратів-БАДів, а й аюрведичний масаж.

Аюрведа допомагає впоратися з фізичними хворобами, а також побороти стрес, депресію і психологічну втому. Масаж по аюрведичних методиках об’єднує все краще від класичних процедур і індійських практик із тисячолітньою історією.

Якщо вірити легендам, Аюрведу дарували людям боги, спустившись на землю в образі смертних.

Історія цієї системи лікування налічує кілька тисяч років і зараз переживає справжнє друге народження, набираючи популярність за межами Індії. У метушливому сучасному світі дуже хочеться залишатися бадьорим, здоровим і міцним, прожити тривале життя поруч з тими, кого любиш. І саме цього дозволяє досягти Аюрведа, яка розглядає і оздоровлює людину в комплексі — тіло й душу.

У Аюрведі масаж є способом відновлення природної рівноваги людської істоти. Згідно зі східними постулатами, дисбаланс різних енергій в тілі є головною причиною хвороб, а гармонізація тонких тіл здатна вилікувати будь які захворювання.

Якщо коротко, то аюрведичний масаж це:

  • глибоке розслаблення;
  • виведення токсинів;
  • знеболення;
  • приведення в норму тиску і обміну речовин;
  • поліпшення струму крові і лімфи;
  • підвищення тонусу шкіри.

Видів аюрведичного масажу існує досить багато. Вони відрізняються за ділянками впливу, техніками виконання, показаннями.

Крім того, в різних видах процедур застосовуються різні олії і фітосклади, оскільки мистецтво індійського лікування вчить співзалежності типу статури (доши) і речовин, які надають на них певний вплив.

Де можна отримати аюрведичне оздоровлення

Загалом у Аюрведі є десятки різних профілактичних та лікувальних процедур. Але якщо виникає питання, де і як краще пройти ці процедури, то відповідь однозначна: на її батьківщині — в Індії. Здавалося б, країна для нас далека та екзотична. Насправді ж, усе дуже легко. Наразі зручні перельоти з Києва до Індії знімають проблему відстані. А що стосується екзотичності чи незнання мови, то тут узагалі немає проблем.

Фактично найзручніший та найоптимальніший для нас аюрведичний центр у Індії розташовані на самому її півдні в місті Коттаям. Саме з півдня європейці відкривали Індію, тому й не дивно, що тут багато європейських традицій і дуже поширене християнство.

А щодо самого центру, то ідеальним є аюрведичний центр Lake Village Windsor Castle. Це величезна природна територія на чудових озерах. Парк навколо озер створювався протягом 20-ти років і дерева висаджувалися енергетично близькі до Аюрведи. Наразі тут казкові умови для аюрведичного оздоровлення. Сама природа цьому сприяє.

Окрім того тут працює чудовий колектив фахівців Аюрведи на чолі з доктором Сііною Раджендран. Як каже про неї сам власник закладу Еліас Тоттатіл — це людина з золотими руками та серцем. Вона уважно вислухає кожного пацієнта, визначить оптимальні профілактичні процедури та за необхідності назначить додаткове лікування й дієту.

Чому ще приваблює саме аюрведичний центр Lake Village Windsor Castle. Це не тільки комфорт, ефективне лікування та харчування, але й найвигідніші ціни. Подеколи тут вони вдвічі менші за ціни в інших подібних аюрведичних центрах. І це завдяки філософії власника закладу Еліаса Тоттатіла. Це глибоко духовна людина. Володіючи багатьма бізнес-компаніями з солідним капіталом, він є християнином і щонеділі не просто відвідує церкву, але й проповідує та влаштовує благодійні акції. Він навіть часто особисто запрошує малозабезпечених або бездомних людей з вулиці на благодійні обіди. Тому й не дивно, що для нього аюрведичний центр не є бізнес-проектом, а більше справою для душі.

«Це місце має особливу енергетику і я намагаюся зберегти його автентику і не маю наміру тут проводити якісь розбудови. Я навіть викупив території поруч, щоб ніхто і нічого не заважало пацієнтам насолоджуватися перебуванням у нашому центрі», — розповідає сам Еліас Тоттатіл.

Звичайно ж, для пацієнтів тут особлива увага, тому в їхньому розпорядженні, крім профілактичних процедур, і комфортабельні номери в готелі чи будиночках біля озер, смачна і корисна кухня, можливість прогулянок на човнах, екскурсії в міста та до океану. Вас зустрінуть в аеропорту й привезуть у центр, де ви потім відчуватимете щиру увагу персоналу.

Одним словом, Windsor Castle це те, що потрібно вашому тілу та душі. Ви не тільки можете оздоровитися, але й пізнати країну та її традиції. Сторінка в Інтернеті: http://www.thewindsorcastle.co.in/

Більше інформації можна отримати телефоном: 050-317-92-91.

Деякі види аюрведичного масажу

Масаж із застосуванням олії (Абхьянга)

Терапія, у ході якої вам на спинку ллють літри спеціальної олії, називається Абхьянга і є одним із базових видів масажу по Аюрведі. Дуже часто він проводиться в чотири руки, забезпечуючи вам подвійний заряд користі й задоволення.

Олійний масаж тіла по Аюрведі спрямований на балансування тонких матерій і енергій у вашому тілі.

Велика частина рухів спрямована від центру тіла (серця) до кінцівок. Таким чином стимулюється крово- і лімфоток, виведення токсинів, тонізація м’язів і внутрішніх органів.

Марма масаж

Ця техніка впливає на особливі енергетичні точки людського тіла — Марми. Надаючи прямий вплив на системи виділення організму, внутрішні органи, різні тканини і навіть мозок, масаж Марма гармонізує і зцілює дух і тіло.

Використовуючи різні методики, можна як розслабити людини аж до сонливості, так і тонізувати весь організм, налаштовуючи його на бадьорий, продуктивний і креативний лад.

Камені й кристали для зцілення: Ратнаабхьянга

Стоун-терапія часто входить до переліку процедур спа-салонів і може здатися звичайною модою, проте в аюрведичній традиції усе набагато глибше.

Подібно до трав і олій, мінерали роблять свій вплив на людський організм.

Ефекти багато в чому схожі на самі камені: Ратнаабхьянга несе заспокоєння, знімає болі й спазми. Для активізації різних процесів у тілі використовується чергування каменів із різною температурою.

Від болю в спині й попереку: кати Васти

Цей масаж із олією приділяє велику увагу прогріванню проблемної ділянки. Воно триває близько 30 хвилин, і тільки потім починається сама процедура.

Масажується в основному ділянка хребетного стовпа, нирок і нижнього спинного відділу.

Головні показання для застосування кати Васти: різні викривлення хребта, хребетна грижа, болі в спині різного генезу, сексуальна дисфункція.

Масаж кижі — фітотерапія проти болю, стресу і старіння

Для процедури використовуються спеціальні текстильні сумочки, набиті сумішшю гарячих трав.

Вони сприяють: зняттю стресу й фізичної втоми, зволоженню шкіри, тонізації м’язів і зовнішніх покровів, зміцненню імунітету, поліпшенню кровотоку і згортання лімфи, прискоренню обміну речовин.

Трави для кижі використовуються найрізноманітніші. Серед них і традиційні джерела аромаолій, як-от лаванда, лайм і грейпфрут, розмарин, так і спеції — куркума, ваніль, імбир та інші.

Для заспокоєння тривоги і внутрішнього монологу: Шіродхара

Ця процедура сприяє стабілізації і заспокоєння, очищення свідомості від тривоги і турбот. Після такого масажу стає легше приймати рішення і справлятися з щоденними справами.

У процесі терапії на голову в ділянку третього ока протягом півгодини безперервно ллється тонка цівка теплої олії. Після цього майстер приділяє увагу стимуляції шкіри обличчя і волосся.

Серед ефектів терапії спостерігають: усунення безсоння, нормалізація тиску, зняття головного болю і мігрені, поліпшення зору, загальне омолодження.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат