Лихо у склянці води

04.09.2015 15:27 ЗДОРОВ'Я

Усі знають, вода в житті кожного займає одне з найважливіших місць. Вода потрібна для задоволення фізіологічних потреб, її потрібно випивати щодоби щонайменше 2 літра. А гігієнічні потреби вимагають ще більшої кількості води. Одне слово, без води життя неможливе.


Цьогорічне спекотне літо, відсутність дощів призводить до того, що в природних умовах (у невеличких річках, у колодязях) води недостатньо для потреб населення. При цьому, якщо населення з міст та селищ міського типу, де є так зване централізоване водопостачання з водозабірними спорудами, відповідною мережею, не відчуває нестачі питної води взагалі або частково, то для населення, котре проживає у сільській місцевості, вода стає продуктом стратегічного значення. Причин для таких висновків кілька.

Бактеріальне забруднення води може бути причиною виникнення та розповсюдження цілої низки інфекційних хвороб кишкової групи. У таких випадках вода є фактором передачі дизентерії, гастроентериту, холери та багатьох інших схожих захворювань від хворої людини до здорової. Недостатня кількість води або її відсутність узагалі також можуть призвести до таких самих наслідків. Фактором передачі інфекцій при цьому буде так званий контактно-побутовий шлях через брудні руки.

Згідно з санітарними правилами, що діють у нашій державі, якість води за бактеріологічними показниками нормується окремо для централізованого водопостачання та так званого децентралізованого, коли помешкання громадян не каналізовані (питна вода не введена в будинок та з нього не відводяться стічні води), використовуються підземні води з допомогою свердловин, шахтних або трубчастих колодязів. Та наразі найбільше страждають мешканці сіл та селищ, які мають на подвір’ях шахтні або трубчасті колодязі, рівень води у яких прямо залежить від рівня грунтових вод.

До ускладнення епідемічної ситуації у нашому краї може призвести відсутність води, її недостатня кількість (навіть без мікробного забруднення), а також бактеріально забруднена вода, до чого є всі умови.

Найкращий варіант — це організація підвезення чистої питної води усім, хто цього потребує. Підземних вод із глибоких горизонтів у нашій області достатньо. Це основне «за» за такий варіант. Проти такого варіанта — висока вартість води, що буде підвозитися до будинків людей. У деяких містах України влаштовані бювети з забором підземних вод, а у більшості воду для питних потреб підвозять автотранспортом до спеціально визначених місць і за визначену ціну (за кожен літр) реалізують бажаючим її придбати.

Даємо пораду, яка доступна всім і не потребує якихось коштів. Воду з джерел децентралізованого водопостачання перед вживанням слід обов’язково кип’ятити. При цьому вона втрачає деякі мінеральні властивості, однак стає бактеріально безпечною. Якщо цього не робити, лихо може спіткати кожного з нас уже після склянки такої води. Взагалі сиру воду вживати не бажано, краще пити кип’ячену воду, позбавлену бактеріального забруднення, очищену бутильовану або мінеральну, якої в нашому краї достатньо.

Після дощів, які в нашій області бувають і потужними, у колодязях підвищується рівень води, при цьому вона може бути небезпечна для вживання у сирому вигляді. Річ у тім, що накопичені на поверхні землі різні відходи, в тому числі й біологічні з великою кількістю різноманітних мікроорганізмів, забруднюють підземні води. Необхідно з насторогою відноситися до такої води, вона може бути навіть прозорою на вигляд та при цьому бути небезпечною і в першу чергу для дітей.

Здоров’я кожного в його руках. Не забувайте про це.

Ольга Пономарьова,
лікарка Головного управління Держсанепідемслужби
у Закарпатській області

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат