Диво-ягоди від сотні недуг уже на ринках Закарпаття

admin 21.07.2015 09:58 ЗДОРОВ'Я

Незважаючи на літню спеку, закарпатці активно торгують дарами лісу. Вже тиждень, як продають північну ягоду, яку в області називають яфиною.

До речі, тільки на Закарпатті, в селі Гукливе Воловецького району, є єдиний у світі пам’ятник чорниці, і тільки тут у серпні проходить фестиваль «Верховинська яфина».
На Хустщині теж полюбляють смачні цілющі плоди диво-куща. Тож містяни охоче купують чорницю, літрова баночка якої коштує 30 гривень, пише КО.
– Уже о 4-й ранку разом з дітьми йдемо на полонину, аби нарвати яфин, – розповідає березівчанка Анна. – До 8-ї години наповнюємо плодами два-три відра. Тож о 9-й я вже на ринку. За день можу продати 10–12 баночок. Безумовно, це непоганий заробіток для родини. Тим більше враховуючи, що я ніде не працюю, а синів потрібно готувати до школи.
Інша продавчиня, Марія Пилип із Виноградівщини, нахвалює покупцям товар.
– Яфини здавна були для горян не тільки найпоширенішим продуктом харчування, але й хорошим джерелом прибутку. Крім того, це справжня «домашня аптечка», яка, благотворно впливає на клітини мозку, серце, лікує зір, цукровий діабет те ще сотню інших захворювань, – запевняє жінка. – До речі, чорні ягоди вважають найкращим профілактичним засобом проти раку.
Не скупляться на позитивні відгуки про чорницю й покупці. Зокрема літня хустянка Тамара Орос запевняє, що кожен рік купує не менше трьох літрів яфин.
– У самої лазити горами вже немає сил. Але охоче заготовляю на зиму плоди чорниці. Чоловік має проблеми з кишечником, а кращого засобу для лікування кишково-шлункового тракту, напевно, не існує, – ділиться думками 70-річна жінка. – Щоб відновити моторику кишечника, застосовую простий засіб: 200 г ягід заливаю пляшкою горілки і після того, як «медикамент» настоїться, приймаємо з чоловіком по 2–3 ложки на добу. До речі, в такому заспиртованому вигляді яфини не втрачають лікувальних властивостей навіть два роки.
Поруч із торговцями молода мама намагається збити ціну чорниці і їй таки вдається купити три літри по 25 гривень.
– Беру для дитини, – стверджує пані Валентина. – Донечка дуже любить пудинг із ягідним варенням та молочний коктейль. Правда, частину яфин я перемішую з цукром і «відправляю» на зиму до морозильної камери. Розморозивши, плоди можна їсти свіжими або варити з них компоти.
Загалом закарпатці – люди винахідливі, тож чорні ягоди широко використовують у кулінарії. З ними роблять і млинці, і вареники, і гомбовці, і пироги, і тістечка, навіть домашню горілку…
На жаль, чорниця – продукт сезонний, плодоноситиме ще всього кілька тижнів. Тож усім, хто ще не встиг заготовити ягоди, багаті на дубильні речовини, лимонну та яблучну кислоти, калій, кальцій, фосфор, магній, натрій, мідь, залізо, каротин, пектин, антиоксиданти та інші корисні мікроелементи, краще не баритися, бо можна проґавити плоди, які вважають лісовим джерелом вітамінів.

karpatnews.in.ua

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат