Оксана Скиталінська: Справжня дієта триває все життя

Наталія Каралкіна 13.06.2015 07:34 ЗДОРОВ'Я

Люди сприймають дієту як щось тимчасове, ніби на дієту треба сісти чи лягти, а потім зістрибнути з неї. Насправді дієта з латинської мови означає «спосіб життя». Це таке харчування, яке людина підтримує протягом усього життя, бо це і є дієта у кращому розумінні», — пояснює лікар-дієтолог Оксана Скиталінська.

Про здорове харчування, поширені помилки у виборі їжі, а також користь тих чи інших продуктів пані Оксана знає майже все. З її порадами прокидаються і засинають мільйони українців, адже лікар-дієтолог нерідко виступає на ТБ, веде власні програми, а також публікує статті про користь тих чи інших продуктів у нашому раціоні.

У першій частині інтерв’ю видання ProZak з Оксаною Скиталінською, яке ви можете прочитати в одному з номерів «РІО», йшлося про смаки закарпатців, місце кави й алкоголю в раціоні, а також про найпоширеніші міфи в нашому харчуванні.

Сьогодні пропонуємо дізнатися про персоніфіковану дієту, вживання солодощів, шкоду від голодування, користь від вегетаріанства, а також їжу проти стресів із уст кращого лікаря-дієтолога України.

КОЛИ Я ПРИЗНАЧАЮ ХАРЧУВАННЯ, ТО НЕ ЗМІНЮЮ ЙОГО З НІГ НА ГОЛОВУ

— Чи можна за зовнішнім виглядом людини визначити її хвороби?

— У такий спосіб визначити хвороби людини можуть чимало лікарів, особливо це стосується гастроентерологів. До прикладу, на проблеми з печінкою вказують землистий колір обличчя, кола під очима. Бліде обличчя може вказувати на проблеми з серцем, а ксантелазми навколо очей свідчать про порушений холестериновий обмін і надлишок поганого холестерину. Звичайно, в людини може бути специфічна шкіра, але у більшості випадків за зовнішнім виглядом можна визначити хвороби, тому що є певні симптоми, які видно на обличчі. Часто неозброєним оком я бачу, що в людини є ожиріння, тому що це видно по боках живота. Якщо в людини нормальна вага, то в жінок талія має бути до 80 сантиметрів, а в чоловіків — до 90 сантиметрів.

— Дієтологи призначають дієти для всіх, однак кожен організм відрізняється. Сьогодні доволі багато говорять про персоніфіковану дієту. Скажіть, у чому її переваги?

— Дієтологія — це справжня наука, яка поєднує в собі біохімію, мікробіологію, патофізіологію. Це наука, яка розбиває їжу на окремі компоненти. Коли я дивлюся на їжу, то «розбиваю» її на компоненти, наприклад, м’ясо складається з тих чи інших амінокислот, вітамінів тощо.

Чимало людей помиляються, коли вважають, що дієти це погано. Я теж вважаю це слово поганим у його широкому значенні. Люди сприймають дієту як щось тимчасове, ніби на дієту треба сісти чи лягти, а потім зістрибнути з неї. Насправді дієта з латинської мови означає «спосіб життя». Це таке харчування, яке людина підтримує протягом усього життя, бо це і є дієта у кращому розумінні. Більше того, дієта у стереотипному розумінні це обмеження. У нормальному розумінні це їжа, яку ти хочеш їсти, з виключенням нездорових продуктів, яких немає у природі. Ковбаса — штучний продукт, а м’ясо — натуральний; чипси — штучний, а картопля — натуральний. Усе, чого немає у природі — штучні продукти. Зазвичай вони мають дуже гарний смак, довго не псуються, бо туди додають велику кількість компонентів — консервантів, емульгаторів, підсилювачів смаку тощо. Чим рожевіші, червоніші, яскравіші сосиски і ковбаса — тим далі від них потрібно триматися.

Дієта дійсно має бути індивідуальною. Тому що дієтолог розпитує людину, що вона їсть, і виключає з раціону шкідливі продукти. Крім того, коли я призначаю харчування, то не змінюю його з ніг на голову. Призначаю приблизно те ж саме, що людина їла до цього часу, змінюючи, до прикладу, термічну обробку — смажене на парове, тушковане на варене, зменшую порції тощо. Якщо людина любить смажене, то кажу їй, аби дуже рідко вживала такі продукти, вибирала правильний жир (краще натуральний смалець).

Індивідуальне харчування можна отримати на основі генетичного тесту. Існують такі науки, як нутрігенетика та нутрігеноміка. Нут-рігенетика виявлає гени, які відповідають за обмін речовин та засвоєння їжі. Нутрігеноміка вивчає вплив компонентів їжі (білків, жирів, вуглеводів, вітамінів, мінералів, фітонутрієнтів) на експресію («пробудження») тих чи інших генів. Усі ми по-різному сприймаємо ті чи інші продукти, що показує наш генетичний тест. Він свідчить, до прикладу, про те, що після 40 років у нас має бути цукровий діабет, а після 60 — хвороба Альцгеймера. Це дуже сумно, з одного боку, а з іншого — правильно, бо ми знаємо, до яких хвороб маємо схильність. Відомий вислів каже: гени — наче заряджений пістолет, але спусковим курком для нього є наш спосіб життя. Якщо ми маємо схильність до цукрового діабету, але багато рухаємося, не куримо, не вживаємо солодощів, а їмо багато фруктів і ягід, то в нас може бути підвищений рівень цукру у крові, але цукровий діабет не розвинеться . Це ж стосується хвороби Альцгеймера: якщо будемо вживати продукти, багаті лецитином (жовток курячих яєць, домашній сир), то нервові клітини будуть здорові, а хвороба Альцгеймера не матиме таких проявів. Тобто, знаючи власну схильність до певних захворювань і роблячи певну корекцію в харчуванні, можемо звести до мінімуму прояви хвороб.

За персоніфікованою дієтою майбутнє. Сьогодні чимало людей, які мають кошти і доступ до генетичних тестів, вже користуються цією дієтою. В Києві генетичні тести, які показують схильність до тих чи інших хвороб, роблять у трьох лабораторіях. Ці тести показують і те, як діє на нас та чи інша їжа.

НЕШКІДЛИВА ПОРЦІЯ СОЛОДОЩІВ — ЦЕ ДВІ ЦУКЕРКИ АБО ТРИ КВАДРАТИКИ ЧОРНОГО ШОКОЛАДУ

— Як себе можна обмежити у вживанні солодощів? Що робити, коли дуже хочеться з’їсти тістечко чи цукерку?

— Кожен із нас народився вже з любов’ю до солодкого, бо молоко матері солодке, в ньому є молочний цукор, лактоза. Що робити з солодким? По-перше, до цього питання варто підходити свідомо. Чимало людей говорять, що не можуть себе обмежити, та й життя занадто коротке, щоб собі відмовляти. Тобто існує багато аргументів. Звісно, ми можемо робити все, що нам хочеться, навіть їсти солодощі, стоячи на голові. А щоб зменшити негативну тягу до   солодощів, треба харчуватися так, щоб у раціоні було достатньо білка. Можливо, через нестачу білка в нас такий великий потяг до солодощів. По-друге, потрібно робити так, щоб солодощі не засвоювалися миттєво. Молекула глюкози має форму кульки. Ми з’їдаємо цукерку і слинні залози поглинають її миттєво, глюкоза одразу потрапляє у кров. Частину глюкози використовує наш мозок, частина йде у м’язи, частина — в печінку, а більша частина потрапляє у кров. Щоб глюкоза «не гуляла» у крові, наша підшлункова залоза виділяє інсулін, який є своєрідним «водієм, який приїхав за викликом». Молекулу глюкози він «розвозить» по різних органах.

Нічого страшного не стається, якщо ми з’їли цукерку один раз, до прикладу, зранку. Гірше, якщо ми вживаємо багато кондитерських виробів. Тому що підшлункова залоза, як будь-який орган, який працює багато й інтенсивно, врешті-решт втомлюється і в людини з’являється нестача інсуліну, розвивається цукровий діабет. Цукор урешті перетворюється на жир. Тому перше — потрібно вживати достатньо білка, друге — вживати продукти, які зменшують поглинання глюкози. Наприклад, можна з’їсти трохи сиру, випити кефіру, а потім з’їсти цукерку чи продукти, які містять клітковину — апельсин або яблуко, а потім цукерку. Десерт дійсно має бути десертом, тобто вживатися після основної їжі. По-третє, бажано їсти солодке в першій половині дня, бо ближче до вечора в нас уповільнюється обмін речовин. Нешкідлива порція для людини — це дві цукерки або три квадратики чорного шоколаду. Може бути зефір — від половинки до одного зефіру, бо в ньому цукор зв’язаний із білком. Але обов’язково читати етикетку, бо справжнього зефіру дуже мало: до прикладу, патока дуже шкідлива, а у справжньому зефірі має бути білок, пектин, желатин.

ЛЮДИНІ НЕ ПОТРІБНО БАГАТО М’ЯСА

— Чи варто голодувати?

— Якщо відповісти швидко і загалом, то ні. Голодування буває різне. Лікарі називають його розвантажувальною дієтичною терапією і вона повинна проводитися під наглядом лікаря й тільки при певних показаннях, яких дуже мало — автоімунні захворювання, бронхіальна астма й алергічні захворювання. Всі інші показання не виправдані. Голодування більше одного дня є однозначно шкідливим для організму, тому що організму щодня потрібен білок. Навіть коли ми їмо, то в нас щоразу злущується епітелій шлунково-кишкового тракту. Тому нам потрібен білок для відновлення всіх наших тканин. Люди, які хочуть схуднути, роблять величезну помилку, коли голодують. Вони втрачають передусім м’язи, а жир залишається. Також під час тривалого голодування розпадаються клітини печінки для того, щоб брати амінокислоти для потреб організму. У печінки 500 функцій і одна з них — детоксикація організму.

Якщо людина тривалий час голодує, в її кишечнику активно розмножуються шкідливі бактерії, тому що для життя корисних бактерій має бути клітковина — каші, фрукти, овочі, ягоди. Коли голодування тривале, то організм починає з власного жиру утворювати молекули глюкози, які називаються кетоновими тілами, в людини з’являється запах ацетону з рота й інтоксикація. Крім того, людині постійно потрібна глюкоза, бо вона дає основне джерело енергії для мозку. Це не означає, що ми повинні їсти цукерки, але повинні вживати фрукти, овочі, ягоди.

Голодуючи, організм бере енергію з м’язів, але є певна межа, після якої м’язи вже не віддають енергію. Тоді організм бере поживні клітини з серця і легенів. Може початися серцева недостатність, людина може померти, тобто голодування шкідливе.

— Як щодо вегетаріанства?

— Вегетаріанство не є шкідливим, а навпаки — має багато переваг, передусім це велика кількість рослинної їжі й мало того, що містить насичені жири та холестерин, а це ковбаси, сосиски, жирне і смажене м’ясо. Це означає, що в таких людей знижений ризик атеросклерозу, інсульту, інфаркту, онкологічних захворювань. Але люди, які не вживають м’яса, можуть мати анемію через брак заліза. Якщо це вегани, то не вистачає і білка, який є основним матеріалом для утворення імунних клітин. Якщо білка немає, то організм бере його з м’язів. Тому вегани мають знижений імунітет.

А якщо лакто-, ововегетаріанство, то воно найкорисніше. Насправді людині не потрібно багато м’яса. Червоне м’ясо потрібно вживати раз на тиждень. Усі інші дні потрібно вживати м’ясо птиці або риби, не обов’язково дороге.

ХАРЧУВАННЯ МАЄ БУТИ НЕ ДОРОГИМ, А ПРАВИЛЬНИМ

— Усі ми досить важко переживали цю весну, передусім через стрес, який оточує кожного з нас. Як уберегти себе, чим підживлювати організм?

— Насправді і зима у нас була досить складна — холодна і стресова. Через економічну і політичну ситуацію стресу в нас багато. Це означає, що ми читали дуже багато новин, пізно лягали спати, ми недосипали, а недосипання це дуже великий стрес для організму. Якщо людина лягає спати після 11-ї години вечора та ще й досить рано встає, то в неї на 30 % вищий ризик мати інсульт чи інфаркт. Під час читання негативних новин у нас виділяються гормони стресу — гормони небезпеки. Взагалі короткий стрес корисний нам за природою. Колись первісна людина бачила мамонта, бігла за ним й у неї виділялися гормони стресу, в неї розширювалися зіниці, починався приплив крові до м’язів, з’являвся адреналін, у людини з’являлася неймовірна сила, яку вона фізично використовувала. Сьогодні людина читає новини, в неї виділяються гормони стресу, але вона не рухається й адреналін, який розпадається при фізичних навантаженнях, руйнує клітини серця, яке починає боліти. Також ми більше куримо через стрес.

Що потрібно робити? По-перше, нормалізувати свій режим життя. Ми є частиною природи, тому нам потрібно вставати, коли встає сонце, лягати якомога раніше — до 11-ї. По-друге, треба більше ходити, перебувати на свіжому повітрі. По-третє, якщо куримо, кинути курити. По-четверте, переглянути наше харчування. Воно не має бути дорогим, а більш правильним. Вилучіть із раціону штучні продукти, зверніть увагу на їжу зеленого кольору, яка є символом усього живого, і навесні та влітку саме час зелених продуктів — петрушка, цибулька, кульбаба, черемша мають бути в нашій їжі. Бурячок варений, морква свіжа чи варена — щодня. Додавайте в їжу всі кольори веселки, вживайте горіхи.

Включіть у раціон такі продукти, що мають сильні протизапальні, детоксикаційні властивості — насіння льону. Все життя в нас має бути насіння льону. Одну чайну ложку можна додавати у вівсяну кашу після того, як вона зварилася — це дуже смачно. Кольорові овочі і фрукти мають бути тому, що вони є сильними антиоксидантами.

Коли в людини багато стресу, в організмі утворюється велика кількість вільних радикалів — це такі молекули, що пошкоджують наші клітини і передчасно їх старять. Ззовні воно може й не видно, але в нас гірше працює печінка, підшлункова залоза. Тому щоб цього не було, нам потрібно більше різних кольорів, більше вітаміну С — наприклад, це може бути настій шипшини, що дуже дешево. Треба їсти продукти, які пригнучіють хвороботворні бактерії і віруси — часник, цибулю, а також імбир, який можна замінити порошком куркуми. Цей порошок можна додавати у страву, він не має смаку, а ефект від нього дуже великий — оздоровлення печінки, протизапальні, противірусні, антиракові властивості, омолодження організму. І тоді в нас буде гарний колір шкіри, нормалізований обмін речовин.

Наталія Каралкіна

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат