Грип - не спить

Наталія Криванич, студентка відділення журналістики УжНУ 09.12.2013 14:58 ЗДОРОВ'Я

Цієї зими на українців чатуватиме грип "Каліфорнія", "Вікторія" та "Массачусетс".

Грип — захворювання, яке ще жодного разу не вдалося оминути з приходом зими. По всім регіонам України розпочалися щотижневі моніторинги захворюваності гострими респіраторно-вірусними інфекціями, вивчаються епідеміологічні пороги.

Щороку грип трансформується, утворюючи новий вид. Цієї зими для українців буде актуальним три штами грипу — "Каліфорнія", "Вікторія" та "Массачусетс", — інформують медики. "Каліфорнією" називається штам грипу А, який цьогоріч загрожує українцям. Торік від цієї епідемії у США постраждали 10 тисяч людей. Серед них і сотні смертельних випадків. В Україні "Каліфорнія" теж лютувала торік, однак була значно спокійнішою. Медики застерігають, “Каліфорнія” може створити чимало проблем для тих, хто хворіє на неї вперше. Також значні проблеми із здоровʼям можуть зʼявитися у тих, хто хворіє на цукровий діабет, має проблеми із серцево-судинною системою і легенями, адже саме вони найбільше потерпають від ускладнень, які приносить із собою грип. Найкращою профілактикою захворювань є щеплення. Від самої хвороби цілком воно може і не врятувати, але суттєво зменшує загрозу ускладнень і майже геть виключає смертність від наслідків грипу. Також на українців чекає ще й грип "Масачусетс" та "Вікторія". Лікарі не радять затягувати зі щепленням. Адже робити його варто щонайменше за 20 днів до епідемії, аби виробився імунітет.

Що стосується ситуації в Закарпатті, то наразі вона найкраща, порівняно з іншими регіонами України. Як повідомила начальник відділу епіднагляду та санітарної охорони території головного управління Державної санітарно-епідеміологічної служби у Закарпатській області Вікторія Дьордяй, наразі в області захворюваність у 2,5 рази нижче епідпорогу. Епідемічні пороги на жодній з територій області не досягнуто. Закарпатська область стоїть на передостньому місці по захворюваності на ГРІВ та грип в Україні. Найменше хворіють тільки на Харківщині. Найвища ж захворюваність фіксується у Києві та Київській області — 60,7 випадків на 10 тис. нас. Згідно моніторингу, який постійно проводиться СЕС, у краї циркулюють парагрип, аденовіруси та RF — віруси. За оцінкою єворопейського центру грипу, активність вірусу грипу є низкою, інформує прес-центр УОЗ в Закарпатській області.
Станом на 6 грудня (49 календарний тиждень) до лікувально-профілактичних закладів області з приводу захворювання на ГРВІ та грип звернулося 2 532 особи. Серед захворілих 68,7 % (1742) становлять діти віком до 17 років. У дію введено обласний «Комплексний план профілактичних, протиепідемічних заходів з грипу та ГРВІ та заходів запобігання можливого ускладнення грипу в сезон 2013 – 2014 років», затверджений заступником голови Закарпатської ОДА.
Для специфічного захисту осіб з груп підвищеного ризику заплановано охопити щепленнями проти грипу 9676 осіб, в тому числі 2532 із групи медичного та 7144 — епідемічного ризику.
З початку епідсезону вже щеплено проти грипу 3026 осіб (1467 — з групи медичного ризику та 1559 з групи епідемічного ризику).

Наталія Криванич, студентка відділення журналістики УжНУ

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат