Вбивча косметика

Евеліна Гурницька 07.12.2013 16:17 ЗДОРОВ'Я

Старіти й хворіти завдяки кольоровим баночкам.

Жіночі журнали переповнені яскравими фото й солодкими словами про користь і велику необхідність тих чи інших декоративних   засобів. Аж тут дилема: у такому часописі опублікована стаття, в якій написано, що молодій жінці достатньо для здоров’я і краси вранці вмитися водою кімнатної температури, а ввечері зняти макіяж відповідним лосьйоном. Цей неочікуваний месидж від видання для леді наштовхує на питання: а чи потрібен насправді всім жінкам увесь арсенал дорогої косметики, а головне, чи не шкодить вона насправді?..


ШАМПУНІ ЩЕ БІЛЬШЕ ПРИТЯГУЮТЬ БРУД

Почнемо з банального шампуню, на який дуже легко «підсісти». Саме в підлітковому віці дівчата особливо страждають через жирність волосся, відтак починається часте миття голови, яке переростає в щоденне. Однак чисте волосся на один день може вартувати певних наслідків і не лише у фінансовому плані. Ужгородська лікар-гомеопат Анжела Пономарчук пояснює «РІО», що з частим миттям голови змивається захисний шар, а в шампунях є жирова основа, яка сприяє ще більшому забрудненню волосся. У результаті волосся ще швидше робиться масним, через це миття голови вимагатиметься ще і ще, і ще. Згодом волосся стає тонким і ламким. У всієї косметики основою зазвичай є натуральні жири й олії, синтетичні й напівсинтетичні жири, однак цю жирову основу можна використовувати лише тимчасово, в іншому випадку шкіра після як шампунів, так і   кремів однозначно стане проблемною.

«Річ у тім, що жир перешкоджає диханню шкіри. Шкіра виділяє продукти, а якщо ми їх ще й замазуємо чимось, то утворюється плівка, це, скажімо, лише маскування. А жир, повторюся, лише притягує до себе бруд», — додає експерт.

Коли ж волосся вже звикло до частоти нанесення шампунів, бальзамів, кондиціонерів і масок, то не так і легко «зійти» з цього всього. Анжела Віталіївна радить поступово відучувати себе мити голову щодня, спочатку раз у 3 дні, а далі організм звикне. Аби навести лад із волоссям, треба враховувати його тип: пряме, кучеряве, сухе чи жирне. До речі, якщо волосся стає ламким, то це може бути і наслідком стресу.

СКРАБ НИЩИТЬ ШКІРУ Й ДОЗВОЛЯЄ ЇЙ БІЛЬШЕ ВБИРАТИ В СЕБЕ БАКТЕРІЇ

У тому ж підлітковому віці починається ажіотаж навколо кремів, гелів, олій, молочка, масок, скрабів, пілінгів... Не важливо, це питання здоров’я, сімейних традицій, моди чи престижу... Тут лікар акцентує, що кожній жінці дуже важливо знати, що саме потрібно для шкіри, виходячи з її будови та віку людини. Для шкіри найнебезпечніший підлітковий період, коли гормони починають потрапляти у кров, а це стимулює занадто швидкий поділ базальних клітин, відповідно, допоки ці клітини доходять до верхнього шару шкіри, рогові пластинки лущаться, відтак шкіра залишається незахищеною, через це бактерії дуже легко можуть потрапляти в пори. Результат — гормональні збої, що проявляються прищиками тощо. Тому тут, за словами Анжели Віталіївни, варто застосовувати дубильні речовини — кору дуба, вільхи (в домашніх умовах), аби захистити зовнішній шар шкіри.

«А як раніше наші бабусі давали собі раду з допомогою тих же сметани, огірка? Просто зараз це вже більше лінь таким займатися. Аби стягнути пори — необхідно накласти звичайний яєчний білок, звісно, якщо на нього нема алергії. Це стосується догляду за молодою шкірою», — акцентує співрозмовниця.

Вона також називає суттєву помилку старших людей, які вважають, що якщо користуватимуться засобами для молоді, то нічого поганого не буде. Однак ці засоби не дадуть свого результату, бо у 30—35, скажімо, сповільнюється, стає стабільним гормональний фон і там усе вже відбувається навпаки, себто клітини вже повільніше продукуються, а шарів стає більше. Тобто в таких випадках потрібне вже щось для відлущування. Якщо ж вони братимуть «молодіжні» креми для захисту, то це ж не потрібне для людей старшого віку, від цього шкіра стане лише грубішою. Фахівець, до речі, не радить молоді зловживати скрабом, позаяк у юної шкіри дуже тонкий поверхневий шар, часто цим користуватися не можна, хіба що раз на місяць і наносити тонкий шар не грубого скрабу. Підступність скрабу в тому, що він   нищить шкіру й вона стає подразливішою й більше вбирає в себе бактерії.

ШТУЧНІ КОЛАГЕН Й ЕЛАСТИН НЕ ДАЮТЬ ТОКСИНАМ «ВИЙТИ» З ОРГАНІЗМУ, А ВІТАМІНИ ЧАСТО Є НЕГАТИВНИМИ СТИМУЛЯТОРАМИ...

Сьогодні для старшого віку дуже популярні засоби з колагеном, еластином. Лікар роз’яснює, у ці всі засоби додають еластин і колаген, який беруть зі шкіри великої рогатої худоби, з нижніх частин лапок птахів — це, так би мовити, схожий білок, але не ідентичний людському, чужорідна білкова структура здатна викликати алергію. Крім того, це великі молекули, які через шкіру аж ніяк не проникнуть. Тобто, якщо є креми з цими речовинами, то вони закупорюють пори, шкіра перестає дихати, вона не може виділяти назовні токсичні речовини обміну, адже шкіра є органом виділення, вона допомагає ниркам, печінці... Також зараз є тренд на дороговартісні ін’єкції, до прикладу, колагену у шкіру обличчя. І тут лікар застерігає, що нічого корисного й ефективного (процедура коштує доволі дорого) це не робить, бо це чужорідний білок, який нейтралізується в нашому організмі завдяки захисній системі.

«Ну, певний час є видимий ефект, але уколи доведеться робити постійно. Воно давить на клітини шкіри всередині. Так, є зовнішній миттєвий ефект, але що далі?» — резюмує гомеопат.

А далі косметологи запропонують ін’єкції вітамінів у шкіру обличчя. І тут цікавий момент, адже натуральні вітаміни швидко розпадаються, ми постійно говоримо, що після варіння в овочах і фруктах зникають вітаміни. Тоді як довго можуть «триматися» вітаміни? Зрозуміло, що це зовсім інші вітаміни, вони схожі за складом, не розпадаються, але вони є ... стимуляторами. До прикладу, ми пережили стрес, через який десь якась клітина мутувала, а ці вітаміни якраз є стимуляторами для тих клітин, які зазнали мутації. Чому при онкології заборонені будь-які вітаміни? Бо вони прискорюють розвиток захворювання... Певні висновки напрошуються...

КОСМЕТИКА З КАНЦЕРОГЕНАМИ...

А. Пономарчук радить ретельно зважати на склад косметичних засобів, аби в подальшому максимально вберегтися від впливу небезпечних речовин. До прикладу, тваринний жир («animal fat»), який обволокує волосся й сприяє ще більшому забрудненню. Той самий ланолін (lanolin) підвищує чутливість шкіри, що може призвести до алергічної реакції. Також у складі ви можете побачити мінеральні або технічні олії (mineral oil). Зі словом мінеральний у нас асоціюється щось натуральне, але насправді це суміш рідких вуглеводнів, які беруться з бензину, вона використовується в косметичних засобах як зволожувач, при цьому утворює вологовідштовхувальну плівку, що «блокує» шкіру, знову ж таки, через це нема нормального обміну (коли з повітря ми одержуємо кисень, а назовні шкіри виділяються токсичні речовини життєдіяльності). Через ці олії в організмі затримуються вуглекислий газ, токсини, а це, звісно, шкодить організму. У складі шампунів, гелів для душу, в косметичних очищувачах дуже часто можна знайти лаурилсульфат натрію (sodium lauryl sulfate) — це нафтопродукт, який застосовують для того, аби пінилося, знезаражувало, але водночас він шкодить — подразнює шкіру. Він викликає сухість і ламкість волосся, а в реакції з іншими речовинами може утворювати ті ж самі нітрати (вони всмоктуються в шкіру й накопичуються) та канцерогени. Також експерт рекомендує зважати на гліколь, якого у складі кремів до 20 %. Його застосовують тому, що він дешевший за гліцерин і добре зв’язує воду. Але якраз він сприяє утворенню вугрів, алергічних реакцій, виводиться через нирки й викликає їх ураження. Лікар не приховує, захворювання печінки й нирок часто виникають від гліколю, який є у кремах. Технічні олії (парафін, парафінова олія), той же гліколь — це все та ж сама нафта. Для утворення піни також використовують емульгатори, а піна якраз змиває захисний шар, якщо ж відбувається реакція з іншими компонентами емульгаторів, то все це разом утворює канцерогенні речовини.   Є також консерванти, завдання яких — зберігання й придушення бактеріальної флори, а бактеріальна флора — це живі організми, відтак ми пригнічуємо і життєдіяльність клітин шкіри. До прикладу, консерванти «єшки», той же Е321 у деяких країнах заборонено, а в нас він нормально використовується. Е210, 211, 212, 213 — це теж дуже токсичні «єшки». А те, що косметика гарно пахне, то це завдяки віддушкам, які є синтетичними речовинами, що також є причиною алергій. Зрештою, ми ж до кінця не знаємо, звідки таки й що береться, які захворювання.

«Як наслідок відбувається зрив імунної системи. І так сьогодні багато випадків алергій. Раніше стільки ж не було. Коли я вчилася у школі, то з алергією могла бути одна людина зі 100—200, а тепер у одному класі половина учнів мають алергічні реакції. Наголошую, такі наслідки не лише через косметику, а й їжу, повітря, ті ж антибіотики й гормональні препарати», — провадить лікар.

Одна з популярних косметичних фірм пише у складі своєї продукції, що там містяться фітогормони, які мають найменше побічної дії, бо вони рослинного походження, але, знову ж таки, вони чужорідні. Крім того, вони ще не достатньо досліджені на предмет негативних наслідків. Також проводили дослідження, що у кремах цього ж бренда таки є саме гормональні препарати. Допоки ці засоби використовуються, шкіра звикає і в подальшому ця косметика буде необхідна постійно. Гомеопат припускає, що косметична індустрія працює за бізнес-планами, спрямованими на постійне купування великої кількості косметики. При виборі засобів лікар рекомендує зважати: які складові на першому місці — таких і найбільше (від найбільшого — до найменшого). Про ці речовини можна знайти інформацію в Інтернеті.  

АНТИПЕРСПІРАНТ І РАННЄ СТАРІННЯ

Суттєвішу проблему пані Пономарчук бачить у дезодорантах-антиперспірантах, які містять у собі алюміній.

«Ми маємо потові залози. Для чого вони служать? Що таке піт? Це використані речовини, токсини, які організм викидає з себе. У спеку піт захищає від перегрівання, оскільки виводиться назовні і випаровується рідина, завдяки цьому знижується температура тіла. Це фізіологічні захисні властивості», — зазначає лікар.

Вона підкреслює, запах поту не з’являється одразу, а лише тоді, коли бактерії починають розмножуватися. Вже краще мати з собою ті ж вологі серветки, хоч і вони не є такими безпечними, але це доцільніше, ніж часто наносити антиперспірант, який блокує виділення поту. У рекламних роликах жінки займаються спортом і при цьому не пітніють. Як таке може бути? Проблема дезодоранту в тому, що його використовують щодня, вранці, ввечері, на побачення та ще й мажуть у різних місцях. Біда в тому, що алюміній має здатність накопичуватися в головному мозку, а це сприяє погіршенню пам’яті, ранньому старінню мозку й навіть хворобі Альцгеймера. Якщо надто рано починати користуватися антиперспірантами (в підлітковому віці), то алюміній негативно впливає на ріст кісток, можуть виникати остеопороз, різновиди остеопатії, раннє старіння.

СТАН ШКІРИ Й ВОЛОССЯ — ЦЕ ВНУТРІШНЯ РОБОТА ОРГАНІЗМУ

Не буде новизни у факті, що волосся, нігті та шкіра є дзеркалом внутрішніх процесів у організмі, тому варто з’ясувати причину тьмяного волосся чи прищиків на шкірі обличчя, коли вже за 30, а не заліковувати наслідки. До прикладу, ламке волосся часто є наслідком стресу.

«Стан печінки й нирок видно на волоссі. Якщо є якісь хронічні захворювання, вони також впливають на волосся, нігті, шкіру. Наша шкіра — це результат хворих печінки, нирок, підшлункової, кишечнику, збою гормонального фону». — підсумовує Анжела Віталіївна.

Якщо заглиблюватися у це все й розкладати по полицях, то стає страшно. Фахівець не приховує, дівчата можуть спокійно без багато чого обходитися в молодому віці. Якщо щось з’являється на шкірі, то треба знайти причину цього, вилікувати її й тоді і зі шкірою все буде гаразд.

Евеліна Гурницька

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат