На Закарпатті найнижча після Києва смертність   в Україні

Наталія Каралкіна 15.11.2013 17:37 ЗДОРОВ'Я

За 9 місяців 2013 року в області знизилася смертність і нині становить 8,25 на тисячу населення проти 8,72 за відповідний період минулого року. Природний приріст населення зріс до 2,57 проти 2,55 за 2012 рік.


Такі дані управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА. Натомість у Головному управлінні юстиції в Закарпатській області цьогоріч на Закарпатті зареєстровано понад 13 тисяч записів про народження, тоді як про смерть — трохи більше 11 тисяч.

«Показники смертності після Києва найнижчі на Закарпатті. На питання смертності суттєво впливають екологія, соціальний стан, відповідні умови, в яких люди проживають. Всесвітня організація охорони здоров’я відзначає зростання впливу охорони здоров’я на життя», — розповів під час колегії управління охорони здоров’я Закарпатської ОДА Роман Шніцер, начальник управління.

Вже традиційно область серед лідерів із демографії. А помирають краяни найчастіше від серцево-судинних захворювань. За даними Закарпатського обласного клінічного кардіологічного диспансеру, 680 тисяч дорослих закарпатців хворіють на серцево-судинні захворювання, а 8 200 щороку помирають від хвороб серця. Лідирує в переліку гіпертонічна хвороба, за нею — ішемічна хвороба серця, а також інсульт.

Серед основних пріоритетів роботи закарпатських медиків — боротьба з туберкульозом, проблеми СНІДу, цукровий діабет, пілотний проект щодо гіпертонічної хвороби, а також безпечне материнство —   програма зниження смертності в малюків. Роман Шніцер розповів, що за останні три роки проблема знизилася майже на 50 %: «При цьому не можемо не враховувати питання соціального статусу. Зокрема це проблема ромського населення, яка пов’язана з соціальними виплатами на дітей. Якщо в 2011-му році кількість пологів у ромських сім’ях становила 11 %, у 2012-му — 17 %, то зараз очікуємо понад 20 %. Як правило, перші діти народжуються в дуже молодих мам. Є випадки народження дітей у 11-річному віці, а також не дуже здоровими мамами в 40 років».

Показники дитячої смертності досить високі серед ромського населення. Щодо причин смертей серед дорослих, то після серцево-судинних хвороб на другому місці онкологія, на третьому — травматизм.

Наталія Каралкіна

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат