На Закарпатті проводять майстер-клас з лікування остеопорозу

admin 31.01.2013 17:24 ЗДОРОВ'Я

  Протягом трьох днів   в області буде тривати наукова конференція та майстер-клас для медиків з питань діагностики та лікування остеопорозу. В Ужгороді, Хусті та Берегово відомий науковець та авторитетний вчений,   президент Української асоціації остеопорозу, керівник відділу клінічної фізіології та патології опорно-рухового апарату Інституту геронтології АМН України   Владислав Поворознюк навчатиме сімейних лікарів, ортопедів-травматологів, гінекологів, ендокринологів та ревматологів - всіх тих, хто так чи інакше стикається з цією підступною хворобою та її наслідками.

Остеопороз   загрожує кожному четвертому українцю. В зоні ризику - жінки віком від 50 років і чоловіки від 60 років. Ламкість кісток - ось характерна ознака цієї   хвороби, яка обумовлені не тільки віковими змінами, але й нераціональним харчуванням, недостатньою фізичною активністю. Разом із серцево-судинними,   онкологічними захворюваннями та цукровим діабетом остеопороз вважається однією з найбільших проблем в охороні здоров»я світу.. Переломи хребців, шийки стегна та передпліччя - найбільш характерні для остепорозу. Причина 70 % всіх переломів саме остеопороз.
  За останніми дослідженями, які проведені обласним Центром остеопорозу найменше ця хвороба вражає мешканців гірського населення. Разом з тим, загальна захворюваність на остеопороз в області не суттєво відрізняється від загальноукраїнського рівня.
Практикуючим лікарям, які щодня стикаються з десятками пацієнтів, такі конференції надають можливість не тільки обмінятися думками, задати питання авторитетним вченим,але й дізнатися про новітні методи лікування та профілактики хвороби.
ДОВІДКОВО:
Хвороба з безліччю облич
Найвідомішим проявом остеопорозу є саме його ускладнення – остеопоротичні переломи. У багатьох випадках діагноз «остеопороз» встановлюється лише тоді, коли у пацієнта відбувається той чи інший перелом, при цьому клінічні прояви, що передують йому, помилково вважаються ознаками інших захворювань або взагалі не привертають до себе уваги людини. Так, біль у ділянці хребта розцінюють як прояви остеохондрозу, хоча насправді це – один із найчастіших симптомів остепорозу, який потребує спеціалізованого діагностичного обстеження. Остеопороз вражає практично всі кістки скелета. До проявів остеопорозу належать зменшення зросту, деформація тіл хребців, кіфоз, абдомінальний біль, закрепи, депресивні стани та ін.
Сучасні методики діагностики остеопорозу
Сьогодні в Україні доступні найсучасніші методики діагностики остеопорозу, золотим стандартом якої є двохенергетична рентгенівська денситометрія, що дає змогу визначати мінеральну щільність кісткової тканини. Один з найсучасніший денситометрів працює в обласній клінічній лікарны ім.А.Новака, –   в Ужгороді. Крім того, нині в діагностиці остеопорозу використовують рентгеноморфометрію, комп'ютерну томографію і біохімічні маркери метаболізму кісткової тканини.
Покази для проведення кісткової денситометрії:
Жінки в постменопаузальному періоді
Чоловіки старше 60 років
Порушення менструального циклу в жінок репродуктивного віку
Наявність супутньої патології, яка впливає на метаболізм кісткової тканини (ревматичні, ендокринні захворювання та інш.)
Тривалий прийом кортикостероїдів, цитостатиків, антиконульсантів
Наявність рентгенологічних ознак остеопенії та деформації тіл хребців
Зменшення зросту, посилення грудного кіфозу, низька маса тіла
Наявність переломів.

Більш детально про остеопороз та сучасні методи діагностики цієї хвороби дивіться у відеосюжетах:

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат