Американський лікар вже багато років розвиває в Ужгороді сімейну медицину

admin 27.09.2013 11:00 ЗДОРОВ'Я

У середу, 25 вересня у читальному залі Закарпатської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Федора Потушняка відбулася зустріч членів Асоціації міст-побратимів Корваліс-Ужгород.


Міста Ужгород та Корвалліс (Орегон, США) стали товаришувати ще з початку 90-х років минулого століття. А в 1997 році була створена Асоціація громадян міст-побратимів.
Мета асоціації – підтримання культурних, соціальних, медичних та інших професійних зв’язків між нашими містами.
Розпочалася зустріч із слів вітання Павла Колесника, доцента кафедри терапії та сімейної медицини УжНУ, і, на волонтерських засадах, президента асоціації міст-побратимів в Ужгороді.

Привітали гостей та висловили свої враження від співпраці й представники делегації м. Корвалліс – мер міста Джулі Меннен та   Марк Вомасіл, член правління асоціації міст-побратимів у м.Корвалліс.
Місіс Меннен наголосила, що цінністю побратимства наших міст є взаємонавчання: «Ми вчимося у вас, – сказала пані мер. Це дуже корисний процес».
Одна з найактивніших засновників проекту   «TOUCH» місіс Еліс Ремптон («Take one Ukrainian child's hand» – візьми за руку одну українську дитину) відзначила, що основною метою даного проекту є мобілізація широкої громадськості, активізація благодійної діяльності в інтересах дітей і юнаків, які потребують допомоги. «Триває проект вже 12 років, і за цей період до нього долучилась велика кількість волонтерів. Вони працюють у якості перекладачів, організаторів, учасників і ведучих різних заходів, деякі розробляють вже власні проекти» – повідомила місіс Ремптон. За час співпраці завдяки проекту «TOUCH» відремонтовано навчальний корпус Часлівецької школи-інтернату та здійснена реконструкція каналізаційної та водопровідної системи. Також зроблено ремонт всіх приміщень ЗОШ №14 – школи для дітей-ромів, де також бібліотеку; придбано автобус для перевезення дітей МСРЦ «Дорога життя».

Громаді було представлено сайт ужгородської Асоціації громадян міст-побратимів, який розробив Петро Гресь – один з засновників і активних членів Асоціації. Планується розробити англійську версію сайту.
Під час зустрічі було розглянуто нові та вже діючі проекти членів Асоціації: «Новий діагностично-тренінговий центр - сімейній медицині міста Ужгорода», «Сімейна медицина без кордонів», «Бібліотечний», «Чотирилапі очі», «Зоошанс» «Літо, як осінь, або чому чахнуть наші каштани».
Президент Асоціації міст-побратимів Павло Колесник доповів про завершення масштабного проекту «Новий діагностично-тренінговий центр - сімейній медицині міста Ужгорода», реалізація якого була здійснено за допомоги міської управи і особистої підтримки міського голови м.Ужгорода. Також йшлося й про гуманітарну допомогу від міста-побратима Корвалліс.

Павло Колесник відмітив значну роль у реалізації проекту почесного громадянина міста Ужгорода п. Марка Ремптона – сімейного лікаря з Корваллісу, який вже багато років займається допомогою розвитку сімейної медицини у нашому місті. Завдяки спільній активності міст-побратимів, у м. Ужгороді створено практична база для тренінгу сімейних лікарів всієї області, а також покращено діагностичні можливості у відділенні сімейної медицини, яке знаходиться на вул.Капушанській і стане взірцевим закладом первинної медико-санітарної допомоги і практичного навчання медичних кадрів. Також членам Асоціації та їх гостям було повідомлено про початок нового проекту «Сімейна медицина без кордонів», в рамках якого планується проведення обміну медичними кадрами для навчання в галузі сімейної медицини.

Про проект «Бібліотечний» розповідала Наталія Данильченко. Мета проекту – сприяти інтегруванню у суспільство дітям з особливими потребами спеціальної школи-інтернату села Часлівці Ужгородського району, тобто допомогти випускникам школи здобути нові знання та вийти із середовища, обмеженого стінами інтернату. «Цей проект - ідея Майї Тарасової, завідуючої центром «Вікно в Америку». Йому вже 4 роки, і ми хочемо продовжити його – наголосила пані Наталя, – щонеділі молодь, яку згуртував навколо себе ресурсно-інформаційний центр «Вікно в Америку», зустрічається з учнями випускного класу у бібліотеці. Волонтери збираються разом з підлітками зі школи-інтернату, щоб спілкуватися, навчатися, проводити цікаво час».
Марія Трунова, представила проект «Зоошанс»: «Цей проект орієнтований на створення системи захисту та підтримки бездомних тварин в Ужгороді. «Зоошанс» працює з мерією міста над створенням притулку для бродячих собак. Проект вже оплачено та виділено землю для будівництва, але нажаль на цьому все зупинилося. Тому зараз ми займаємося освітою, переймаючи досвід культури утримання домашніх тварин у гостей з м.Корвалліс».
Наступним було представлено проект допомоги людям з проблемами зору, який представила директор організації Оксана Богданець «Чотирилапі очі». «Цей проект дозволить нам розпочати створення центрів з підготовки собак-поводирів у різних регіонах України, що допоможе сліпим людям вирішити багато своїх гострих проблем. Наші тренери собак будуть раді поділитися своїми знаннями та досвідом з усіма кінологами, які захочуть продовжувати цю справу – повідомляє Оксана Богданець, засновник проекту, – і у майбутньому ми плануємо купити 4 цуценят-лабрадорів і навчати їх, як собак-поводирів для осіб з проблемами зору, протягом 18 місяців. Потім, протягом 6 місяців, ми будемо проводити тренування супроводу осіб з обмеженими можливостями, яким і будуть передані навчені собаки».

Мирослав Маркович співзасновник ГО «Екотон», аспірант кафедри зоології УжНУ знайомив гостей відразу з двома проектами, один з яких вже реалізовується. «Зараз на біологічному факультеті встановлено два великих акваріуми, в третій школі хочемо встановити клітки з гризунами, і в майбутньому плануємо допомагати школам з різними препаратами, які потрібні їм для навчання» – розповів пан Мирослав.
Другий проект – «Літо, як осінь, або чому чахнуть наші каштани». За даними Ужгородської міської ради в місті нараховується більше 800 каштанів. Дерева хворіють, і вина цьому – міль. «Мета проекту – захистити каштани від цієї молі, а для цього потрібно провести повний перелік каштанів, виявити препарати, які будуть найкращими для їх лікування» – наголосив доповідач.
Закінчуючи зібрання міст-побратимів Павло Колесник підкреслив продуктивність і успішність зустрічі та закликав гостей та членів Асоціації до підтримання проектів.

admin


За матеріалами прес-центру УОЗ у Закарпатті

ТЕГИ : корвалісУжгородсімейна медицина

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат