«Йодовані» проблеми Закарпаття

Наталія Каралкіна 22.06.2013 10:07 ЗДОРОВ'Я

Понад 10 років у області не можуть реалізувати проект,
який може врятувати мешканців від йододефіциту.


Закарпатці потерпають від нестачі одного з найважливіших мікроелементів — йоду. Розумова і фізична слабкість, погіршення пам’яті, втома, затримка росту, ожиріння і навіть безпліддя можуть бути наслідками дефіциту йоду в довкіллі. А відтак під загрозою опиняються демографічна ситуація й розвиток нації. До рекомендацій вживати пігулки чи йодовану сіль останнім часом додають ще і йодований білок йодказеїн, а точніше — споживання його з харчовими продуктами.

Перший в Україні проект застосування йодказеїну запровадили на Закарпатті. Йому вже понад 10 років, а реалізація в межах Закарпаття ніяк не розпочнеться. Численні листи до Міністерства охорони здоров’я, оббивання порогів чиновників, врешті, запровадження виробництва в інших областях і, як наслідок, лише мінімальні кроки таких дій у своїй області.

Програма «Йодована булочка — дітям Закарпаття» передбачена програмою здоров’я Наукового парку УжНУ, який підтримуватиме її і під час реалізації. Ініціатором є директор приватного підприємства «Олімпія Трейдинггруп» Марія Григор’єва. Ідею взято з Інституту медичної радіології АН Росії. Його очолює закарпатець Анатолій Циб, який колись закінчив Ужгородський державний університет і добре знайомий з проблемою йододефіциту області.

Спочатку Марія Григор’єва розробила обласний проект для школярів, вихованців дитсадків і студентів профтехучилищ. Згодом допрацювала його, зробивши вибірку для кожного району окремо. Булочку назвали «Здоровинкою», бо хлібопекарський виріб, збагачений йодованим білком, рекомендований для профілактики йодної недостатності. Ефективність та безпека застосування доведена багатьма дослідженнями. Такі вироби підвищують імунітет, покращують фізичний розвиток дітей і показники їхнього психологічного стану, сприяють поліпшенню інтелекту дітей та дорослих.

У 2001—2002 році ПП «Олімпія Трейдинггруп» спільно з Укрхлібом розробила технологічну документацію на виробництво 9 сортів хлібобулочних виробів. У 2006 році розроблена зміна № 3 до технічної документації булочки «Здоровинка»

Підприємство провело масштабну роботу, щоб узаконити проект. Підготовка тривала не один рік. Всі ніби підтримують, а до реалізації рішення не доходить. Сьогодні «Олімпія Трейдинггруп» працює у багатьох областях: Чернівецькій, Львівській, Рівненській, Волинській. У Тернополі випускають молоко з цією речовиною. Тамтешні ендокринологи кажуть, що включають йодовану булочку в програму йододефіциту області.

Ідею впровадження здорового харчування Марія Григор’єва запозичила в колеги з Росії. Директор тамтешнього наукового центру її добрий знайомий, відтак після однієї з конференцій вона пообіцяла, що впровадить таке харчування і в Україні. Однак наразі сподівань небагато, особливо щодо Закарпаття. Хоча область серед лідерів із поширення хвороб щитоподібної залози. Дефіцит йоду в довкіллі, без сумніву, позначається на організмі й у першу чергу на дитячому. Перспективи збагачення хліба йодом підтверджують дослідження, проведені у Києві в Національному університеті харчових технологій.

Наразі зацікавилися проектом двоє приватних підприємців із Ужгорода: ПП «Лизанець» та ПП «Пекарня Дік». Йодований хліб для торгівлі має намір випікати Василь Лизанець. Проби вже зробили, складного нічого немає. Однак така буханка має бути маркована. Потрібні упаковки з інформацією про користь йоду. У ціні йодказеїн обходиться в додаткові 10 копійок, пояснює пан Василь: «На смаку йодказеїн не позначається та й у виробництві воно не важко. Хотів би це робити. Без сумніву, користі в цьому багато, передозування нема, це біологічна сполука».

ТРИ КОПІЙКИ КОРИСНОГО ЙОДУ

Запровадження проекту булочки «Здоровинка» у школах натикається на побутові питання. Якщо хтось виграв тендер із харчування у школах і хоче, щоб діти купували дорогі булочки, то йодказеїн цим планам насправді шкодить, пояснює Марія Григор’єва.

Вартість 100 мкг органічного йоду в булочці становить 3,5 копійки у школі, а в дитсадку на половину менше — 1,7 копійки. Це аж ніяк не відобразиться на загальній ціні продукту. Забезпечення дитини таким харчуванням на рік коштує 10 гривень. Проект повністю самоокупний.

Для виготовлення продукції годиться стандартне обладнання пекарень. Булочка з йодказеїном не йде в порівняння з тим, що з добавками з невідомих речовин, яка не черствіє і взагалі скоро нагадуватиме пластик. «Йодказеїн має органічну форму, покращує мікрофлору. До того ж він не відчутний на смак. Під дією ферментів розщеплюється в печінці й надходить до щитоподібної залози в таких кількостях, як їй потрібно. Залишок виводиться з організму природним шляхом. За рахунок того, що речовина органічна, її   не можна перебрати» , — пояснює директор приватного підприємства «Олімпія Трейдинггруп».


У булочку «Здоровинка» поряд із йодказеїном дозволяють й інші начинки. При щоденному вживанні булочки з йодказеїном зі склянкою молока чи кефіру діти діставатимуть необхідну дозу органічного йоду, назавжди забудуть про профілактичні пігулки, переконана ініціаторка «Здоровинки».

ЛІКАРІ ЗА ЙОДУВАННЯ СОЛІ, ПРИХИЛЬНИКИ ЙОДКАЗЕЇНУ ПЕРЕКОНАНІ, ЩО ЙОД У СОЛІ ХІМІЧНИЙ

Сьогодні в Україні лише 5 % дітей закінчують школу здоровими. Нестача йоду — одна з причин такої статистики. Чим далі в гірські райони Закарпаття, тим ситуація з йододефіцитом критичніша. Для вирішення проблеми потрібна державна або обласна програма з йодування, якої насправді немає.

«У 2007 році в Україні активно намагалися впровадити загальне йодування всієї солі. Однак подібна сіль при тривалому зберіганні все одно лишається без йоду. А якщо її додавати до продуктів, розрахованих на заготівлю, то попсує вам усе. Хімічний йод, який люди дістають із йодованою сіллю, навпаки — нерегульований, людина не відчуває, чи є надлишок або ні. Виходить, що весь йод у цій солі хімічний. Сіль надходить до організму і вже у стравоході всмоктується у кров,   а звідти — у щитоподібну залозу. Тому бувають передозування. При вживанні йодказеїну їх немає. До того ж, при зберіганні йодованої солі вона швидко вивітрюється. Уже сто років застосовують йодовану сіль, а йододефіцит все одно лишається», — пояснює Марія Григор’єва.

Лікарі-ендокринологи проводять широкий скринінг йододефіцитних захворювань щитоподібної залози. Обов’язково обстежуються вагітні жінки й діти. За програмою материнства і дитинства триває забезпечення препаратами йоду. Населення інформують щодо вживання продукції, насиченої йодом.

«Вживати треба йодовану сіль, а не звичайну кам’яну. Це найдієвіший метод, найдешевший, це засіб масової профілактики, бо сіль вживають усі» , — розповідає Ольга Олексик, обласний позаштатний ендокринолог управління охорони здоров’я. Методом профілактики йододефіциту вона вважає йодування солі, хоча не проти й альтернативних методів, якщо вони будуть дієвими.
«Сьогодні люди можуть вибирати. Але в супермаркеті поряд із людиною немає лікаря чи медпрацівника, який сказав би, що візьми, будь ласка, йодовану сіль. Для тих, хто не може переносити нейодовану сіль, має бути певна кількість звичайної. Але на 70 % різновидів солі має бути йодована, — пояснює лікарка. — Також треба продумати заходи з йодування кормів для тварин, аби м’ясо, молоко мали більший вміст йоду. Ці заходи потребують не тільки спеціальної програми, а й перевірки вмісту йоду в готовому продукті».

Наразі кількість йододефіцитних захворювань на Закарпатті знизилася і досі спостерігається позитивна тенденція. На жаль, із проблемою до лікарів звертаються не всі. Нерідко люди приходять вже з наслідками йододефіцитного стану. По суті це не хвороба, а стан, при якому виникають інші захворювання. Найбільша проблема, яка є наслідком йододефіциту, це вроджені форми гіпотиреозу в дітей, що може позначитися на зниженні інтелекту дитини. Тому важливість цієї проблеми в Україні й світі пов’язана з тим, що рівень IQ прямо чи опосередковано пов’язаний із проблемою йододефіциту серед населення.

Обласний позаштатний ендокринолог управління охорони здоров’я коментує й антиструмінізацію населення, популярну ще кілька років тому. Такі методи мали позитивний результат, хоча й без недоліків не обійшлося: «В антиструміні дуже висока доза йоду. Вона дається одноразово, раз на тиждень. Виходить, що організм, то дістає дуже багато, то не дістає нічого. Є перепади в концентрації йоду. Сучасні дослідження підтверджують, що це не дуже добре позначається на функції щитоподібної залози. Однак це було краще, ніж узагалі нічого».

Дізнатися кількість йоду в організмі можна з допомогою аналізу сечі на вміст йоду. Чим більше в організмі йоду, тим більше його виділяється. Вкрай важливо діставати необхідну кількість йоду вагітним, оскільки найгіршим наслідком може бути розумова відсталість дитини.

Насправді щитоподібна залоза не обирає шляхи для подолання йододефіциту. Для неї важливіший результат. Тому про кількість йоду в організмі варто бути поінформованим. Непомітна на перший погляд фізична й розумова втома може обернутися патологічними змінами в організмі, розумовою відсталістю. То для чого ризикувати здоров’ям, адже суспільству потрібні здорові особистості.

Наталія Каралкіна

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат