Лікування при отруєнні грибами триває від двох тижнів до двох місяців

admin 22.10.2012 15:33 ЗДОРОВ'Я

Справжні грибарі знають, де і коли шукати гриби, а ось для аматорів пошуки часто закінчуються лікарняним ліжком.

46-річна Ольга Тарань отруїлася грибами, які ж сама назбирала.
"Мій чоловік мало не кожні вихідні їздить у ліс на гриби. В одну з неділь зголосилася поїхати разом з ним. За дві чи три години назбирали дві великі сумки. Були там і опеньки, і підберезники, – розповідає Ольга. – Досі достеменно не знаю, що спричинило отруєння – або я не добре відварила гриби, або у торбу попав отруйний гриб. Відразу після вечері зі сильним болем у животі та рвотою мене забрала швидка. Лікарі поставили діагноз "отруєння пластинчастими грибами". У лікарні довелося пролежати два тижні".
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Кіровограді четверо людей померло від отруєння грибами
За словами лікаря відділення анестезіології та реанімації Обласної клінічної лікарні Олега Півня, найчастіше у лікарню потрапляють люди з трьома проявами отруєння грибами.
Наприклад, отруєння грибами гастроентеротропної дії уражує шлунок та кишківник. Розвивається нудота, блювота, виникає понос. До цього виду отруєнь відносять отруєння несправжніми опеньками, несправжніми маслюками. Перші прояви слід очікувати від 30 хвилин до 4 годин.
"При адекватному лікуванні вихід хвороби сприятливий – людина видужує без подальших наслідків, з ускладнень може розвинутися хіба що гастрит. В реанімації людина знаходиться зо два дні", – розповідає лікар.
При отруєнні грибами нейротропної дії (переважно, від мухомороподібних грибів), першими ознаками є слинотеча, звужені зіниці, двоїння, мерехтіння в очах, галюцинації, неадекватність, збудження, запаморочення.
"Клінічні прояви розвиваються від двох до шести годин. Таке отруєння може вражати нервову систему, тому важливо вчасно розпочати лікування – ввести антидот, щоб нейтралізувати отруту. Досить часто у пацієнтів розвивається зупинка дихання, через що людина може не вижити. В реанімації людину лікують дві-три доби", – продовжує Олег Півень.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Дніпропетровську заборонили продавати гриби
За словами лікаря, найважчим та найнебезпечнішим є отруєння грибами гепатотрофної дії. Найчастіше причиною стає бліда поганка. Перші прояви розвиваються від 8 до 12 годин.
"Спочатку людина може й не зрозуміти, що отруїлася, у неї не сильно виражена нудота, слабкість, печінкова недостатність. Якщо перші шість годин у людини не було скарг – у 90% випадків це свідчить про важке отруєння. Летальність становить від 20 до 60%. Сила токсину від блідої поганки дуже велика – 1/16 частини шапки гриба викликає отруєння і може призвести до смерті", – каже Олег Півень.
Лікування може тривати від двох тижнів до двох місяців. Велика ймовірність ускладнень – у 40% людей розвиваються хронічні гепатити, ниркова чи печінкова недостатність. Відбувається замкнуте коло – в організмі збираються токсини і печінка їх вивести не може. 90% людей з лікарні здоровими вже не вийдуть.

Ольга Кушнір, Gazeta.ua

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат