Лікуйте застуду правильно, інакше постраждає печінка

07.09.2012 15:07 ЗДОРОВ'Я

Здається, за яку застуду можна говорити, якщо надворі така прекрасна погода. Та, як свідчить досвід, саме на початку вересня маємо перший сплеск застудних захворювань.

Дні стають відчутно коротшими, ночі холоднішими, маємо чималий перепад денних і нічних температур, до того ж школярі повертаються за парти, що теж сприяє поширенню вірусних захворювань. До речі, в Європі вже масово щеплються від грипу, а до України перші партії вакцин надійдуть лише через тиждень, повідомляє «Комсомольська правда в Україні». Осені, на жаль, без грипу не буває. З цією аксіомою всі змирилися. ВООЗ попереджає, що в цьому сезоні світ запчихає в основному від двох вірусів грипу типу А — це штами Н1N1 — Каліфорнія, Н3N2 — Вісконсин. І ще дійматиме новий різновид типу В під назвою Вікторія. Каліфорнія — це той самий свинячий грип, який гуляє Україною ще з 2009 року. Ним уже практично всі перехворіли. А ось випадків захворювання на Н3N2 минулого року було небагато. Тож цей штам буде частіше зустрічатися восени і взимку. Втім, цілком вірогідно, що активність проявить і штам Вікторія. Це новий різновид вірусів групи В. Імунного захисту від нього в українців немає. Тож хворіти будемо частіше.

Хоча багато хто вважає, що вже має досвід лікування подібних станів, забуваючи при цьому, що одна застуда не схожа на іншу.

БІЛЬШЕ ТЕПЛОГО ПИТТЯ

Зазвичай пацієнтам з респіраторними вірусними захворюваннями призначають домашнє лікування. Найперше затямте: ГРВІ чи грип, особливо з температурою, не можна переносити на ногах — постільний режим обов’язковий! При цьому подбайте, аби приміщення, де перебуває хворий, регулярно провітрювалося.

Забезпечте хворого, дитина це чи дорослий, рясним і теплим питтям.

Найправильніше рішення — це узвар, чай з гілочками або ягодами малини, смородини, квітками липи. Такі напої до того ж допоможуть впоратися з температурою. Намагайтеся не давати хворому жирну, смажену і солону їжу. Взагалі не наполягайте на обов’язковому харчуванні. Не хоче — хай не їсть.

«На перетравлення їжі витрачається багато енергії, а вона потрібна для боротьби з хворобою. Не хвилюйтеся, це нормальна захисна реакція організму, — радить імунолог Наталія Винник. — Однак якщо у хворого температура піднімається вище 40 ° С, вона супроводжується блюванням, судомами, задишкою, аритмією, тоді скоріше викликайте лікаря».

НЕ ЗБИВАЙТЕ ТЕМПЕРАТУРУ АСПІРИНОМ

Із таблетками теж треба бути обережними. Для лікування застуди лікарі, як правило, призначають противірусні, антигістамінні, відхаркувальні засоби. Іноді рекомендують препарати, які зміцнюють судини, або краплі в ніс із судинозвужувальним ефектом (якщо утруднене дихання).

Антибіотики призначають тільки тоді, коли приєдналася бактеріальна інфекція. Зазвичай це трапляється через 5—6 днів після початку основної хвороби. Звичайно, оцінювати стан хворого має лікар.

Медики зі стажем радять знімати жар дідівським способом — обтирати тіло 9 %-процентним оцтом, розведеним на дві третини водою. Це дозволить організму справитися з температурою самостійно. А ось самопризначені жарознижувальні засоби можуть спровокувати ускладнення.

«При грипі не намагайтеся усіма засобами збити температуру, — попереджає Наталія Винник, — якщо вона не піднімається вище за 38,5 градуса. Це означає, що імунна система бореться з вірусами, і не треба їй заважати це робити. Адже лихоманка — це важлива захисна реакція організму. Але якщо все ж температуру збити необхідно, то в жодному разі не приймайте аспірин. Краще використайте засоби, що мають у своєму складі парацетамол, це безпечніше.

Крім того, досвід показує, що за систематичного приймання жарознижувальних препаратів довше тримаються такі симптоми, як запалення дихальних шляхів і інтоксикація, підвищується і ризик ускладнень».

КОЛИ ПОЧИНАЮТЬСЯ УСКЛАДНЕННЯ

Найпоширеніші наслідки грипу — це бронхіт, пневмонія, риніт, синусит або отит. Вся річ у тім, що віруси грипу викликають руйнування епітелію (поверхня дихальних шляхів). Тож відкривається доступ інфекції в легені.

Часто після грипу та ГРВІ розвиваються запальні захворювання серцево-судинної системи — міокардит або перикардит.

А ось у дітей до 12 років через неправильне лікування застуди може розвинутися найнебезпечніший синдром Рея. Це захворювання зазвичай виникає на тлі вірусної інфекції (вітряна віспа, кір, грип або ГРВІ) та приймання аспірину. Тому педіатри наполегливо рекомендують давати ліки дитині тільки за призначенням лікаря. Адже смертність при синдромі Рея у дітей до 3 років близько 80 %!

Більше того, через неправиль¬не лікування ГРВІ у дітей може розвинутися жирова інфільтрація печінки (накопичення в органі жиру). Тож із часом печінкові клітини замінюються сполучною тканиною, орган перестає виробляти травні ферменти. Розвиток такого ускладнення незворотний, тому краще його попередити.

***

ДО РЕЧІ

Печінка   терплячий орган, але він потребує постійної підтримки, особливо після лікування ГРВІ. Якщо у вас виникли після застуди ускладнення і лікар призначив антибіотикотерапію, обов’язково прослідкуйте, щоб він прописав курс лікарських засобів або фітопрепарати для підтримки печінки. Це допоможе їй «вижити» після токсичного удару таблетками.
І навіть якщо ви не приймали таблетки, можете підтримати свій організм таким народним засобом: до 3 л свіжого молока додаємо 1 кг цукру і 50 г свіжих дріжджів. Закриваємо і тримаємо в теплі 7 днів. Потім знімаємо зверху сирну масу, проціджуємо і ставимо отриману суміш у холодильник. Приймаємо по одній столовій ложці тричі на день за 10 хвилин до їжі, не запиваємо. Під час курсу лікування (2—3 тижні) виключаємо з меню копченості, маринади, соління і гостру їжу.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат