Священики радять українцям бути обережними під час купань на Водохреща

admin 18.01.2012 13:27 ЗДОРОВ'Я

Українські православні церкви Московського та Київського патріархату закликають віруючих дотримуватися правил безпеки під час купання й освячення води з нагоди Богоявлення Господнього (Водохреща), яке відзначають 19 січня.

Про це на прес-конференції сказали прес-секретар предстоятеля УПЦ (МП) митрополита Володимира протоієрей Георгій (Коваленко) і глава інформаційно-видавничого управління УПЦ (КП) єпископ Євстратій (Зоря).

Як підкреслив єпископ УПЦ (КП), купання в ополонках і водоймах з нагоди свята – це народний звичай, що походить від грецької традиції, коли в день Богоявлення єпископ або священик кидає дерев’яний хрест у воду, і молоді люди пливуть за ним, підбирають і приносять назад до берега.

При цьому єпископ зазначив, що якщо віруючі не займаються загартовуванням постійно, то не слід занурюватися в воду самому, а тільки з іншою людиною, що могла би з берега в разі виникнення непередбаченої ситуації надати допомогу.

«Якщо людина знає, що має серйозні хвороби, які можуть загостритися через таке занурення, приміром серцево-судинні, то краще не спокушати Бога й просто стати на березі, взяти ємність і вилити на себе воду, але не занурюватися безпосередньо в воду», – сказав він.

У свою чергу, протоієрей УПЦ (МП) нагадав, що за церковною традицією вода освячується і 18, й 19 січня.

«Вода 18 числа і її освячення нічим не відрізняється від води, освяченої 19 числа, незважаючи на те, що навколо цього є багато розмов і традицій», – сказав він.

Протоієрей підкреслив, що зараз небезпечно пити воду з джерел і річок та доцільніше принести очищену воду з будинку або набирати її з ємностей із очищеною водою.

«Хотілося б зазначити, заохотити й закликати людей все-таки не думати, що Бог і церква, освячення можуть виконати місію фільтра з очищення води. На жаль, ми так забруднили на сьогодні воду, що з джерел і річок її пити вже не можна. Тому не треба спокушати Бога. Господь дійсно може очистити воду, але не для цього здійснюється освячення», – підкреслив він.

Також протоієрей зазначив, що води потрібно освячувати стільки, щоб її вистачило на рік.

Крім цього, він порадив віруючим занурюватися у воду в спеціально обладнаних для цього місцях, пише «Кореспондент».

ZIK

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ЗДОРОВ'Я

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат