Бюджет - це про якість життя

31.05.2022 23:13 ПОДІЇ

Вперше в історії закарпатської обласної ради бюджетну комісію очолила жінка. З цього приводу ми звернулися до нової очільниці комісії - депутатки обласної ради Наталії Штефуци.

— Отже, про бюджет…

— Так, бюджет. З французької – це шкіряний гаманець  Збалансований розпис доходів та видатків за певний період, або план збирання та використання коштів необхідних для того, щоб органи місцевого самоврядування, державні органи, могли виконувати свої завдання. Мені, особисто, подобається вираз «бюджет - це виражена у цифрах доля нації», тобто, виражена у цифрах якість життя. Це інструмент вирішення проблем і це означає, що депутати з бюджетної комісії мають справу не лише з показниками, а й з тією діяльність котра за цим стоїть. Адже, одне і те ж завдання часто можна вирішити менш затратними способами з тим самим результатом. Я вважаю, що якісна робота бюджетної комісії можлива за умови тісної співпраці з усіма комісіями облради, взаємна робота дасть можливість знайти альтернативні можливості вирішення проблем, яких зараз багато. Не менш важливо - системна комунікація зі спеціалістами галузевих підрозділів виконавчої влади, що дозволяє раціоналізувати та планувати бюджетну політику. Звісно, особисто для мене важливий і діалог з громадськістю. Тож, буду дотримуватися регламенту роботи між усіма учасниками бюджетного процесу. Однак, сьогодні, ми живемо в нових умовах, з новими викликами, які пов’язані із повномасштабним вторгненням російського агресора, тобто в умовах - воєнного стану. Такого досвіду роботи – не має ніхто. Навіть, найдосвідченіші спеціалісти. Тож, і робота бюджетної комісії, наразі, першочергово підпорядковується вимогам воєнного часу та усім новим відповідним законам і постановам.

— І що Ви вважаєте головне у цей час?

— Найголовніше завдання у цей час виконують Збройні сили України. І це – беззаперечно. Вони боронять територіальну цілісність держави, захищаючи наші національні інтереси. Президент Володимир Зеленський основним пріоритетом для тилових областей поставив завдання забезпечити високу боєздатність ЗСУ, здатну протистояти будь якій агресії ворога та самостійно усувати загрози держави. Звісно, що це потребує чималих додаткових ресурсів. Тож, бюджетна політика і на місцях, включно, у цей час, підпорядковується саме цій меті.

— Що для цього робиться?

— Найперше, надзвичайно потужна робота проведена Верховною Радою України. Відповідно до потреб, оперативно приймаються потрібні часу законопроекти: народні депутати остаточно ухвалили Законопроект N7269 про роботу громад під час війни. Він дає можливість швидко реагувати на події та потреби, регламентуючи роботу голів громад та голів військових адміністрацій, які Указом Президента були створені 24 березня 2022 року. Так от, у Законі N7269 є питання і щодо бюджету: це скерування та своєчасне виділення коштів на потреби ЗСУ. Серед іншого і питання створення умов надання безоплатної правової допомоги ВПО, що дуже важливо, бо наш край прийняв понад 400 тисяч гостей. Поряд з військовими завданнями, є й низка питань з повсякденного життя, з урахуванням, знову ж таки,   нових реалій викликаних війною. Зважаючи на те, що з територій де відбуваються військові дії на Закарпаття переїхали і десятки бізнесів, і сотні тисяч людей, воєнний та повоєнний час потребує і потребуватиме перезавантаження практично усіх сфер життєдіяльності краю. Ми маємо бути до цього готові. Закарпаття тилова область, бюджетна політика краю, має бути скерованою на забезпечення умов для модернізації економіки на скільки це можливо та створення достатньої матеріальної бази для області. В умовах обмеженого ресурсу необхідна чимала концентрація зусиль на таких пріоритетних напрямках, як продовольча програма, реабілітація воїнів, комфортне проживання внутрішньо-переміщених осіб. Також, потрібне активне залучення донорів, які треба відзначити зараз готові допомагати. Підсумовуючи, скажу так, наразі все для фронту, все для перемоги. А тактично - суворе дотримання вимог законодавства України в умовах воєнного часу. Я переконана, що Закарпаття в умовах тилової роботи зможе зробити свій вагомий внесок у загальну перемогу! Тому, будемо її наближати разом!

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат