Музей жертв сталінських репресій запрацював у музеї Паланок на Закарпатті

04.03.2021 12:46 ПОДІЇ

25 лютого у Мукачівському замку «Паланок» відкрився Музей жертв сталінських репресій.

На світлинах, документальних кадрах, представлених в експозиції музею — чимало закарпатських релігійних та політичних діячів, які були репресовані сталіністами.

Ідейний натхненник створення музею, історик Янош Мешко розповів, що сам музей був створений у 2017 році за підтримки Громадської організації «Демократична спілка угорців України» та зусиллями Олексія Корсуна, Юрія Дупки — істориків, які понад десятиліття поклали на вивчення цієї теми.

«Тут цінний кожен кадр, виді-лити якийсь один непросто: взяти хоча б ці карти, на яких зафіксовано населення кожного населеного пункту Закарпаття станом на 1941—1944 рік, і скільки людей було депортовано і в які табори були відіслані люди», — сказав Янош Мешко. Все ж особливим експонатом дослідник назвав оригінальні двері Берегівської комітатської в’язниці, тепер там Берегівський державний архів.

Фінансовий бік проєкту музею забезпечила Демократична спілка угорців України. Мукачівська міська рада, почувши про пошуки приміщення для музею, пішла історикам назустріч, виділивши 2 зали в «Паланку».

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат