Володимир Панов: Закарпатський бізнес у 2021 буде протистояти трьом викликам

16.12.2020 17:08 ПОДІЇ

В Ужгородському прес-клубі відбулася пресконференція Володимира Панова, голови Федерації роботодавців Закарпаття. Йшлося про знакові для Закарпаття події 2020 року, а також нові   виклики, які постануть перед бізнес-спільнотою, владою та громадами у наступному році.

Володимир Панов нагадав, що Федерація роботодавців Закарпаття – ініціатор заснування клубу топ-менеджерів Z20, який визначає головні орієнтири для співпраці бізнесу та влади та розвитку підприємництва у краї. Експерт назвав 4 ключові фрагменти для бізнесу у році, що минає, та пояснив їхній вплив для подальшого розвитку Закарпаття:

«По-перше, це візит президента В.Зеленського та його зустріч з 20-кою топменеджерів області. Враження дуже позитивні. Вперше за 20 років керівник країни не побоявся зібрати бізнес і працював з нами на рівні. Чого тільки вартують його ідеї про створення регіональної   вільної економічної зони на Закарпатті та перетворення регіону у центр виробництва електромобілів. Розвиток туризму, збереження архітектурної спадщини, підтримка виноробства, логістика та розвиток інфраструктури   на кордонах – це ті регіональні питання, які в зоні особливої уваги   глави держави. Заряд падав, коли Президент підключав до розмови членів своєї команди. Сподіваюсь, це тимчасове явище».

Другий пункт, ключовий для бізнес-середовища - діалог з регіональною владою. «За останні двадцять років ми побачили владу, яка була налаштована на кінцевий результат, яка не боялася піднімати незручні питання перед центром, яка на регулярній основі спілкувалася з бізнесом, вирішувала проблеми, що накопичувалися десятки років. Топ-10 проблем бізнесу стали і топ-10 проблем влади. Сподіваються, що рокіровки в регіональній владі зіграють зі знаком плюс, - каже Володимир Панов. - Часта зміна керівників не сприяє динамічному регіону, чи будь-якої компанії. Повинна бути стабільність. Олексій Петров не боявся брати і вирішувати проблеми області, на фоні попередніх керівників, які боялися для області копійку попросити. Влада змінилася, не знаю, чого чекати. Те, що Петров залишився на Закарпатті та очолив обласну раду, а на зміну йому прийшов наш колега   ‒ топменеджер, сподіваюся, ми будемо продовжувати розпочате».

Фото

Третій фрагмент, за словами Володимира Панова, це надзвичайно складне утворення: бізнес-влада-коронавірус.   «Влада хоче, але не може. Бізнес підлаштовується, але обставини сильніші.   Коронавірус думає, що переміг, але вакцинація наступає. Хто в цьому трикутнику найбільш вразливий. Звичайно, бізнес. І якщо великий бізнес хоч із великими втратами, але виживає, а потім завдяки інноваціям та новим технологіям відтвориться, то малий і середній бізнес на грані катастрофи. Йому необхідно фундаментально допомогти.   І якщо Кабмін буде продовжувати працювати так, як завжди ‒ повільно без нових ідей, без моделювання ситуації, ми можемо втратити малий і середній бізнес, і вбити дух підприємливості, інноваційності, економічного способу мислення, який тільки-но почав формуватись в нашій країні.   Владі необхідно знайти фінансові резерви і покрити хоча б   75 % втрат малого та середнього бізнесу. Це зробити реально. Потрібно тільки думати, поставити перед собою таку мету, і досягти її. Це перше.   Друге: карантини, комендантський час, локдаун, будь-які обмежуючі дії повинні розроблятися з урахуванням балансу між   здоров’ям людей та інтересами бізнесу».  

Ще один виклик, який постав цього року перед бізнесом і впливатиме надалі. – це вибори.   «Інтелігенція, інтелектуали, ерудити, топ-менеджери, найкращі у своїй справі професіонали не наважуються йти до влади; інші ідуть у владу залюбки. Україна – це держава, де є партії, але немає ідеологій і принципів, проте є шалена жадоба до влади.   Заради влади об’єднується необ’єднуване. Як на це дивиться бізнес? Поки що споглядає. Але найкраще вирішення цієї проблеми – перекласти все з голови на ноги. Кожен має займатися тією справою, яка дається йому найкраще, - вважає Володимир Панов.

Експерт назвав також три виклики, з якими необхідно буде впоратися бізнесу у наступному, 2021-у році.

По-перше,   перемогти коронавірус. «Це удар не тільки по економіці регіону, це удар по нашому закостенілому мисленні. Потрібно діяти швидко, нестандартно, випереджаюче. Або програти. Людина, суспільство, держави адаптуються, внесуть корективи і переможуть? Коронавірус – це можливість навчитися набагато швидше реагувати на нові виклики, які неодмінно будуть, - коментує Володимир Панов.

Наступний виклик - це інвестиційна політика. «Інвестиції у розвиток України –   неусвідомлена тема чергового уряду України. Інвестиції, як «манна небесна», на Україну не впадуть. За розміщення високотехнологічних виробництв на територію України за прямі іноземні інвестиції треба вигравати шалену конкуренцію. Інвестиції – ключовий фактор розвитку економіки! Будемо сподіватися, що всі напрацювання під час зустрічі закарпатського бізнесу з Президентом України отримають реальне втілення і Президент зуміє цю негативну парадигму «постійного несприйняття КМУ інвестицій» виправити, за словами Володимира Панова, якщо для інвестора буде дешевше на 25% виготовляти продукцію на Закарпатті, а не в Німеччині, Угорщині чи інших країнах, то інвестиції прийдуть. Але кожен регіон повинен забезпечити роботу з інвестором та вибудувати власну стратегію.

Ключовий виклик 2021-го, на думку Володимира Панова, це децентралізація. «Це річ, необхідна для ефективного управління державою. Але як завжди ми спочатку робимо, а потім думаємо. Ми повинні змінювати адміністративно-територіальний   устрій, робити акцент на громади, і це правильно. Проте наш чекають нелегкі часи «організованого»   хаосу та плутанини.   Замість того, аби спочатку створити модель, відпрацювати її, а потім втілювати її в життя, нам прийдеться методом спроб і помилок навчитися жити у новій системі координат. Переймаюсь, як би не вийшло так, що реалізувавши цей проект, зрозуміємо: ця реформа повинна була бути іншою», ‒ каже Володимир Панов.  

Найголовніше у реалізації всього, вважає експерт, це політична воля керівництва держави. Вона є, але необхідна реалізація всього задекларованого. «Щоб ми могли наздогнати і випередити економіки інших країн, а наша економіка найвідсталіша у Європі, нам треба миттєво   приймати рішення і динамічно діяти», ‒ резюмував голова Федерації роботодавців України.  

zaholovok

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат