На Закарпатті програма підтримки книговидання скорочена майже вдвічі

30.05.2020 13:02 ПОДІЇ

Про це повідомив Ярослав Галас.

"Програма популяризації закарпатської книги скорочена майже вдвічі! Без жодних причин і пояснень. При цьому облдержадміністрація з особливим цинізмом привітала книговидавців із професійним святом, - пише колишній заступник голови Закарпатської ОДА.

«Куди б нас не закинуло життя, де б ми не працювали, що б не робили, ми завжди звертаємося до книги… Для кожного це особистий, недоторканий простір», – проголосив голова ОДА Петров написаний кимось текст і вручив книговидавцям почесні грамоти й подяки. «Моя увага до книгодрукування та книговидання буде величезна. Я буду пропагувати цей процес, щоб на Закарпатті створити конкурентне середовище», – запевнив Петров на завершення урочистої частини.

Це слова. А зараз факти: фінансування обласної Програми підтримки видання творів місцевих авторів та популяризації закарпатської книги цього року скорочене з 900 тисяч до 500 тисяч гривень.

Це одна з найкращих програм, що фінансуються з обласного бюджету. Завдяки їй у попередні роки видавалися дуже цікаві, навіть унікальні книги – багато дитячої літератури, художні романи, історичні дослідження, наприклад, особисте листування президента Карпатської України Августина Волошина, випадково знайдене на горищі старого будинку в Ужгороді, та архівні дані про закарпатців, що воювали в Першій світовій (деякі з останніх видань – на фото). Усі книги безкоштовно розповсюджуються по бібліотеках області.

Так ось, цього року програма скорочена майже вдвічі – без жодних причин, передумов і пояснень. Зроблено це задовго до пандемії коронавірусу, на яку потрібні додаткові кошти.

Для обласного бюджету залишити 400 тисяч гривень і зберегти Програму в попередніх обсягах – зовсім не велика сума, це запросто можна було зробити. Але цій владі книговидання нецікаве – не їх пріоритет.

«Моя увага до книгодрукування та книговидання буде величезна, я буду пропагувати цей процес…»
Ага, так і є. Іноді дійсно краще жувати…"

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат