В Ужгородському супермаркеті спалах коронавірусу

20.05.2020 13:28 ПОДІЇ

Віталій Глагола повідомив, що до нього звернулися працівники супермаркету Вопак, що знаходиться поблизу Перечинського автовокзалу і розповіли про захворюваність на коронавірус серед персоналу закладу.

При цьому керівники Вопака, за словами джерела, забороняли розповідати про те, що трапилося, а сам магазин продовжував працювати.

Журналісту повідомили про шість випадків виявлення COVID-19. Інформацію анонімно підтвердили в обласному лабораторному центрі та лікарі.

За логікою магазин мали б зачинити, персонал відправити на карантин, попередньо відібравши зразки для аналізу, а приміщення дезинфікувати. Приблизно так, як це сталося у іршавському супермаркеті "Амбар". Натомість, від початку виявлення першого хворого у "Вопаку", пройшло три тижні і лише зараз про це стало відомо.

На другий день після оприлюдненої Глаголою інформацією, у міськраді відбулася нарада, де на захист керівництва магазину став начальник управління охорони здоров’я Ужгородської міськради Василь Решетар. За словами посадовця те, що сталося в магазині не можна назвати спалахом, бо інфекцію у заклад принесла не одна людина, а дві. Що це міняє крім самого формулювання, невідомо. "Першим захворів охоронець закладу, який останній день на роботі був ще 27 квітня, йому підтвердили COVID-19 8 травня. Жінка-касир також останній день на роботі була 27 квітня, але інфікувалася вона від членів родини".

Також чиновник повідомив, що 15 травня (через 18 днів після виявлення вірусу) у магазині було проведено дезінфекцію працівниками лабораторного центру.

Виправдовувався і керівник "Вопак-Ужгород" Роман Сарай. Зокрема він уточнив, що на сьогодні коронавірус підтверджено у 5-ти працівників, а не у 6-ти. Також, Сарай сказав, що відразу після першого випадку були проінформовані контролюючі органи, а інформація не приховувалася. Але й не оприлюднювалася, як видно із того, що про інцидент стало відомо суспільству лише через три тижні.

За словами Сарая, було проведено обстеження усіх 45-ти працівників. В результаті виявили ще три випадки захворювання. Від роботи було відсторонено 15 осіб, які контактували із виявленими хворими.

Після наради обидва виступили перед журналістами. Дивіться відео:

Тим часом у прокуратурі зареєстрували кримінальне провадження. У рамках слідства правоохоронці, із залученням відповідних фахівців, перевірять стан дотримання санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам у вказаному закладі, а також вжиті заходи задля запобігання поширенню інфекції серед працівників магазину та мешканців Ужгорода.

Попередня правова кваліфікація - порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат