Аналітика: Янукович на штиках

admin 26.01.2012 10:37 ПОДІЇ

Чи допоможе силовий сценарій утримати владу? Країна увiйшла у вельми специфiчний полiтичний рiк. Це — рiк парламентських виборiв, якi можуть зафiксувати або пiдiрвати становище правлячої в країнi партiї

Країна увiйшла у вельми специфiчний полiтичний рiк. Це — рiк парламентських виборiв, якi можуть зафiксувати або пiдiрвати становище правлячої в країнi партiї -- Партiї регiонiв та її неофiцiйного керiвника Вiктора Януковича.

Останнє -- грудневе -- всеукраїнське опитування Центру iменi О. Разумкова засвiдчило рейтинг Партiї регiонiв i далi знижується. Вiн локалiзувався на непристойно низькому рiвнi -- 13,9%. Отже, як виглядає, програш регiоналiв неминучий.

Однак чому тодi дедалi частiше можна почути думку, що Янукович i його команда не вiддадуть владу "просто так"? Що могла означати пробна заява Президента про пiдготовку кимось збройних постань у країнi. Що ж вони тодi готують?

Опозицiя сприйняла все це як початок владою силового сценарiю.

Ситуацiя справдi виглядає дуже непростою. Ймовiрнi сценарiї розвитку подiй ми вирiшили продискутувати з одним iз лiдерiв "Пори" 2004 року Євгеном Золотарьовим, головою ради Iнституту нацiональних iнтересiв, спiвголовою Українського лiберального клубу Андрiєм Юсовим, народним депутатом iз прокурорським минулим Юрiєм Кармазiним, а також "професiйним революцiонером", без участi якого не минулися деякi локальнi вiйни на пострадянському просторi, головою партiї "Братство" Дмитром Корчинським.

-- Чи є, на вашу думку, у партiї влади шанси зберегти свої позицiї цьогорiч без застосування "силового сценарiю"?

А. Юсов:

-- Очевидно, що в умовах радикального зниження рейтингу на найближче електоральне випробування -- парламентськi вибори -- влада вийде з максимальною мобiлiзацiєю адмiнресурсу задля досягнення потрiбного результату.

Головним полiгононом у цьому сенсi, як завжди, стануть схiднi та пiвденнi регiони. Вони вже почали "працювати" з головами сiльрад, директорами шкiл тощо, людям пояснюють, що вони отримають або не отримають за хорошу або погану роботу на виборах. Мова навiть не про грубi фальсифiкацiї, без яких, вочевидь, теж не обiйдеться.

Однак фактор страху може їх пiдвести. Вони так бояться втратити контроль над ситуацiєю у країнi, що намагатимуться впливати на все тотально i постiйно.

Якщо вибори вiдбуватимуться демократично, i Партiя регiонiв -- це вже очевидно -- тодi не посяде першого мiсця за партiйними списками.

Є. Золотарьов:

-- Зрозумiло, що пiк полiтичного загострення припаде на осiнь, коли вiдбудуться парламентськi вибори.

Владi потрiбнi якiсь значно вагомiшi козирi в цiй кампанiї. Тому очевидно, що якийсь силовий сценарiй збереження нинiшньою командою свого всеохопного владарювання у владних коридорах розглядають.

Боюся, цього разу влада буде змушена iти "до кiнця" -- прецедент iз "посадкою" Тимошенко i всi тi "Межигiр'я" не дозволять поводитися їм гнучкiше. Питання от тiльки, чи виникне у влади потреба в застосуваннi сили вже цього року.

-- А чи може опозицiя, зi свого боку, готувати силове захоплення влади, як заявив Президент?

Д. Корчинський:

-- Загрози збройного повалення влади не iснує, бо наразi не видно нiкого, хто повiв би людей на такi дiї. А щодо зброї, то її i легальної на руках у населення близько 3 мiльйонiв стволiв, з яких близько 1 мiльйона -- нарiзна. Тобто якщо Президент боїться населення, то має знати: населення уже може виставити легально озброєну армiю -- бiльшу за МВС i збройнi сили, i не треба для того ще якихось закупiвель нелегальної зброї.

А. Юсов:

-- Щодо того, чи нинiшня опозицiя буде готова радикалiзувати боротьбу з владою аж до переведення її у силове протистояння, то це питання, на яке наразi не може бути чiткої вiдповiдi. Принаймнi поки що не здатна.

Ю. Кармазiн:

-- Опозицiя останнiм часом усе робила для того, аби нi в якому разi не загострювати протистояння з владою до рiвня вуличних зiткнень, бо ми розумiємо, що владi тiльки того й треба, щоб значно розширити коло своїх "точкових репресiй". Владi ж треба знищити той крихкий громадянський мир, який є у країнi.

-- Якi сценарiї можуть почати реалiзовувати тi сили, що зацiкавленi в подальшому посиленнi тиску на суспiльство, людей, активних громадян?

Ю. Кармазiн:

-- Уявiть, що Янукович скаже: "Бачите, яка в нас нецивiлiзована опозицiя. Нашi опоненти захоплюють органи влади, скуповують зброю для розгортання терористичної вiйни, то що я маю робити? Доведеться "закрити" їх чимало".

Є. Золотарьов:

-- Спроба влади вивести боротьбу за межi суто виборчих процедур теж буде. Але все залежить вiд випадку. Якщо ж нi, якщо жертвами стихiйних вуличних побиттiв та арештiв (або й чогось страшнiшого) стануть тисячi людей, то я цiй владi не заздрю. Такi дiї можуть каталiзувати в країнi процеси, за яких збереження "Межигiр'я" й iншої незлiченної власностi, здобутої у подiбний спосiб, буде останнiм, про що думатимуть на Банковiй.

-- То все-таки, у чiм може полягати "силовий сценарiй" влади?

Д. Корчинський:

-- Звичайнi люди, думаю, вiдчують бiльш жорсткий контроль влади. Так завжди є: коли якась влада починає боротьбу проти реального чи уявного збройного пiдпiлля, першим потерпає не пiдпiлля, а добропоряднi громадяни. Добропорядних громадян ще бiльше мучитимуть прослуховуванням телефонних розмов, складнощами з отриманням дозволiв на зброю та перевiрками її зберiгання. Не буде таких труднощiв тiльки у тих, хто насправдi наважиться на збройну боротьбу в пiдпiллi.

-- А стратегiчнiшi кроки? Наприклад, масова "посадка" опозицiонерiв, якi, мовляв, "готували антиконституцiйний заколот"?

А. Юсов:

-- На жаль, слiд таки очiкувати розширення кола репресованих цього року. Режим спробував смак, на щастя, ще не кровi, але таки грубої сили, i не отримав адекватної протидiї анi всерединi країни, анi за кордоном. Буде розширено коло як прямих кримiнальних переслiдувань на кшталт нинiшнiх справ Тимошенко i Луценка, так i непрямих -- на зразок практикованого ще в радянськi часи примусу виїзду опонентiв влади за кордон. Тiльки тодi офiцери КДБ безпосередньо садовили вигнанця у лiтак, а тепер людей витискають iз країни, порушуючи дедалi новi кримiнальнi справи. Ми вже маємо таку країну-партнера як Чехiя, де вже скоро, я переконаний, буде з кого створити тiньовий уряд України.

Є й другий бiк медалi -- про нього дуже мало пишуть газети та говорять за кордоном. Це тиск на бiзнес. Попри замовчування цiєї проблеми в суспiльствi насамперед через неготовнiсть публiчно порушувати її саме представниками бiзнесу, пiдприємцi нинi зазнають навiть значно бiльших утискiв, анiж полiтики. Завдання Банкової досить чiтке - мiнiмiзувати потенцiйну фiнансову базу опозицiї. Ця робота й досi тривала активно, а цьогорiч її активiзують у кiлька разiв. Власне, то один iз найважливiших елементiв силового сценарiю влади. Це потужна машина репресiй -- як iще називати системне вiдбирання у людей власностi та потрапляння у жорна правоохоронцiв тих, хто опирається?

- Чи є в партiї влади люди, котрi будуть переконувати її керiвникiв у недоцiльностi та безперспективностi "силового сценарiю"?

А. Юсов:

-- Не треба переоцiнювати рiвень адекватностi цiєї влади. З погляду динамiки популярностi влади й опозицiї, я не бачу, що Янукович отримав завдяки судовим процесам проти Луценка i Тимошенко. Навпаки, у час, коли опозицiя перебувала в рейтинговiй i загалом полiтичнiй кризi, Банкова своїми репресiями персоналiзувала опозицiйних полiтикiв як головну альтернативу їй. Як наслiдок, новий злет рейтингiв опозицiйних партiй (i "Батькiвщини" теж) на тлi обвалу популярностi Партiї регiонiв та Президента.

Рацiоналiзму в тих дiях влади дуже мало, є радше її емоцiйне бажання зiграти на випередження -- залякати всiх i тим унеможливити появу сьогоднi будь-якої сили, котра стане загрозою для цiєї влади завтра. Зрештою, нинi при владi саме тi люди, якi пережили 2004 рiк. Для них Помаранчева революцiя -- це жах, з яким, гадаю, нинi їх чимало перiодично прокидається у холодному поту. Вони просто не уявляють, як можна допустити до того, аби знову пережити таке. Ось тому владними коридорами i не припиняють блукати iдеї щодо того, як правильно закрутити гайки i якi ще дурницi зробити.

Д. Корчинський:

-- Насправдi принциповим є те, чи захоче Янукович перетворитися на Муссолiнi? Нi, не захоче, бо не зможе. Бо для того, аби мати твердiсть Муссолiнi, треба бути iдеалiстом. А Вiктора Федоровича Януковича приваблюють грошi, персональний добробут, можливiсть провадити сибаритське життя.

Ось чому я не вiрю в успiх силового сценарiю.

Є. Золотарьов:

-- Успiшний силовий сценарiй завжди грунтується на наявностi достатнього числа виконавцiв, готових виконувати дуже сумнiвнi, з погляду закону, накази, притiм, у разi програшу, вiдповiсти за це таки доведеться. Вiдчувається, що влада "працює" в цьому напрямi — збiльшує фiнансування МВС, нарощує кiлькiсть призовникiв у внутрiшнi вiйська, однак, думаю цього буде замало.

Нашi силовi структури, як i вся державна система, за своєю суттю є морально розкладеними — це корупцiйне середовище, головними мотиваторами дiяльностi якого є матерiальний iнтерес та страх. В умовах, коли вирiшується "або — або" якогось режиму, такi "силовики" найчастiше не ризикують робити рiшучих крокiв на користь влади або опозицiї, а намагаються зберегти перспективи для себе на випадок усякого розвитку подiй. До речi, пiсля 2004 року їм це непогано вдалося. Отже, якщо така спроба буде, то навряд чи вона буде вдалою.

-- А запровадження офiцiйного надзвичайного стану, скажiмо, пiд приводом дестабiлiзацiї ситуацiї пiсля виборiв через вуличнi акцiї протесту проти фальсифiкацiй можжливе? Або й ранiше -- аби вiдкласти вибори i не зазнати поразки на них?

Є. Золотарьов:

-- Це можливо. Але без сенсу. Будь-який надзвичайний стан є тимчасовим. У наших умовах такi дiї можуть на якийсь час вiдтермiнувати кiнець цiєї влади, але сприятимуть накопиченню в суспiльствi такого роздратування, яке за кiлька мiсяцiв може просто "змести" цю владу.

-- Як випливає з нашої розмови, розумнiшим для влади було б, навпаки, здивувати й українцiв, i свiт радикальною демократизацiєю країни. Або, як мiнiмум, не виходити за межi нинiшньої "перехiдної" демократiї, законсервувати її?

Є. Золотарьов:

-- Насправдi демократизацiя -- єдиний варiнат, який уможливить для влади уникнення сумного сценарiю, за котрим наступна влада поводитиметься з теперiшнiми так само, як вони нинi з попередниками. Але я не бачу iнтелектуального потенцiалу в цiй командi для такого усвiдомлення. Та й ментально -- це не тi люди.

А. Юсов:

-- Чи вони спробують сильно закрутити гайки й потужно задiяти адмiнресурс на виборах, чи випускатимуть пару, фiнал буде однаковий - кiнець цiєї влади. Мине дуже небагато часу, i ви в тому пересвiдчитесь.

Андрiй ГАНУС


Експрес online

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат