На Закарпатті ОВК запрацювали в меншості та з порушеннями

admin 31.08.2012 10:24 ПОДІЇ

29 серпня був останній день, коли мали відбутися перші засідання окружних виборчих комісій згідно із Законом України “Про вибори народних депутатів” (част. 4, ст 33)

Як відомо, 26 серпня Центральна виборча комісія утворила 225 окружних виборчих комісій, затвердивши їхній керівний склад. Кількісно кожна з них складається з 18 осіб.

Важливість першого засідання полягає в тому, що на ньому члени комісій мають скласти присягу, в такий спосіб легітимувавши свою подальшу роботу. Таким чином на 30 серпня в Закарпатській області повинно було бути проведено засідання 6 комісій.

Проте вже 29 серпня в ОВК за одномандатним виборчим округом № 68 виникли проблеми з проведенням першого засідання, через те, що голова комісії не зміг у встановлені законом терміни зібрати її членів на перше засідання.

30 серпня члени комісії склали акти за фактом порушення виборчого законодавства у частині нескликання головою комісії у триденний термін. Разом із відповідними заявами, вони були направлені до Центральної виборчої комісії. Остання в короткі строки повинна призначити нового голову, або власним рішенням скликати засідання окружної комісії.

Інші 5 провели засідання. Проте окружні виборчі комісії за одномандатними виборчими округами №70 та №72 з центрами в містах Свалява та Тячів (відповідно) зробили це з порушенням чинного виборчого закону.

Так, ОВК в одномандатному виборчому окрузі №70 була скликана заступником голови. Натомість, законна процедура передбачає скликання виключно головою комісії, або комісією вищого рівня, тобто – Центральною виборчою комісією.

ОВК в одномандатному виборчому окрузі №72, також була скликана заступником голови комісії. Проте засідання вона розпочала у складі 8 осіб за відсутності кворуму, який становить половину від загального складу – тобто 10 осіб.   В такому випадку її засідання   варто вважати нелегітимним, а відповідно всі прийняті на ньому рішення не є чинними.

Типовою проблемою для всіх окружних виборчих комісій є відсутність суттєвої кількості членів з їх складу. Так, в одномандатному виборчому окрузі №68 не брали участь в засіданні ОВК сім членів комісії; №69 – шість; №70 – шість; №71 – шість; №72 – дев’ять; №73 – шість. З переважною більшістю з них неможливо встановити будь-який зв’язок. Серед них є особи, з якими неможливо встановити які займають керівні посади: голів, заступників голів та секретарів. Представники партій всеукраїнського політичного об’єднання "Єдина Родина", всеукраїнської політичної партії "БРАТСТВО", політичної партії "Руська Єдність", партії "Руський блок", політичної партії "Союз анархістів України" та політичної партії України "РУСЬ ЄДИНА" тенденційно відсутні в кожній   комісій. Це ставить у складні умови подальшу роботу комісій, а в деяких випадках – блокує її діяльність та зриває строки планомірної роботи по забезпеченню виборчого процесу.



Святослав Бабіля, координатор кампанії спостереження за парламентськими вибрами-2012 від Громадянської мережі ОПОРА в Закарпатській області

admin

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат