Ужгородіській ЦМКЛ європейці подарували ультразвуковий сканер

Вікторія Сенгетовська, прес-секретар Чопської митниці 23.08.2012 09:31 ПОДІЇ

Понад тисячу вагітних жінок та 6 тисяч людей із серцево-судинними захворюваннями відтепер зможуть обстежуватися більш сучасним обладнанням, які надійшли через Чопську митницю у вигляді гуманітарних вантажів до медичних закладів Закарпаття.

У передачі новенького ультразвукового сканера SIEMENS ACUSON X150 Ужгородській жіночій консультації №1 взяли участь керівництво Чопської митниці та очільники медичних установ м.Ужгорода.
Як зазначив начальник Чопської митниці Олександр Похилько, питання гуманітарної допомоги сьогодні надзвичайно актуальне. «Особливо, якщо медичне обладнання, яке до нас надходить, в подальшому буде використовуватися для діагностики та лікування краян. Зазначений ультразвуковий сканер надійшов в зону діяльності Чопської митниці зовсім недавно. Було швидко проведено засідання гуманітарної комісії області, скеровано відповідні документи у Кабмін та отримано дозвіл. Відтак, апарат визнано гуманітарною допомогою, і митникам залишилося лише здійснити митні процедури. Що і було зроблено дуже швидко та прозоро», - розповів митний генерал.
Сучасний ультразвуковий сканер подарований Ужгородській центральній міській клінічній лікарні компанією Сіменс, і як запевняє представник німецької організації Arzte der Welte.V. - є товаром найвищої якості та відповідає усім європейським стандартам. Вартість обладнання становить 16671,23 євро.
«Так склалося, що Закарпаття знаходиться на кордоні з Євросоюзом, і нам дуже багато допомагають європейські країни. Спочатку гуманітарну допомогу надавали датчани, зараз – ротарійський клуб. Якщо б всі державні організації відносилися до нас, як митниця і так швидко працювали, то у нас було б набагато більше вантажу. Коли до нас направляється гуманітарка, митниця оперативно співпрацює аби швидко вантаж пройшов кордон і допомагає у розмитнені,» - зауважив   головний лікар Ужгородської міської клінічної лікарні Іван Курах.
За словами головного лікаря Ужгородського міського перинатального центру Андрія Чабана, в ужгородській консультації №1 обслуговується щороку більше тисячі вагітних жінок. «Нам вдалося вперше отримати гуманітарною допомогою новий ультразвуковий апарат виробництва Сіменс, який допоможе нам покращити надання кваліфікованої медичної допомоги цій категорії населення. Наразі чекаємо з Мюнхена спеціалістів, які розпакують і введуть в експлуатацію сканер з гарантійним строком», - завершив Андрій Тарасович.
А завідувачка Ужгородської жіночої консультації №1 Антоніна Сабова доповнила: «У нас обслуговується 9 дільниць, де проживає 20 тисяч жінок. Зараз на обліку перебуває 600 вагітних, які потребують трьохразове обстеження на УЗІ. Важливість цього апарата вкрай потрібна, тому що на трьох працюючих лікарів-УЗІстів дуже велике навантаження».
Від Комітету медичної допомоги в Закарпатті була присутня координатор програм – Леся Левко. Вона розповіла, що дана організація працює понад 10 років на Закарпатті. «Ми займаємося допомогою для більш незахищених верств населення: з дітьми-інвалідами, біженцями, шукачами притулку. У жовтні минулого року до нас звернулася організація лікарів світу з Німеччини з тим, що фірма Сіменс пропонує подарувати новий ультразвуковий пристрій. Потрібно лише знайти зацікавленого користувача. Ідею влаштувати апарат саме тут спонукало те, що жіноча поліклініка обслуговує велику кількість вагітних жінок, і це було б в інтересах всього Закарпаття», - резюмувала представниця комітету.
Дорогий ангеографічний комплекс у вигляді гуманітарної допомоги отримала і Мукачівська центральна районна лікарня. За словами фахівців, створений ангеографічний комплекс дозволить робити операції на серці при гострій коронарній недостатності, при щонайгострішому інфаркті міокарду. Прилад дасть також можливість робити операції на сонних артеріях, а надалі, після підготовки відповідного рівня фахівців, і операції на великих судинах.
Нам вдалося поспілкуватися з головним лікарем Мукачівської ЦРЛ - Василем Васютою. «Буквально нещодавно ми отримали дуже цінний вантаж через Чопську митницю, який дуже швидко та кваліфіковано оформився на митному посту «Мукачеве». Ангеографічний комплекс надає лікарям сучасні можливості діагностувати і лікувати захворювання серцево-судинної системи, в основному – ішемічну хворобу серця, - розповідає Василь Васильович. – Аналогів цьому новітньому комплексу на сьогодні не має в Закарпатській області. Він значно покращить як діагностичний, так і лікувальний процес. Тож незабаром, при його установці у корпусі кардіології з’явиться ще одне відділення до 60 ліжок. Це дасть нам можливість обслуговувати в рік до 6 тисяч хворих, що є дуже важливим для жителів Закарпаття, яким не потрібно буде їхати за кордон, чи інший регіон. Всю необхідну допомогу вони зможуть отримувати в нашій лікарні», - з гордістю повідомив Василь Васюта.

Вікторія Сенгетовська, прес-секретар Чопської митниці

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат