В Ужгороді знищили унікальні метричні записи про родовід закарпатців?

17.08.2012 15:45 ПОДІЇ

В Ужгороді знищили унікальні метричні записи щодо народження та смерті закарпатців у другій половині ХІХ — початку ХХ століття, — пише Zaholovok.com.ua.


Як інформує джерело, ініціатором знищення архівних документів є управління юстиції Закарпатської ОДА, без відома відповідальних за національну спадщину осіб. Відповідно, чимало закарпатців ніколи не дізнаються про свої родини. Оскільки ці записи не дублювалися, то знищено єдині оригінальні записи.

Президія Ужгородської місь­кої організації ДСУУ вимагає зупинити знищення метричних книг. «Влада свою поведінку аргументувала тим, що ці документи були тільки дублікатами, а їх зміст уже опрацьовано в електроноому варіанті. Однак ми наполегливо вимагаємо від Головного управління юстиції Закарпатської ОДА призупинити виконання доручення щодо знищення оригіналів та дублікатів метричних книг. Нагадаємо, що документи, які містять дані про наших предків, котрі проживали на території Закарпаття в часи Угорського королівства та Чехословацької Республіки, мають історичну цінність, тому їх потрібно зберегти для майбутнього», — йдеться в заяві ДСУУ.

Натомість прес-центр ОДА у своїй інформації запевняє, що оригінали важливих документів знаходяться у Державному архіві Закарпатської області. Управління юстиції не знищувало архівні дані, а утилізувало дублікати метрик, оскільки завершився обов’язковий термін їх зберігання. Усі процедури знищення копій відбувалися згідно з чинним законодавством, тобто відповідали Умовам зберігання книг реєстрації актів цивільного стану і метричних книг у відділах реєстрації актів цивільного стану та порядку передачі цих книг на зберігання до державних архівів, затверджених наказом Міністерства юстиції України. Відповідно до цих правил, книги реєстрації та метричні книги зберігаються у відділах реєстрації актів цивільного стану впродовж 75 років із часу їх складання. По закінченні терміну книги передаються до Головного управління юстиції області, де проводяться порівняння першого й другого примірників кожного актового запису цивільного стану та експертиза документів. Опісля книги передають до державних архівів, а другі примірники книг, які залишилися, а також пошкоджені перші примірники, які були замінені, підлягають знищенню.

Коментарі :


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат