До УжНУ і ЗакДУ цього року подали 10 765 заяв. Порушень під час вступної кампанії не виявлено,   але

Фото Я. Немеша 17.08.2012 15:39 ПОДІЇ

Вступна кампанія-2012 до вищих навчальних закладів Закарпаття пройшла спокійно.

Такий висновок зробили координатори кампанії спостереження ГМ «Опора» в Закарпатській області. До найбільших навчальних закладів області (Ужгородського Національного університету та Закарпатського Державного університету) було подано 10 765 заяв. Популярними напрямками залишаються правознавство, туризм, облік і аудит, програмна інженерія, стоматологія та лікувальна справа.

Святослав Бабіля, співкоординатор кампанії спостереження ГМ «Опора» в Закарпатській області, під час підсумкової прес-конференції представництва в Ужгородському прес-клубі розповів, що це вже вп’яте за підтримки Фонду «Відродження» «Опора» моніторить ЗНО та вступну кампанію до вишів. Серед основних проблемних моментів він назвав нестабільну роботу ЄДЕБПО (Єдиної державної електронної бази з питань освіти). Як прогнозувала мережа «Опора», не будучи заздалегідь протестованою, система дала збій уже в перші дні приймання документів від вступників. Тому впродовж перших двох тижнів, в умовах великого напливу абітурієнтів, система часто «зависала». Через це у вишів часто накопичувалися неопрацьовані заяви, які членам приймальної комісії доводилося вносити в післяробочий час, коли завантаженість системи менша, зазначив С. Бабіля. Питання виникають і щодо ефективності використання державних коштів, оскільки на окремі спеціальності закарпатським вишам було надано більше державних місць, аніж надійшло заяв від абітурієнтів.

За словами експерта, позитивним моментом цьогорічної вступної кампа­ніії стало збільшення державного замовлення у вузах.

Володимир Феськов, співкоординатор Громадянської мережі «Опора», звернув увагу на те, що електронний вступ не виправдав надії, які на нього покладало Міністерство освіти. «Загалом кампанію треба визнати такою, що мала велику кількість процедурних змін у процесі своєї реалізації. З найсуттєвіших — наказ профільного міністерства про продовження терміну прийняття заяв від абітурієнтів до 5 серпня, який спочатку носив рекомендаційний характер, а перед фінішною прямою став декларативним, — вважає В. Феськов. — Або ж призначення так званої «четвертої хвилі» рекомендованих до зарахування абітурієнтів, яка тривала з 11 до 15 серпня. Тут питання полягало у відсутності конкретної процедури її реалізації. Адже в такому разі виш міг повідомляти про вакантні державні місця не тільки рейтингових абітурієнтів, а й тих, хто подав оригінали чи міг швидко їх подати».

Фото Я. Немеша

ТЕГИ : УжНУЗАКДУСвятослав БабіляВолодимир ФеськовГМ ОпораФонд ВідродженняЗНОвступна кампанія

Коментарі :


30.08.2012 10:51 Олексій

Подавав документи до Закарпатського державного університету, поступив на державне замовлення, в Ужну навіть не повідомили про результати!


28.08.2012 09:31 Вікторія

Дуже приємно усвідомлювати, що у закарпатців є можливість здобувати якісну освіту вже в себе "вдома".)))


Додати коментар

 

 

 

Погода

ПОДІЇ

Оголошення

Архів новин

Влада

Чи влаштовує вас влада в Україні?


Влаштовує
Не влаштовує
Мені однаково


Голосувати/результат